Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

«Το κίνημα της πιτζάμας» αναστατώνει τη βρετανική κοινωνία

Μπορούν οι γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο φορώντας πιτζάμες; Η διευθύντρια ενός δημοτικού στη βορειοανατολική Αγγλία βρέθηκε πρόσφατα στο μάτι του κυκλώνα επειδή απάντησε αρνητικά – και το έκανε, μάλιστα, με ένα γράμμα που έριξε μέσα στις τσάντες των μαθητών. Εκτοτε ακόμη περισσότεροι γονείς άρχισαν από αντίδραση να φορούν πιτζάμες πηγαίνοντας το πρωί στο σχολείο, συγκροτώντας ένα ιδιότυπο «κίνημα της πιτζάμας» (καμία σχέση με το δικό μας… κίνημα της γραβάτας).

Η ενέργεια αυτή της Κέιτ Τσίζομ, διευθύντριας στο δημοτικό σχολείο Σκερν Παρκ της πόλης Ντάρλινγκτον προκάλεσε επευφημίες αλλά και αποδοκιμασίες (μέχρι και λεκτικό μπούλινγκ δέχθηκε, όπως καταγγέλλει η ίδια), έγινε viral σε Facebook και Twitter και απασχόλησε επί πολλές ημέρες τα βρετανικά ταμπλόιντ. Ο «Γκάρντιαν», προσεγγίζοντας το θέμα με σκωπτική διάθεση, έκανε λόγο για «pyjamagate» και δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Είναι σωστό να φοράμε πιτζάμες δημοσίως;» στο οποίο φιλοξενείται - μεταξύ άλλων - η άποψη ότι το να φορά κάποιος πιτζάμες κατά τη διάρκεια της ημέρας συνιστά την... τελευταία λέξη της μόδας!

Ολα άρχισαν στις 20 Ιανουαρίου, όταν η Τσίζομ αποφάσισε να απευθύνει σύσταση στους γονείς, διαπιστώνοντας ότι περίπου 50 από αυτούς (σε ένα σχολείο με 450 μαθητές) έφερναν τα παιδιά τους για μάθημα φορώντας πιτζάμες.

«Εχω παρατηρήσει ότι υπάρχει μια αυξανόμενη τάση οι γονείς να συνοδεύουν τα παιδιά από και προς το σχολείο φορώντας τις πιτζάμες τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και παντόφλες. Σας παρακαλώ, όταν συνοδεύετε τα παιδιά σας, να αφιερώνετε λίγο χρόνο για να ντυθείτε όπως πρέπει, φορώντας ρούχα που αρμόζουν στις καιρικές συνθήκες» αναφέρεται στο σημείωμα της διευθύντριας.

Ακόμη και στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις κάποιοι γονείς φορούσαν «μεγάλες κόκκινες χνουδωτές ρόμπες, παντόφλες και πιτζάμες στις οποίες εικονίζονταν μονόκεροι που κοιμούνταν» δήλωσε, ομολογουμένως πολύ γλαφυρά, η διευθύντρια του σχολείου στη «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Οι γονείς, πρόσθεσε, πρέπει να είναι πρότυπα και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά.

Η Τσίζομ υποστήριξε ότι οι θετικές αντιδράσεις για την κίνησή της ήταν πολύ περισσότερες από τις αρνητικές: «Πάρα πολλοί γονείς με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι είναι μαζί μου, ενώ έλαβα περισσότερα από 150 email στήριξης».

«Είναι επαίσχυντο. Πρέπει να καθοδηγούμε τα παιδιά μας, όχι να τα φορτώνουμε με κακές συνήθειες» είπε ένας πατέρας που αντιτίθεται στο «κίνημα της πιτζάμας». «Κανείς δεν πρέπει να βγαίνει από το σπίτι του με τις πιτζάμες. Είναι σοκαριστικό. Υποβαθμίζει τις αξίες της κοινωνίας» ανέφερε μία μητέρα. 

Ωστόσο, άλλοι γονείς υποστήριξαν ότι είναι «ανθρώπινο δικαίωμα» να φορά ο καθένας ό,τι θέλει, ενώ ορισμένοι έγραψαν στο Twitter ότι «η διευθύντρια επιβάλλει σε όλους τις μικροαστικές αξίες της», όπως είπε η ίδια στο BBC. «Αρκετοί γονείς άρχισαν να φορούν πιτζάμες επίτηδες» τόνισε.

«Τι σημασία έχει αν οι γονείς έρχονται ντυμένοι ακόμη και κλόουν, εφόσον τα παιδιά τους φθάνουν στο σχολείο στην ώρα τους;» αναρωτήθηκε ένας πατέρας. «Είναι γελοίο και ντροπιάζει τους ανθρώπους. Τώρα θα έρχομαι πιο συχνά φορώντας πιτζάμες» είπε η θεία μιας μαθήτριας.

Μία μητέρα απείλησε ότι θα πάρει τα παιδιά της από το σχολείο και ισχυρίστηκε ότι έχει δει τη διευθύντρια να φορά βαθύ ντεκολτέ και τακούνια. «Τι παράδειγμα δίνει αυτή στα παιδιά;» διερωτήθηκε.

«Δύο γονείς, ενώπιον των παιδιών τους, με αποκάλεσαν ‘’υπερτιμημένη πόρνη’’ και ‘’αποτυχημένο χοντρό μοντέλο’’. Ενας άλλος μου είπε ότι ελπίζει να είμαι στείρα» κατήγγειλε η διευθύντρια του σχολείου στη «Ντέιλι Τέλεγκραφ», προσθέτοντας ότι αναγκάστηκε να κλείσει τον λογαριασμό της στο Facebook «για να μην βλέπει τα αρνητικά σχόλια».

Η ίδια, πάντως, δηλώνει αμετακίνητη. «Φαντάζομαι ότι θα υπάρξουν κάποιοι γονείς που θα συνεχίσουν να φορούν πιτζάμες στο σχολείο για έξι μήνες, προκειμένου να αποδείξουν κάτι. Κι εγώ θα συνεχίσω να στέλνω το γράμμα στα σπίτια τους, ελπίζοντας ότι θα αποφασίσουν να φορέσουν τζιν!» είπε στη «Ντέιλι Μέιλ».

Το «κίνημα» εξαπλώνεται

Το «κίνημα της πιτζάμας» φαίνεται ότι αποτελεί πονοκέφαλο και για άλλα σχολεία στη Βρετανία. Κάτοικοι του Ντάρλινγκτον δήλωσαν στον «Γκάρντιαν» ότι πολλοί γονείς παιδιών που φοιτούν σε σχολεία της πόλης αφήνουν ή παίρνουν τα παιδιά τους φορώντας πιτζάμες. 

«Ελαβα αρκετά email για το θέμα από διευθυντές σχολείων όλης της χώρας» είπε η Κέιτ Τσίζομ, η οποία πριν από λίγο καιρό είχε ζητήσει από τους γονείς να μην φορούν τα παιδιά τους αθλητικά παπούτσια στο σχολείο.

Απαγορεύονται αυστηρά οι… πιτζάμες

Tesco. Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ στη Βρετανία ζητά από τους πελάτες της «να είναι κατάλληλα ενδεδυμένοι όταν επισκέπτονται το κατάστημά μας (να φορούν πάντα παπούτσια, ενώ οι πιτζάμες δεν επιτρέπονται), για να μην προσβληθούν ή αισθανθούν αμήχανα οι υπόλοιποι».
Brasenose College. Ενα από τα πιο φημισμένα κολέγια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης καλεί τους φοιτητές του «να κάνουν διάκριση μεταξύ των δημόσιων και των ιδιωτικών χώρων» και να ντύνονται ευπρεπώς. «Υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των πιτζαμών (ιδιωτικός χώρος) και της ενδυμασίας ημέρας (δημόσιος χώρος)».
Σχολεία. 11 σχολεία στο Μίντλεσμπρο έχουν ζητήσει επισήμως από τους γονείς να μην φορούν πιτζάμες όταν φέρνουν τα παιδιά τους για μάθημα.
Δικαστήρια. Πολλά δικαστήρια στη Βρετανία απαγορεύουν την εμφάνιση σε δικαστική αίθουσα με πιτζάμες.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου