Σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού», οι κλήσεις στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά «SOS 1056» καθημερινά αυξάνονται σε σχέση με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού ή αλλιώς bullying. Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούν ζητώντας συμβουλές για το πώς να διαχειριστούν τέτοια φαινόμενα, μέσα στα οποία νοιώθουν εγκλωβισμένοι.
Μια διεθνής έρευνα διενεργήθηκε από τον Φεβρουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2012 και συμμετείχαν έξι χώρες, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία, με συμμετοχή 18.000 μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Από την Ελλάδα πήραν μέρος 5.000 παιδιά από 167 σχολεία.
Ήταν το «πρώτο» καμπανάκι ότι το φαινόμενο έρχεται και στη χώρα μας.
Από τους μαθητές που ρωτήθηκαν αν υπήρξαν ποτέ θύματα του σχολικού εκφοβισμού, το 31,98% απάντησε "ναι", με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά τα αγόρια (34,2%).
Σύμφωνα με τα εξαγόμενα της έρευνας, στόχος των «νταήδων» γίνονται οι αδύναμοι, οι ευαίσθητοι, οι ξένοι και οι διαφορετικοί.
Η ανικανότητα του θύματος να αμυνθεί είναι ο βασικότερος παράγοντας θυματοποίησης, σε ποσοστό 57%, σύμφωνα με την άποψη των ερωτηθέντων μαθητών. Δεύτερος και τρίτος σημαντικότερος παράγοντας είναι η ευαισθησία, αλλά και η εθνικότητα του θύματος, με ποσοστά 44,6% και 44,3% αντίστοιχα. Επίσης, το 31,6% θεωρεί ότι βασικό παράγοντα θυματοποίησης αποτελεί το σωματικό βάρος, το 25% οι σεξουαλικές προτιμήσεις και το 23% η ύπαρξη κάποιας σωματικής ανεπάρκειας.
Γενικά το Bullying μπορεί να περιλαμβάνει
Άσκηση φυσικής βίας, χτυπήματα, τσιμπήματα, δαγκωνιές, σπρωξίματα,
Εσκεμμένο ή συχνό αποκλεισμό μαθητών από κοινωνικές δραστηριότητες, κοινωνική απομόνωση ή αποκλεισμό
Σεξουαλική παρενόχληση
Χρησιμοποίηση υβριστικών ή περιπαικτικών εκφράσεων, πειράγματα, παρατσούκλια, κοροϊδία
Απειλές και εκβιασμό
Υβριστικές ή περιπαικτικές εκφράσεις για τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την ταυτότητα αναπηρίας, τη σεξουαλική ταυτότητα του θύματος
Κλοπές ή και Ζημιές στα προσωπικά αντικείμενα του θύματος
Επιδιωκόμενη απομάκρυνση των φίλων
Διάδοση κακοηθών και ψευδών φημών
Ηλεκτρονικό bullying cyber bullying (Το cyberbullying περιγράφεται ως "η επαναλαμβανόμενη και εκ προθέσεων βλάβη που προκαλείται διαμέσου της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών" Το Cyberbulling εμφανίζεται συχνότερα σε ιστότοπους όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός εφήβων).
Το ανησυχητικό, όμως, είναι ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει πληροφόρηση ούτε για τον εκφοβισμό, ούτε για την αντιμετώπισή του.
Οι εκπαιδευτικοί συνήθως προσπαθούν να προστατέψουν όχι μόνο το θύμα αλλά και τους «θύτες»-στο κάτω κάτω, πρόκειται για παιδιά-ενώ οι γονείς δύσκολα εντοπίζουν το πρόβλημα καθώς τα θύματα του bullying ντρέπονται ή φοβούνται να μιλήσουν και τα «σημάδια», αν και υπάρχουν, είναι... ορατά μόνο σε ενημερωμένα μάτια.
Επιμέλεια: Ντίνα Καραμάνου
Πηγή: newpost.gr via candianews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου