Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Michael: Ο πρώτος ήρωας κόμικς με αυτισμό

Εξαιρετικές υπερδυνάμεις, τρομαχτικοί κακοποιοί και ατρόμητοι ήρωες που σώζουν τον κόσμο είναι τα συστατικά στοιχεία αμέτρητων κόμικς. Ωστόσο ο νέος ήρωας του κύκλου των κόμικς είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους. 

Ο Michael είναι ένας χαρακτήρας κόμικς με αυτισμό – ένας ήρωας με μαθηματικό μυαλό, καλλιτεχνικό ταλέντο και με άφθονη συμπόνια. Η Face Value Comics αναφέρει ότι είναι ο πρώτος ήρωας με τη συγκεκριμένη διαταραχή που εμφανίζεται σε κόμικς. Ο δημιουργός της σειράς, ο Dave Kot, ελπίζει ότι τα βιβλία του θα βοηθήσουν τα άτομα με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο που τα περιβάλλει. «Επειδή μερικά παιδιά με αυτισμό δεν κάνουν επαρκή βλεμματική επαφή, χάνουν λεπτές ενδείξεις καθώς μεγαλώνουν» λέει ο Kot. «Αυτή είναι μια ευκαιρία για αυτά τα παιδιά να έχουν έναν ήρωα που θα είναι όπως εκείνα». 

Για αυτό το λόγο ο Kot και ο εικονογράφος του Sky Owens έδωσαν πολύ μεγάλη έμφαση και εξασφάλισαν ότι ο Michael και όλοι οι ήρωες του κόμικς θα αποδίδονται με έντονες εκφράσεις προσώπου, έτσι ώστε να παρέχουν ένα είδος playbook στα παιδιά που δυσκολεύονται με τα κοινωνικά σήματα. 

«Όταν ήταν λυπημένος, ποιος τον παρηγορούσε και πώς; Ή γιατί ήταν λυπημένος; Πώς αντιδρούσαν οι άλλοι άνθρωποι; Μπορώ να το κάνω και εγώ με τους φίλους μου;». Ο Kot εξηγεί: «αυτά τα μικρά βήματα που όλοι θεωρούμε δεδομένα είναι πολύ βασικά για το χτίσιμο του κοινωνικού μας κόσμου». «Μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις και ικανότητες του ήρωα (Michael) είναι η κατανόηση των συναισθημάτων του» λέει ο Kot. 

Το συγκεκριμένο κόμικ έχει απήχηση σε όλα τα άτομα με αυτισμό παντού, βοηθώντας παιδιά όπως τον Brian Rasmuson να καταλάβει ότι δεν είναι μόνα. 

«Νομίζω ότι αυτό το κόμικς βοηθά τους ανθρώπους να δουν ότι ο αυτισμός δεν είναι απλώς μια αναπηρία» λέει ο Brian. «Δεν είναι το 100% αυτού που είσαι, αλλά είναι ένα ιδιαίτερο μέρος αυτού που είσαι. Όποτε διαβάζω το κόμικς σκέφτομαι αυτό το μέρος του εαυτού μου». 

Απόδοση του άρθρου Comic Book Stars World's First Hero With Autism (Hallie Jackson)

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου