Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

«Βοηθώντας τους εφήβους να αγαπήσουν τον εαυτό τους»

Μία από τις λιγοστές πρωτοβουλίες, στην Ελλάδα που τώρα τελευταία κοιτάζει τις ανάγκες των εφήβων της, είναι ο Μήνας Εφηβείας που διανύουμε αυτόν τον Νοέμβριο σε διοργάνωση των εκδόσεων Πατάκη. Ενδιαφέρουσες δράσεις που διακτινίζονται σε όλη τη χώρα με κέντρο την Αθήνα φέρνουν στο προσκήνιο τους προβληματισμούς των γονέων και των έφηβων παιδιών τους.

«Βοηθώντας τους εφήβους να αγαπήσουν τον εαυτό τους» είναι ο τίτλος μιας από τις κεντρικές εκδηλώσεις του μήνα που θα πραγματοποιηθεί στον «Ιανό» στις 19/11 (7-9 μ.μ.) με τον ψυχίατρο Κώστα Γκοτζαμάνη και τη δημοσιογράφο Στέλλα Κάσδαγλη.

Ταραχώδης «Η εφηβεία είναι μια ταραχώδης περίοδος της ζωής, που αρχίζει στην ηλικία των δώδεκα ετών περίπου, παράλληλα με τις βιολογικές αναστατώσεις της ήβης, τις μεγάλες αλλαγές στις ορμόνες και στην εικόνα του σώματος. Στην ίδια ηλικία το παιδί εγκαταλείπει το οικείο και λιγότερο απαιτητικό περιβάλλον του δημοτικού σχολείου για να συνεχίσει στη μέση εκπαίδευση, με τους πολλούς καθηγητές και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις. Σε αυτή τη φάση ο έφηβος βιώνει την αποσταθεροποίηση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του», μας εξηγεί ο Κώστας Γκοτζαμάνης και επισημαίνει ότι «η στάση των άλλων προς τον έφηβο είναι ασυνεπής, άλλοτε τον αντιμετωπίζουν σαν παιδί κι άλλοτε σαν ενήλικο».

Ο ψυχίατρος, ιδρυτής του Τόπου Ψυχοθεραπείας, μιλάει επιπλέον για τα καταφύγια ενός εφήβου, που μπορεί να είναι «η απομόνωση και η ονειροπόληση, η ένταξη σε μια κλειστή ομάδα συνομηλίκων, η αφοσίωση σε μια δραστηριότητα, η φανατική υιοθέτηση μιας κοινωνικής ιδέας ή ενός ρεύματος στην τέχνη, επίσης τα ναρκωτικά. Δεν είναι τυχαίο ότι η ηλικία των δώδεκα ετών θεωρείται σήμερα η πιο κρίσιμη για την έναρξη της χρήσης των ναρκωτικών».

Οι γονείς

Ποια είναι η θέση που καλούνται να πάρουν οι γονείς; «Οι περισσότεροι γονείς είναι πολύ φοβισμένοι απέναντι στις ραγδαίες αλλαγές στις κοινωνικές συνθήκες που επιτάσσουν μια νέα αντίληψη και νέες δεξιότητες για τον ρόλο του γονέα», λέει ο Κώστας Γκοτζαμάνης. Από την πλευρά της η Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέας του βιβλίου για την ψυχογενή ανορεξία «Ηθελα μόνο να χωρέσω» (εκδ. Πατάκη), μας μίλησε για τις ευθύνες που έχουμε ως γονείς ή δάσκαλοι εφήβων.

«Στις συζητήσεις μου με τα παιδιά έχω όλο και πιο έντονη την αίσθηση ότι χρειάζεται να γίνουμε μαζί τους πιο αληθινοί και να τους εκχωρήσουμε μεγαλύτερο έλεγχο. Δεν ωφελεί να τους κάνουμε κήρυγμα για τους κινδύνους του Ιντερνετ, πρέπει να μπορούν τα παιδιά να τους σταθμίσουν και να ελιχθούν σωστά μέσα στη νέα τους πραγματικότητα. Δεν έχει νόημα να τους φορτώνουμε τις δικές μας αγωνίες για το μέλλον, πρέπει να τα μεγαλώσουμε ώστε να επιδιώκουν τα ίδια την εξέλιξή τους, με βάση τη δική τους ιδιοσυγκρασία. Δεν έχει νόημα να τα μαθαίνουμε να μας αντιμετωπίζουν ως αλάνθαστους, πρέπει να είμαστε απέναντί τους ειλικρινείς σε σχέση με τις αδυναμίες και την άγνοιά μας και να τους αποδεικνύουμε έμπρακτα την αξία του να μην είναι κανείς τέλειος και να ξέρει να ζητάει βοήθεια, συνεργασία, υποστήριξη».

Ανορεξία

Στο βιβλίο της «Ηθελα μόνο να χωρέσω» η Στέλλα Κάσδαγλη καταπιάνεται με ένα θέμα που αφορά όλο και περισσότερους νέους στη χώρα μας. «Η εμφάνιση της ψυχογενούς ανορεξίας συνδέεται συνήθως με την περίοδο της εφηβείας. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαμε την πολυτέλεια να πιστεύουμε ότι στη χώρα μας έχουμε ανοσία απέναντι στις λεγόμενες νόσους του πολιτισμού και η ψυχογενής ανορεξία είναι μία από αυτές, ίσως η πιο απειλητική για τη ζωή και η πιο ανθεκτική σε θεραπευτικές παρεμβάσεις», τονίζει ο Κώστας Γκοτζαμάνης για το κυρίως θέμα της εκδήλωσης στον «Ιανό». «Σήμερα, που αυτή η διαταραχή έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις και στη χώρα μας, είμαστε για μία ακόμη φορά ανέτοιμοι και ανεκπαίδευτοι για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και, κυρίως, για να οργανώσουμε στρατηγικές πρόληψης».

Ο Μήνας Εφηβείας, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα IBBY, περιλαμβάνει ανοιχτές εκδηλώσεις, «κλειστές» εκδηλώσεις για οργανωμένες ομάδες εφήβων και μαθητών, διαγωνισμούς, ραδιοφωνικές εκπομπές, σεμινάρια, εργαστήρια, παραστάσεις κ.ά. Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.

www.i-read.i-teen.gr, τηλ. 210-36.50.024.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου