Η σκέψη έξω από τα εκπαιδευτικά πρότυπα ήταν το θέμα στη φετινή παγκόσμια σύνοδο για την καινοτομία στην εκπαίδευση, που φιλοξενήθηκε στη Ντόχα του Κατάρ.
Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών υπήρχαν 84 εργαστήρια και συζητήσεις στο εθνικό συνεδριακό κέντρο, με ειδικούς καλεσμένους, όπως ο πρώην υπουργός παιδείας της Γαλλίας Ζακ Λανγκ.
Στην κορυφή της ατζέντας ήταν οι τρόποι με τους οποίους θα ενισχυθεί το κίνητρο μαθητών και δασκάλων. Η απουσία κινήτρου είναι άλλωστε η αιτία για τα υψηλά ποσοστά παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο.
Ένας τρόπος για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον ζωντανό είναι η χρήση video-game στην εκπαιδευτική διαδικασία.
«Τα videogame δημιουργούν μία σειρά από προβλήματα, αλλά την ίδια ώρα παρακινούν τα παιδιά και τα βοηθούν να ανταποκριθούν ευκολότερα στο μάθημα. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Θέλουμε λοιπόν να κάνουμε τους ανθρώπους καλύτερους και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματά τους. Για ποιον λόγο να μην αξιοποιούμε την τεχνολογία που μας λύνει πολλές φορές τα χέρια;», δηλώνει ο Τζέιμς Πολ Γκι, καθηγητής λογοτεχνικών σπουδών στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών.
(http://www.jamespaulgee.com/)
Οι αντιδράσεις των καθηγητών αναμένεται να είναι αντιφατικές. Θα πρέπει να ανταποκριθούν στο νέο γνωστικό αντικείμενο. Να είναι δημιουργικοί και να ελέγχουν τα αποτελέσματα της νέας μεθόδου. Είναι μία τεράστια πρόκληση για αυτούς.
«Για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαμε ένα πολύ βατό πρόγραμμα σπουδών. Ίσως γιατί θέλαμε να κάνουμε ευκολότερη και πιο προσιτή τη διαδικασία για τα παιδιά. Στην πραγματικότητα όμως κάναμε το μάθημα πολύ βαρετό. Επιπλέον
βλέπουμε, ότι οι μαθητές δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να είναι ευτυχισμένοι στη ζωή τους, για να συνεργάζονται και για να κάνουν πράγματα που έχουν σημασία. Πιστεύω λοιπόν ότι έχει έρθει η στιγμή να κάνουμε το μάθημα λίγο πιο συναρπαστικό σε σχέση με το παρελθόν», αναφέρει η Νουρία Μιρό, διευθύντρια στο σχολείο Μοντσεράτ.
http://www.cmontserrat.org/joomla/index.php/es/escuela-es
Όπως κάθε χρόνο η μεγάλη στιγμή ήταν η τελετή απονομής των βραβείων.
Η Άν Κότον, ιδρύτρια του CAMFED, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που παρέχει εκπαίδευση σε περισσότερα από τρία εκατομμύρια κορίτσια στην Αφρική, τιμήθηκε με το βραβείο της WISE και με χρηματικό έπαθλο 500.000 δολαρίων για την αφοσίωσή της στην εκπαίδευση.
Έξι ξεχωριστά εκπαιδευτικά προγράμματα τιμήθηκαν από τη
WISE λαμβάνοντας 20.000 δολάρια το καθένα, για την προσφορά τους στην παροχή μεγαλύτερης πρόσβασης στην παιδεία και αλλά και στην αύξηση της δημιουργικότητας και της απασχόλησης.
Ένα από αυτά είναι το “Educate Girls”. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στην Ινδία που προσελκύει τα κορίτσια πίσω στο σχολείο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να παραμείνουν εκεί.
«Μέχρι σήμερα έχουμε 4.500 εθελοντές στην κοινότητα, που εργάζονται μαζί μας. Όλοι μαζί έχουν φέρει πίσω στο σχολείο περισσότερα από 80.000 κορίτσια», τονίζει η Σαφένα Χουσεΐν, ιδρύτρια και CEO του προγράμματος “Educate Girls”
http://www.educategirls.in/index.php/who-we-are/team
«Η έκτη παγκόσμια σύνοδος για την εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με έναν φιλόδοξο στόχο. Να γίνει το μάθημα πιο δημιουργικό μέσα στην τάξη. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο φόρουμ που έχει γίνει ποτέ με τη συμμετοχή ειδικών από όλον τον κόσμο», μεταδίδει η Αουρόρα Βέλεζ από τη Ντόχα του Κατάρ.
Πηγή: euronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου