Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Απλά μαθήματα οικογενειακής οικονομίας

Oταν ο Σκοτ Πάρκερ θέλησε να διδάξει στα παιδιά του περισσότερα για την αξία του χρήματος, αποφάσισε να κάνει κάτι που πολλοί γονείς σήμερα θεωρούν ριζοσπαστικό: τους αποκάλυψε πόσα ακριβώς χρήματα κέρδιζε. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά σας αξίζουν να γνωρίζουν το πραγματικό εισόδημά σας. Μπορείτε να αρχίσετε να τους το λέτε από ηλικίας πέντε ετών και να αυξάνετε τις γνώσεις τους αργά, δίνοντάς τους την ολοκληρωμένη εικόνα όταν θα γίνουν έφηβοι. Σίγουρα θα είναι από τα πολυτιμότερα μαθήματα της ζωής τους.

Τo χρήμα είναι μια πηγή μυστηρίου για τα παιδιά. Διαισθάνονται τη δύναμή του και γι’ αυτό κάνουν και πολλές ερωτήσεις. Εμείς, οι ενήλικοι, συνήθως δεν απαντούμε σε αυτές και αυτό είναι πολύ κακό. Ωστόσο, η «προστασία» των παιδιών από τις πραγματικότητες της καθημερινότητας δεν έχει κανένα νόημα αν λάβει κανείς υπόψη τις ευθύνες που θα επωμισθεί η γενιά τους. «Είναι επικίνδυνο, είναι σαν να μην τους λες πως θα αλλάξει το κορμί τους όταν θα μπουν στην εφηβεία», εξηγεί η Αμάντα Ροζ Ανταμς, μητέρα δύο παιδιών. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να δείξετε στα παιδιά το εκκαθαριστικό της εφορίας την πρώτη φορά που θα σας ρωτήσουν πόσα κερδίζετε.

Ξεκινήστε με κάτι που μπορεί να κατανοήσει το παιδί όπως, παραδείγματος χάριν, τον λογαριασμό του μπακάλικου. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να λάβουν απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν σχετικά με τον οικιακό προϋπολογισμό, όπως τι μπορούμε να ξοδεύουμε για μη απαραίτητα πράγματα. Αλλοι επιλέγουν να αρχίσουν τη συζήτηση από τα έξοδα για τις εξωσχολικές δραστηριότητες του παιδιού.

Αν το παιδί σας γνωρίζει πώς να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο θα εκπλαγείτε όταν θα ανακαλύψετε πόσες πληροφορίες για την οικογενειακή οικονομική κατάσταση διαθέτει. Αν δεν μπορείτε, λοιπόν, να ελέγξετε πόσα στοιχεία γνωρίζουν τα παιδιά σας, καλό είναι να τους εμπνεύσετε μια αίσθηση διακριτικότητας.

Οικονομικές δυσκολίες

Προφανώς οι οικογένειες που περνούν δύσκολη οικονομική περίοδο ή που οι γονείς είναι άνεργοι θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους λέγοντάς τους το δυνατόν λιγότερα για την πραγματική οικονομική κατάσταση. Αυτό, είναι η αλήθεια, δεν τα βοηθάει. Ακόμα και όταν δεν γνωρίζουν τίποτα για τη μείωση του εισοδήματος, κατά πάσα πιθανότητα τη βιώνουν ή διαισθάνονται. Προφανώς αν τους πείτε την αλήθεια και τους εξηγήσετε με ποιους τρόπους αντιμετωπίζετε την πραγματικότητα, αυτό θα τα καθησυχάσει. Η αλήθεια είναι ότι θα αναγκαστείτε κάποια στιγμή να αποκαλύψετε στα παιδιά σας πόσα κερδίζετε ή θα το μάθουν με κάποιο άλλο τρόπο, για αυτό καλύτερα να δείτε την υπόθεση ως ευκαιρία.

«Ασκήσεις για αρχαρίους»

Φυσικά η αποκάλυψη των πόρων και των οικονομικών δυνατοτήτων μπορεί να ενέχει ειδικές προκλήσεις, όπως συμβαίνει, παραδείγματος χάριν, αν είσαστε πάρα πολύ πλούσιος. Μπορεί να ανησυχείτε ότι τα παιδιά σας -αν μάθουν για τα χρήματα που έχει η οικογένεια- θα επαίρονται στους φίλους τους ή ότι δεν θα θελήσουν να εργαστούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε τα παιδιά σας βυθισμένα στην άγνοια. Αν δεν εργάζεστε (ή έστω αν δεν εργάζεστε πολύ), τα μεγαλύτερα παιδιά θα αναρωτηθούν πώς η οικογένεια καταφέρνει να κερδίζει τα προς το ζην. Πιθανώς είναι μια καλή ιδέα να αρχίσετε με κάποιες «ασκήσεις για αρχαρίους». Μπορείτε να μελετήσετε με το παιδί σας τους λογαριασμούς από τις τελευταίες σας διακοπές ή να το μάθετε πόσο κοστίζει ένα δεύτερο σπίτι. Πρέπει, πάνω από όλα, να είστε πολύ σαφής με τις εξηγήσεις σας περί της πραγματικής αξίας του χρήματος. Ισως να είναι καλό να διευκρινίσετε ότι οι επενδύσεις, που σήμερα σας δίνουν μια άνετη ζωή, ενδεχομένως αύριο να μην το κάνουν. Επίσης πρέπει να ξέρουν ότι τα χρήματα αυτά μπορεί να μην περάσουν στην επόμενη γενιά αν οι ίδιοι δεν προσπαθήσουν να κάνουν κάτι στη ζωή τους.


RON LIEBER / THE NEW YORK TIMES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου