Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Web Nτοκιμαντέρ για Έλληνες και Τούρκους στη Λάμψακο

Την ιστορία προσφύγων, Ελλήνων και Τούρκων, αφηγείται μέσα από 50 βίντεο μικρού μήκους το διαδικτυακό ντοκιμαντέρ «Νέα Ζωή» που αναρτήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε διαδραστική ιστοσελίδα και αφορά τη Λάμψακο, ένα χωριό σε δύο εκδοχές, την αρχαία στην Τουρκία και τη νέα στην Εύβοια.


Χρειάστηκαν δύο χρόνια λαογραφικής έρευνας, τριάντα συνεντεύξεις και γυρίσματα σε τέσσερις πόλεις σε Ελλάδα και Τουρκία για να ολοκληρωθεί το πρωτότυπο εγχείρημα. Το ντοκιμαντέρ μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα lampsakos.com


Σύνοψη 

«Τουρκία: μουσουλμάνοι πρόσφυγες από την Ελλάδα βρίσκουν καταφύγιο στην αρχαία Λάμψακο. Eλλάδα: Μια καραβιά πρόσφυγες στήνει μια Λάμψακο από την αρχή.» 'Ανθρωποι «παλαιάς κοπής» ξαναζωντανεύουν, μέσα από τα μάτια των - 85χρονων σήμερα - παιδιών τους. Ενώνονται, διεκδικώντας πεισματικά μια νέα ζωή, τσουγκρίζουν για καλή πατρίδα και την δημιουργούν από την αρχή. Όταν όλη σου η ζωή είναι μια… κρίση, πως αναγεννιέσαι συνεχώς από τις στάχτες σου;

Οι συντελεστές 

Δημιουργός του ντοκιμαντέρ είναι η 'Αννα Ποδάρα, η οποία στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας, για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα», του Α.Π.Θ. δημιούργησε την ιστοσελίδα. Όλοι οι συντελεστές της παραγωγής δούλεψαν εθελοντικά και έχουν καταγωγή από τη Ν. Λάμψακο. Όταν χρειάστηκαν χρήματα για να ολοκληρωθεί η παραγωγή, κάτοικοι του χωριού και άλλοι πολίτες συνέλεξαν το ποσό με τη μέθοδο του crowdfunding (διαδικτυακή χρηµατοδότηση).

Η απήχηση του ντοκιμαντέρ 

Το ντοκιμαντέρ είχε πάνω από 2.000 προβολές την πρώτη εβδομάδα δημοσίευσής του, ενώ η ενεργή κοινότητα του ντοκιμαντέρ στο Facebook μετρά πάνω από 2.000 φίλους της Λαμψάκου από Ελλάδα, Τουρκία και Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου