Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Οι ενήλικες με Asperger είναι 10 φορές πιο πιθανό να έχουν αυτοκτονικές σκέψεις

Πρόσφατες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ενήλικες με Asperger έχουν σε μεγάλο ποσοστό αυτοκτονικές σκέψεις. 

«Η κατάθλιψη είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις αυτοκτονικές σκέψεις σε άτομα με αυτή την κατάσταση» εξηγεί η ψυχολόγος και συγγραφέας της μελέτης Sarah Cassidy, ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας του Αυτισμού (Autism Research Centre, ARC) στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στην Αγγλία. 

Η ερευνητική ομάδα δηλώνει στο περιοδικό Lancet Psychiatry ότι το Σύνδρομο Asperger στην ενήλικη ζωή συνδέεται συχνά με την κατάθλιψη. Για αυτό το λόγο αποφάσισαν να μελετήσουν την έκταση των αυτοκτονικών σκέψεων και σχεδίων στη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. 

Στην έρευνα συμμετείχαν 256 άντρες και 118 γυναίκες που είχαν διάγνωση Συνδρόμου Asperger από γιατρό μεταξύ του 2004 και 2013 στην Αγγλία. Όλες οι καταθλιπτικές, αυτοκτονικές σκέψεις ή σχέδια καταγράφονταν από τους ίδιους τους συμμετέχοντας σε ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς, μαζί με αυτοαναφορές για αυτιστικά χαρακτηριστικά και ενσυναίσθηση. 

Τα 2/3 (66%) των συμμετεχόντων ανέφερε αυτοκτονικές σκέψεις, το 35% ανέφερε σχέδια ή απόπειρες αυτοκτονίας και το 31% ανέφερε κατάθλιψη. Σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, οι ενήλικες με Σύνδρομο Asperger είναι περίπου 10 φορές πιο πιθανό να αναφέρουν αυτοκτονικές σκέψεις. Ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν αυτές τις σκέψεις και σε σύγκριση με άτομα που έχουν μία, δύο ή και περισσότερες σωματικές ασθένειες ή από ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας. 

Τα άτομα με Σύνδρομο Asperger και κατάθλιψη ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν αυτοκτονικές σκέψεις ή σχέδια ή απόπειρες από τα άτομα με Σύνδρομο Asperger που δεν έχουν κατάθλιψη. Η ύπαρξη πιο έντονων αυτιστικών χαρακτηριστικών (όπως αναφέρονται από τα ίδια τα άτομα) σχετίζονταν επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο. 

Στην έρευνά τους, η ομάδα αναφέρει ότι είναι μυστήριο το γεγονός ότι περισσότερα άτομα του δείγματος ανέφεραν σκέψεις αυτοκτονίας (66%) από όσους είχαν κατάθλιψη (31%). Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι η μη αναφορά της κατάθλιψης από τα ίδια τα άτομα λόγω της δυσκολίας τους να εκφράσουν λεκτικά υποκειμενικές συναισθηματικές εμπειρίες, στοιχείο που συναντάται συχνά σε άτομα με Asperger. “Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν την κατάθλιψη σαν σημαντικό παράγοντα κινδύνου αυτοκτονικότητας στα άτομα αυτά. Επειδή οι ενήλικες με Σύνδρομο Asperger έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν δευτερογενή κατάθλιψη λόγω διαφόρων παραγόντων, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη για κατάλληλο προγραμματισμό παροχής υπηρεσιών που θα μειώνουν τον κίνδυνο στη συγκεκριμένη ομάδα”. 

Η κατάθλιψη των ασθενών και ο κίνδυνος αυτοκτονίας μπορούν να προληφθούν με την κατάλληλη υποστήριξη, προσθέτουν οι ερευνητές. 

Ένας από τους συγγραφείς της έρευνας και διευθυντής στο ARC, ο δόκτορας Simon Baron-Cohen εξηγεί ότι «οι ενήλικες με Σύνδρομο Asperger συχνά υποφέρουν από δευτερογενή κατάθλιψη εξαιτίας της κοινωνικής απομόνωσης, του κοινωνικού αποκλεισμού, της έλλειψης υπηρεσιών στην κοινότητα, της υποεπίδοσης και της ανεργίας». «Αυτή η έρευνα δείχνει την επιτακτική ανάγκη για υπηρεσίες υψηλής ποιότητας προκειμένου να αποφύγουμε την απώλεια ακόμα και μιας ανθρώπινης ζωής». 

Περισσότερο λεπτομερείς έρευνες απαιτούνται σχετικά με τους παράγοντες που προκαλούν αυτοκτονικές σκέψεις και τη βίωσή τους, τους προστατευτικούς παράγοντες και τους παράγοντες κινδύνου για τα σχέδια και τις απόπειρες αυτοκτονίας στους ενήλικες με Σύνδρομο Asperger (όπως η ηλικία της διάγνωσης, το οικογενειακό ιστορικό για αυτοκτονία και επιθετικότητα. Σχολιάζοντας τη μελέτη ο Michele Raja (γιατρός) του Πανεπιστημίου “La Sapienza” της Ρώμης στην Ιταλία, αναφέρει ότι τα ευρήματα θα πρέπει «να ενθαρρύνουν τους γιατρούς να είναι σε ετοιμότητα για την αξιολόγηση του κινδύνου για αυτοκτονία σε αυτούς τους ασθενείς». 

Ο Raja, ειδικός στις αυτοκτονίες και τις ψυχικές ασθένειες, υποστηρίζει ότι οι αυτοκτονικές σκέψεις και τάσεις έχουν παραμεληθεί στην έρευνα του αυτισμού και του Συνδρόμου Asperger ίσως εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού αυτοκτονικής συμπεριφοράς στα παιδιά και στα νεαρά άτομα και της υποδιάγνωσης των καταστάσεων αυτών στους ενήλικες. 

Αναφέρει ότι υπάρχει η τάση οι ενήλικες με Asperger ή αυτισμό εξετάζονται από ειδικούς της ψυχικής υγείας αν παρουσιάζουν σοβαρές αλλαγές της διάθεσης ή ψυχωτικά συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι ίσως τους γίνει λανθασμένη διάγνωση όπως σχιζοφρένεια, και η αυτοκτονική συμπεριφορά σε ενήλικες με Σύνδρομο Asperger ή αυτισμό συχνά δεν γίνεται αντιληπτή σαν ξεχωριστή κατάσταση. 

Ο Raja επισήμανε ότι στην παρούσα μελέτη πήραν μέρος μόνο άτομα που διαγνώστηκαν με Asperger κατά την ενήλικη ζωή τους και όχι σε μικρότερη ηλικία. Ίσως οι ενήλικες με Σύνδρομο Asperger που έχουν διαγνωστεί σωστά και έχουν λάβει κατάλληλη υποστήριξη από μικρή ηλικία, να εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο για αυτοκτονικές σκέψεις, σχέδια και απόπειρες. 

Σχετικά με το εύρημα οτι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν αυτοκτονικές σκέψεις από όσους αναφέρουν κατάθλιψη, ο δόκτωρ Raja λέει: «η αυτοκτονικότητα είναι επίσης κάτι ξεχωριστό από την κατάθλιψη σε ασθενείς με διαταραχές της διάθεσης ή ψυχωτικές διαταραχές, και σχετίζονται πιο στενά με παράγοντες όπως η παρορμητικότητα και σωματική επιθετικότητα». «Μερικοί ασθενείς με ελαφρά ή ακόμα και καθόλου καταθλιπτικά συμπτώματα παρουσιάζουν σοβαρή αυτοκτονική συμπεριφορά, ενώ άλλοι με πολύ σοβαρή κατάθλιψη δεν έχουν αυτοκτονική συμπεριφορά». 

Καθώς οι αυτοκτονικές σκέψεις σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τα χαρακτηριστικά του Συνδρόμου Asperger, ίσως υπάρχει μια άμεση σύνδεση ανάμεσα στο Σύνδρομο Asperger και την αυτοκτονική συμπεριφορά. «Αυτή η έρευνα τονίζει την ανάγκη να αναπτύξουμε κατάλληλες ψυχολογικές και ψυχοφαρμακολογικές θεραπείες», γράφει. «Ο άτεγκτος τρόπος σκέψης και η έλλειψη φαντασίας (το να μην μπορούν να δουν τα πράγματα με άλλο τρόπο), χαρακτηριστικά τυπικά στο Σύνδρομο Asperger, ίσως βοηθήσουν τα άτομα να ανταποκριθούν καλά στις ψυχολογικές παρεμβάσεις».


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου