Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Τα μαθήματα πιάνου στα παιδιά ανεβάζουν το IQ

Νέα έρευνα προτρέπει ότι για έναν υγιή εγκέφαλο πρέπει να ξεκινήσουμε να παίζουμε πιάνο από την ηλικία των 7 ετών. Αυτό συμβαίνει, καθώς η απασχόληση με ένα μουσικό όργανο έχει περισσότερα οφέλη όταν αρχίζουμε μαθήματα σε μικρή ηλικία. Σύμφωνα με μία έρευνα στην Κίνα, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ενδυναμώνει τον εγκέφαλο. Τα περισσότερα οφέλη εντοπίζονται σε άτομα που ξεκίνησαν να μαθαίνουν από παιδιά κάποιο μουσικό όργανο. Μαθαίνοντας πιάνο πριν από την ηλικία των 7 χρόνων, ο εγκέφαλος κερδίζει πολλά.
Σύμφωνα με τη Dailymail, όσοι ξεκινούν να παίζουν ένα μουσικό όργανο από μικροί ενδυναμώνουν περισσότερο τον εγκέφαλό τους από όσους καταπιάνονται με τη μουσική αργότερα. Οι Κινέζοι ερευνητές μελέτησαν το μυαλό 48 αντρών και γυναικών, ηλικίας 19 με 21 ετών, που είχαν παρακολουθήσει όλοι τουλάχιστον ένα χρόνο μαθημάτων, μερικοί από τους οποίους είχαν ξεκινήσει από τριών ετών. Όσοι έπαιζαν ένα μουσικό όργανο από μικρή ηλικία, είχαν αυξημένη την αίσθηση του προγραμματισμού και της διαχείρισης του χρόνου. Επιπλέον, είχαν αυξημένη ακοή.

Οι ερευνητές από το Beijing Normal University διαπίστωσαν ότι μέρη του εγκεφάλου επηρεάζονται και αναπτύσονται γρηγορότερα λόγω της μουσικής. Οφέλη έχουν επίσης και όσοι ενήλικες έχουν σταματήσει να παίζουν μουσικά όργανα, αλλά είχαν καταπιαστεί μ' αυτά σε μικρότερη ηλικία, αφού ο εγκέφαλός τους αντιλαμβάνεται τους ήχους πολύ γρήγορα. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η εξάσκηση ενός μουσικού οργάνου ενισχύει το IQ, ενώ βοηθάει στην ταχύρυθμη εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Παρόλο που τα μαθήματα μουσικής προσφέρουν πολλά στον εγκέφαλο, δε σταματούν να παραμένουν μια πολύ διασκεδαστική ενασχόληση.

Πηγή: Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου