Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Πρώτες βοήθειες: Παιδί και μικροατυχήματα

Της Ελένης Δασκαλάκη στο CapitalHealth

Από τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα στα παιδιά είναι οι πτώσεις και τα χτυπήματα στο κεφάλι, τα χέρια ή τα πόδια. Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που προσφέρουμε στο παιδί που έχει χτυπήσει και τι πρέπει να έχουμε στο νου μας;

Ατύχημα από πτώση

Το πρώτο που κάνουμε είναι να ελέγξουμε αν το παιδί έχει τις αισθήσεις του. Σε αυτή την περίπτωση φροντίζουμε να μην το μετακινήσουμε απότομα, αν δεν είναι απαραίτητο. Αν το χτύπημα δεν είναι σοβαρό –όπως συμβαίνει συνήθως- και το παιδί μπορεί να σηκωθεί και να περπατήσει, βάζουμε πάγο στο σημείο που χτύπησε και αν υπάρχει ανοιχτή πληγή την καθαρίζουμε με άφθονο νερό ή/και αντισηπτικό. 
Για πιο σοβαρές περιπτώσεις
Αν το παιδί δεν έχει τις αισθήσεις του καλούμε αμέσως ασθενοφόρο και δεν προσπαθούμε να το μετακινήσουμε εμείς ή κάποιος που δεν γνωρίζει τους κατάλληλους χειρισμούς. 

Χτύπημα στο κεφάλι

Αν το παιδί χτυπήσει στο κεφάλι βάζουμε πάγο το σημείο της κάκωσης και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Συνήθως αυτά τα ατυχήματα περνάνε χωρίς παρενέργειες στα παιδιά, ωστόσο προληπτικά μπορούμε να το παρακολουθήσουμε για μερικές ώρες. Αν κάνει εμέτους, παρουσιάσει σύγχυση, υπνηλία και δεν έχει διάθεση για παιχνίδι επικοινωνούμε με τον παιδίατρο. Αν το χτύπημα ήταν σοβαρό και επισκεφθήκαμε το νοσοκομείο ακολουθούμε με ακρίβεια τις οδηγίες που μας δόθηκαν. 

Εάν υπάρχει πληγή

Τόσο τις μικρές όσο και τις μεγαλύτερες πληγές τις πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό ώστε να απομακρυνθούν οι σκόνες και τυχόν ξένα σώματα. Στη συνέχεια απολυμαίνουμε με τα ειδικά υγρά που βρίσκουμε στο φαρμακείο. Εάν υποψιαζόμαστε πως μέσα στο τραύμα έχουν μείνει ξένα σώματα, π.χ. πετραδάκια, γυαλιά κλπ θα πρέπει να καθαριστεί είτε στο φαρμακείο είτε στο νοσοκομείο. 

Tip: Δεν ξεχνάμε τα εμβόλια

Τα παιδιά, εφόσον κάνουν τακτικά τους εμβολιασμούς και τις υπενθυμηστικές δόσεις, είναι προφυλαγμένα απέναντι στον τέτανο. Ας μην ξεχνάμε πως στη διάρκεια του παιχνιδιού στην εξοχή, στις παιδικές χαρές ή στην παραλία το καλοκαίρι συμβαίνουν πολλά μικροατυχήματα και εάν το παιδί είναι πλήρως εμβολιασμένο θα γλιτώσει από μια επιπλέον ταλαιπωρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου