Γονείς, μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρετε είναι να δώσετε ακόμη περισσότερο χρόνο και σημασία στα παιδιά σας.
Η ανατροφή, η εκπαίδευση και οι αρχές που θα τους δώσετε θα είναι ένα σημαντικότατο εφόδιο για τη ζωή τους και θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.
Θα ήταν καλό να σταθούμε σε μερικά σημεία τα οποία μπορείτε να θέσετε σαν στόχους για μια καλή, υγιή και παραγωγική προσέγγιση προς τα παιδιά:
1. Αποτρέπετε τη βία δίνοντας το καλό παράδειγμα
Η εξάσκηση σωματικής βίας (κτυπήματα, χαστούκια, ξύλο στον πισινό) για σκοπούς τιμωρίας, δίνουν το κακό μήνυμα στα παιδιά ότι είναι αποδεκτό να κτυπούμε άλλους ανθρώπους για να λύνουμε προβλήματα.
Οι άλλες μέθοδοι, χωρίς σωματική βία, που επιβάλλουν πειθαρχία δια μέσου της εργασίας αποδίδουν καλύτερα μακροπρόθεσμα.
Επίσης πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μη ξεχνάτε ότι και τα λόγια μπορούν να πληγώσουν πολύ.
2. Προσέξτε τα εμβόλια των παιδιών σας
Είναι σημαντικό να επανεξετάσετε την κατάσταση του εμβολιασμού των παιδιών σας μαζί με τον παιδίατρο. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας έχει κάνει όλα τα εμβόλια που συστήνονται για την ηλικία του.
3. Προστατέψτε το παιδί σας από το κάπνισμα
Διατηρείστε στο σπίτι ένα περιβάλλον ελεύθερο από το κάπνισμα.
Η ρύπανση του εσωτερικού αέρα του σπιτιού από τον καπνό αυξάνει τις ωτίτιδες, τις πνευμονίες και επίσης αυξάνει τα περιστατικά συνδρόμου του ξαφνικού θανάτου του βρέφους.
Εάν καπνίζετε σκεφτείτε σοβαρά να σταματήσετε. Να θυμάστε πάντα ότι ο πιο καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει το παιδί σας να γίνει ή όχι καπνιστής όταν θα μεγαλώσει, είναι εάν εσείς είστε ή όχι καπνιστής. Το σπίτι σας πρέπει να είναι απαλλαγμένο από το κάπνισμα
4. Να διαβάζετε στα παιδιά σας κάθε μέρα
Να αρχίσετε να διαβάζετε στα παιδιά σας από την ηλικία των 6 μηνών.
Το να διαβάζετε στα παιδιά σας, τους δείχνει τη σημασία της επικοινωνίας και τους δίνει κίνητρα να διαβάζουν και τα ίδια.
Επίσης δημιουργεί το περιβάλλον και τις προϋποθέσεις για συζήτηση θεμάτων και ταυτόχρονα σας επιτρέπει να μαθαίνετε τι σκέφτεται το παιδί σας.
5. Να διδάσκετε στα παιδιά την οδική ασφάλεια
Να τους δείχνετε ότι όλοι πρέπει να έχουν τη ζώνη ασφάλειας μέσα στο αυτοκίνητο. Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στα πισινά καθίσματα και θα πρέπει να έχουν ειδικά καθίσματα ανάλογα με την ηλικία τους.
Τα παιδιά με ποδήλατα, αυτά που χρησιμοποιούν διάφορα πατίνια πρέπει οπωσδήποτε να έχουν κράνος.
6. Να σιγουρευτείτε για την ασφάλεια στο σπίτι σας
Πρέπει να κάνετε ένα γενικό γύρο του σπιτιού σας και να κοιτάξετε προσεκτικά ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποια κατάσταση που να αποτελεί κίνδυνο για το παιδί σας.
Προσέξτε για να δείτε τα πράγματα όπως θα τα έβλεπε ένα παιδί και να ανακαλύψετε τυχόν κρυμμένους κινδύνους για ένα βρέφος ή ένα παιδί που θα θέλει να ικανοποιήσει την περιέργειά του.
Κοιτάξτε για επικίνδυνες ουσίες ή διαλύματα, για δηλητήρια, μικρά αντικείμενα, αιχμηρά αντικείμενα και προεξοχές, μαχαίρια, όπλα, και πιθανούς τόπους από τους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει πτώση του παιδιού.
7. Παρακολουθείτε τι βλέπουν τα παιδιά στα μέσα μαζικής επικοινωνίας
Το τι βλέπουν τα παιδιά σας στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο, στο διαδίκτυο και η μουσική που ακούν θα πρέπει να σας ενδιαφέρει.
Ιδιαίτερα σε εποχές που υπάρχουν και προβάλλονται πολλά βίαια γεγονότα, τα παιδιά επηρεάζονται και ο ψυχολογικός τους κόσμος μπορεί να υποστεί τραύματα.
Για αυτό θα πρέπει να μιλάτε στα παιδιά σας για τέτοιες καταστάσεις. Εάν αντιληφθείτε ότι ένα πρόγραμμα ή μια εκπομπή είναι ακατάλληλα για τα παιδιά σας τότε θα πρέπει να τα κατευθύνετε σε κάτι άλλο.
8. Διδάξετε στα παιδιά σας να καταλαβαίνουν για το κάπνισμα, για το αλκοόλ και για τα μέσα επικοινωνίας
Στην εφηβική ηλικία είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσετε τα παιδιά σας να καταλαβαίνουν τα μηνύματα που παραπλανούν, ιδιαίτερα στις διαφημίσεις.
Εξηγείστε τους και πέστε τους την αλήθεια για τους κινδύνους του καπνίσματος και της κατανάλωσης του αλκοόλ.
Μιλήστε με τα παιδιά σας για τις διαφημίσεις και βοηθείστε τα να κατανοήσουν τα πραγματικά μηνύματα που μεταφέρουν. Βεβαιωθείτε ότι αυτά που βλέπουν τα παιδιά σας στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, δεν δίνουν αίγλη στη χρήση του καπνού, του αλκοόλ και άλλων ουσιών.
9. Δώστε σημασία στη διατροφή
Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στο πως μεγαλώνουν, πως αναπτύσσονται και πως μαθαίνουν τα παιδιά.
Για μια καλή ισοζυγισμένη διατροφή, θα πρέπει τα παιδιά να τρωνε φαγητά από διάφορες ομάδες τροφίμων. Είναι σημαντικό να δίνετε ιδιαίτερη σημασία σε τρόφιμα που είναι λιγότερο επεξεργασμένα όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά.
Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για εισηγήσεις σχετικά με τη διατροφή του παιδιού σας.
10. Να έχετε περισσότερο ενεργό ρόλο στο σχολείο του παιδιού σας όπως και στην εκπαίδευση του
Να επισκέπτεστε το σχολείο του παιδιού σας. Να εμπλέκεστε περισσότερο και ενεργά στους συνδέσμους γονέων και στις σχέσεις με τους δασκάλους του παιδιού. Είναι καλό να προσφέρετε εθελοντική εργασία στο σχολείο και για ειδικά έργα.
Να είστε διαθέσιμοι για να βοηθάτε το παιδί στις σχολικές του εργασίες. Εάν το παιδί νιώσει ότι η μόρφωσή του είναι σημαντική για σας, τότε θα είναι σημαντική και για αυτό.
11. Να κάνετε το παιδί σας να νιώθει ότι το αγαπάτε και ότι είναι σημαντικό
Τα παιδιά αναπτύσσουν πολύ γρήγορα στη ζωή τους το αίσθημα ότι αξίζουν. Το αίσθημα αυτό το παίρνουν από τους γονείς τους.
Πρέπει να ακούτε αυτά που σας λένε τα παιδιά σας. Με τη συμπεριφορά σας να τα βεβαιώνετε ότι τα αγαπάτε και ότι βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Είναι καλό να τονίζετε τα ιδιαίτερα χαρίσματά τους και να τους λέτε τι τα κάνει ξεχωριστά και θαυμάζετε σε αυτά.
Πηγή: medlook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου