Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Ποιο είναι το κατάλληλο πρωινό για τα παιδιά

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Tanja Kral, του University of Pennsylvania School of Nursing, κατέληξε ότι το πρωινό που είναι υψηλό σε πρωτεΐνες, όπως αυγά, κρατά τα παιδιά χορτάτα για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τα δημητριακά ή τη βρώμη, οδηγώντας τα να τρώνε λιγότερες θερμίδες στο γεύμα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Eating Behaviors, επίσης κατέληξε ότι η επίδραση ενός γεύματος πλούσιου σε πρωτεΐνη δεν διαρκεί όλη την ημέρα. Επηρεάζει μόνο το μεσημεριανό γεύμα.

Η έρευνα περιέλαβε 40 παιδιά 8-10 ετών τα οποία κατανάλωναν ένα από 3 πρωινά των 350 θερμίδων (αυγά, βρώμη ή δημητριακά) και στη συνέχεια έπαιζαν παιχνίδια με το ερευνητικό προσωπικό, ενώ έπειτα έτρωγαν μεσημεριανό γεύμα, μια φορά την εβδομάδα για 3 συνεχείς εβδομάδες.

Σε κάθε περίσταση κάθε συμμετέχων έπρεπε να φάει όλο το πρωινό αλλά μπορούσε να φάει όσο επιθυμούσε (λίγο ή πολύ).
Κατά τη διάρκεια του πρωινού τα παιδιά απαντούσαν ερωτήσεις όπως ‘’πόσο πεινάς’’ και ‘’πόση τροφή νομίζεις ότι θα μπορούσε να φας τώρα’’. Οι γυναίκες κρατούσαν ημερολόγιο σχετικά με το τι έτρωγαν τα παιδιά την υπόλοιπη ημέρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, μετά την κατανάλωση αυγών στο πρωινό (αυγά, τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως, ροδάκινα και γάλα 1%) τα παιδιά μείωσαν την πρόσληψη στο μεσημεριανό κατά 70 θερμίδες. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με ένα μικρό chocolate-chip cookie.

Μετρίως ενεργητικά παιδιά στην ίδια ηλικιακή ακτίνα με αυτά που συμμετείχαν στην έρευνα, γενικά χρειάζονται μεταξύ 1.600 και 1.800 θερμίδων καθημερινά.

Η μείωση των 70 θερμίδων στο ένα γεύμα ισοδυναμεί περίπου με 4% των καθημερινών αναγκών ενός παιδιού σε θερμίδες.
Η κατανάλωση πέρα από το όριο των θερμίδων- ακόμα και λίγο- μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αύξηση βάρους στα παιδιά αν διατηρείται.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου