Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

5 τρόποι για να διδάξουμε μεγαλύτερα παιδιά με αναπηρία σχετικά με την προσωπική τους υγιεινή

Σαν λογοθεραπευτής δουλεύω με νεαρούς ενήλικες και χρησιμοποιώ συχνά τα θέματα της προσωπικής υγιεινής, της κοινότητας και της καθημερινής ζωής προκειμένου να πετύχω το επίπεδο γλωσσικής ανάπτυξης που επιδιώκουμε. 

Πολλά παιδιά μεγάλα σε ηλικία, έφηβοι ή νεαροί ενήλικες δυσκολεύονται πολύ να διατηρήσουν την προσωπική τους υγιεινή και δείχνουν ότι έχουν περιορισμένες γνώσεις στο συγκεκριμένο τομέα. Αυτά τα παιδιά βασίζονται συχνά σε ενήλικες στη ζωή τους προκειμένου να τους υπενθυμίζουν και να τα καθοδηγούν να πλένουν τα χέρια τους, να κάνουν ντουζ κάθε μέρα, να λούζουν με σαμπουάν τα μαλλιά τους κοκ. 


Συχνά οι συνεργάτες μου μου ζητούν να συζητώ το θέμα της προσωπικής υγιεινής με τους πελάτες μου για να τους βοηθώ να αποκτήσουν ανεξαρτησία και δεξιότητες καθημερινής ζωής. Γι’ αυτό το λόγο έχω δημιουργήσει σχετικό υλικό. 

Δείτε μερικούς τρόπους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αυξήσετε την επίγνωση των παιδιών με αναπηρία για το θέμα της προσωπικής υγιεινής και να τους διδάξετε τις σχετικές δεξιότητες. 

1) Χρησιμοποιήστε σχετικά εγχειρίδια και υλικά: (σημείωση: Στην Ελλάδα το σχετικό διαθέσιμο υλικό είναι δυστυχώς ακόμα περιορισμένο). Ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο ασκήσεων (workbook) που χρησιμοποιώ συχνά είναι από την Attainment Company και λέγεται Explore Personal Care. Έχω αγοράσει το βιβλίο που απευθύνεται στους μαθητές και περιέχει φωτογραφίες, σκίτσα, εικόνες, δραστηριότητες που παρουσιάζουν τα στάδια ολοκλήρωσης μια ενέργειας (τη χρονική αλληλουχία των πράξεων), ιστορίες που υποστηρίζονται από σύμβολα και ερωτήσεις επίλυσης προβλημάτων. Πολλές φορές χρησιμοποιώ τις φωτογραφίες αυτές για να πετύχω γλωσσικούς στόχους που θέτω για τους πελάτες μου σχετικά με την αλληλουχία, την επισήμανση ενεργειών, την ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου, την ικανότητα περιγραφής. Μια εικόνα μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ στο να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το θέμα της υγιεινής. 

2) Χρησιμοποιήστε εφαρμογές (για τηλέφωνο): Για παράδειγμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εξής: Hygiene HD της Conover Company, My Healthy Smile App, Making Sequences (για την εφαρμογή αυτή βγάλτε φωτογραφίες, βάλτε το παιδί να βάλει τα βήματα στη σειρά. Αυτό μπορεί να είναι μια εξαιρετική και λειτουργική δραστηριότητα). 

3) Δημιουργήστε κοινωνικές ιστορίες: Δημιουργήστε μια κοινωνική ιστορία με την καθημερινή ρουτίνα του παιδιού όπου θα παρουσιάζεται ένα τυπικό πρόγραμμα προσωπικής υγιεινής. Υπάρχουν πάρα πολλές έτοιμες κοινωνικές ιστορίες στο διαδίκτυο. Ωστόσο, πιο αποτελεσματικές είναι αυτές που θα φτιάξετε εσείς για κάθε έναν από τους μαθητές σας ξεχωριστά. Για παράδειγμα, αν θέλω να διδάξω σε ένα μεγάλο παιδί/έφηβο/νεαρό ενήλικα πότε πρέπει να πλένει τα χέρια του, θα συμπεριλάμβανα διαφορετικές καταστάσεις όπου θεωρώ αναγκαίο το πλύσιμο των χεριών πχ πριν το φαγητό, μετά την τουαλέτα, πριν την προετοιμασία του φαγητού, μετά το καθάρισμα κοκ. Θα έβγαζα φωτογραφίες σχετικά με αυτές τις καταστάσεις και θα τις συνόδευα με προτάσεις ανάλογου περιεχομένου. Στη συνέχεια, θα έδενα αυτές τις σελίδες δημιουργώντας ένα βιβλιαράκι πχ με τίτλο «Πλένω τα χέρια μου πριν φάω». 

4) Χρησιμοποιήστε βιντεάκια σαν πρότυπα. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα βιντεάκια στο youtube ή σε ανάλογες τοποθεσίες στο διαδίκτυο που παρουσιάζουν με σύντομο, απλό και κατανοητό τρόπο τις κατάλληλες συμπεριφορές στον τομέα τηςυγιεινής. 



5) Παίξτε παιχνίδια: Έχω δημιουργήσει πολλά παιχνίδια bingo με θέμα την προσωπική υγιεινή με στόχο να βοηθήσω τους πελάτες μου να αποκτήσουν συγκεκριμένο σχετικό λεξιλόγιο και να εξασκηθούν ταυτόχρονα και σε άλλες γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες. 

Απόδοση του άρθρου 5 Ways to Teach an Older Child with Special Needs about Hygiene της Becca Eisenberg

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου