Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Προσχολική εκπαίδευση: Τι αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας

Νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία της Προσχολικής Αγωγής θα εκδώσει το Υπουργείο Παιδείας μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς ενώ θα ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την καταγραφή των προβλημάτων που διέπουν την προσχολική εκπαίδευση. 

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης με το Συντονιστικό των Νηπιαγωγών. Ο Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύθηκε ότι προτεραιότητα της ηγεσίας του Υπουργείου είναι να βρίσκουν όλα τα παιδιά «στέγη» στην προσχολική εκπαίδευση. Τόνισε πως άμεσος στόχος είναι να μην μείνει κανένα νήπιο εκτός προσχολικής εκπαιδευτικής διαδικασίας, με μεσοπρόθεσμο στόχο να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για την συμπερίληψη όλων των προνήπιων.

Το Υπουργείο θα προχωρήσει στην καταγραφή του αριθμού των νήπιων και προνήπιων με στόχο να αποτυπωθούν και να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό .Στο πλαίσιο καταγραφής των προβλημάτων, συμπεριλαμβάνεται και η επανεξέταση των κτηριακών υποδομών και εγκαταστάσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία των νηπιαγωγείων και η ασφάλεια των δασκάλων και των παιδιών.

Θυμίζουμε ότι όπως δήλωσε ο κ. Κουράκης στο Σύλλογο Αναπληρωτών Νηπιαγωγών δεν μπορούν ταυτόχρονα να υλοποιηθεί και η βελτίωση των κτιριακών υποδομών και η στελέχωσή τους με εκπαιδευτικό προσωπικό λόγω του δημοσιονομικού κόστους.

Αναφορικά με τα αναλυτικά προγράμματα της προσχολικής αγωγής, ο Αναπληρωτής Υπουργός, Τάσος Κουράκης, ανακοίνωσε πως θα επανεξεταστούν και πως θα εξασφαλιστεί η πιλοτική εφαρμογή τους. Σημείωσε, μάλιστα, πως στα αναλυτικά προγράμματα θα συμπεριληφθεί και ειδική αγωγή.

Επιπλέον, στο πλαίσιο ενδυνάμωσης του Νηπιαγωγείου, θα γίνουν προσπάθειες για την υλοποίηση του προγράμματος (μέσω ΕΣΠΑ) που θα αφορά τους σχολικούς βοηθούς (σχολικούς νοσηλευτές, τραπεζοκόμους). Υπήρξε, επίσης, δέσμευση πως θα δρομολογηθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να στελεχωθούν με εκπαιδευτικό προσωπικό όλα τα τμήματα ένταξης. 

Σημειώνουμε ότι χιλιάδες προνήπια βρίσκονται εκτός νηπιαγωγείων καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και με τις υποδομές. Φέτος ο αριθμός των αναπληρωτών νηπιαγωγών ξεπέρασε τους 1.700 ενώ οι διορισμοί την τελευταία 5ετία είναι ελάχιστοι.

Στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την προσχολική εκπαίδευσης περιλαμβάνονταν η αμεση τροποποίηση του 1566/1985 και του 3518/2006 ενώ παράλληλα προτείνονταν: Α)Σταδιακή καθιέρωση της διετούς υποχρεωτικής φοίτησης και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γενικευτεί και να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. ΚΑΙ Β) την ευθύνη για όλα τα θέματα που αφορούν τη προσχολική αγωγή την έχει το Υπ Παιδείας .

Βέβαια δεν είναι δυνατόν άμεσα να καθιερωθεί η διετής υποχρεωτική εκπαίδευση γι αυτό και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε ότι μεσοπρόθεσμα θα συμπεριληφθούν όλα τα προνήπια αφού όπως προειπώθηκε οι κτιριακές υποδομές σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκούν ενώ εντοπίζονται προβλήματα στελέχωσης των νηπιαγωγείων και απόδειξη αποτελούν οι ανακοινώσεις των αιρετών.

Με το ισχύον πλαίσιο τα προνήπια γίνονται δεκτά για φοίτηση στα νηπιαγωγεία με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν κενές θέσεις μετά την εγγραφή των νηπίων. Προνήπια ή νήπια δεύτερης ηλικίας είναι όσα παιδάκια συμπληρώνουν την 31 Δεκεμβρίου του 2014 το 4ο έτος της ηλικίας (γεννηθέντα το 2010). Για την εγγραφή των νηπίων 2ης ηλικίας εφαρμόζονται οι διατάξεις του Π.Δ. 200/1998, (ΦΕΚ 161/1998, τ.Α’). Η φοίτηση των προνηπίων είναι προαιρετική.

Σε περίπτωση που οι αιτήσεις των γονέων για τη φοίτηση των νηπίων 2ης ηλικίας (προνήπια) είναι περισσότερες από τις προσφερόμενες θέσεις σύμφωνα με το ΠΔ 200/98, γίνεται κλήρωση.

Η κλήρωση γίνεται το ενώπιον επιτροπής που αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς του νηπιαγωγείου και δύο εκπροσώπους των παρευρισκόμενων γονέων και κηδεμόνων. Με βάση τη σειρά κλήρωσης γίνεται η εγγραφή στο νηπιαγωγείο, καθώς και η πλήρωση των κενών θέσεων που τυχόν θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Κατ’ εξαίρεση και χωρίς κλήρωση εγγράφονται τα παρακάτω νήπια των δύο ηλικιών:

α) Τα δίδυμα αδέρφια εφόσον έχει κληρωθεί ο ένας από αυτούς.

β) Τα τέκνα πολυτέκνων.

γ) Τα τέκνα των νηπιαγωγών που διδάσκουν στο νηπιαγωγείο και των άλλων εκπαιδευτικών που εργάζονται σε συστεγαζόμενα με το νηπιαγωγείο σχολεία.

Καλόγηρος Βασίλειος
Πηγή: News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου