Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Tips για να περιορίσετε τα γλυκά στα παιδιά

Τα παιδιά σας καλό θα είναι να καταναλώνουν κάποιο μικρό γλυκό το πολύ μέχρι 2 φορές/εβδομάδα σαν επιδόρπιο μετά το φαγητό και όχι στη θέση κάποιου άλλου γεύματος! Το γλυκό δηλαδή θα είναι κάτι έξτρα, δεν θα αντικαταστήσει κάποιο γεύμα της ημέρας (πχ βραδυνό)!

Tips

Περιορίστε την προμήθεια τροφών με πρόσθετη ζάχαρη (σοκολάτες, μπισκότα,), τα οποία τα παιδιά σας συνηθίζουν να τρώνε, δηλαδή, αποφύγετε να τους τα αγοράζετε, ώστε να μην υπάρχουν διαθέσιμα στο σπίτι και να μην τα καταναλώνουν τόσο συχνά.

Σερβίρισμα σε μικρότερη ποσότητα (π.χ. 1 μικρή σοκολάτα 30 γρ αντί για 1 μεγάλη 60 γρ).

Το γλυκό να μην προσφέρεται για επιβράβευση στο παιδί.

Να του προσφέρετε φρούτα ή γιαούρτι με μέλι αντί για επιδόρπιο.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά, αντί για γλυκά, να δημιουργούν καινούργια θρεπτικά σνακς/γεύσεις/συνδυασμούς τροφών, αφήνοντάς τα να επιλέξουν μόνα τους τι επιθυμούν στο δικό τους σνακ (π.χ. γιαούρτι με λίγα λιπαρά με καρύδια και μέλι, γάλα με λίγα λιπαρά με δημητριακά και σταφίδες, μιλκσεϊκ μπανάνα με γάλα, γρανίτα φράουλας).

Μάθετε τα παιδιά να διαλέγουν τα δημητριακά με τη λιγότερη ζάχαρη και χωρίς σοκολάτα.

Τα γλυκά να είναι διαθέσιμα στις γιορτές, σε γενέθλια και σε ειδικές περιπτώσεις, όχι καθημερινά.

Το γλυκό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το γεύμα που τυχόν δεν έφαγε το παιδί.

Σερβίρετε τα γλυκά μετά το φαγητό, και ποτέ προ του γεύματος.

Καλό θα είναι να προτιμάτε να φτιάχνετε σπιτικά γλυκά (πχ κέικ, μηλόπιτα) απ’ότι να τα αγοράζετε, καθ’ότι γνωρίζετε τα υλικά που έχετε χρησιμποιήσει για την παρασκευή τους.

Όταν φτιάχνετε σπιτικά γλυκά (πχ κέικ), προτιμήστε να τα παρασκευάζετε με πιο υγιεινά και light υλικά (γάλα ελαφρύ αντί πλήρες, ελαιόλαδο αντί βούτυρο/μαργαρίνη, αλεύρι ολικής άλεσης αντί κανονικό, χρησιμοποιήστε κρόκους αυγών αντί ολόκληρο το αυγό, προσθέστε σταφίδες κλπ).

Πηγή: crete2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου