Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ο ήλιος δρα ευεργετικά για τα υπερκινητικά παιδιά

Οι περιοχές με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ), σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Biological Psychiatry», κατέληξε για πρώτη φορά στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ηλιοφάνεια μιας περιοχής και στον αριθμό των υπερκινητικών παιδιών που ζουν εκεί.

Η ΔΕΠ/Υ είναι μια από τις πιο συχνές παιδικές διαταραχές. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ωστόσο τις αιτίες της αλλά φαίνεται πως η γενετική παίζει ξεκάθαρο ρόλο, μαζί με μία σειρά άλλων παραγόντων όπως η πρόωρη γέννηση του παιδιού, το μικρό βάρος κατά τη γέννησή του, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη της, η έκθεση σε διάφορες τοξικές ουσίες στο περιβάλλον κ.α.

Τα παιδιά που πάσχουν με ΔΕΠ/Υ δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, εμφανίζουν υπερκινητικότητα και παρορμητική συμπεριφορά, ενώ η κανονική διαδικασία ανάπτυξης του εγκεφάλου τους μπορεί να καθυστερήσει. Επίσης, πολλά άτομα με ΔΕΠ/Υ αντιμετωπίζουν προβλήματα και διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσοστό των ατόμων με ΔΕΠ/Υ ανέρχεται στο 5% με 7% παγκοσμίως και υπάρχουν μεγάλες γεωγραφικές διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή. Η νέα μελέτη φέρνει στο φως μια από τις πιθανές αιτίες: τον βαθμό της ηλιοφάνειας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Martijn Arns, ανέλυσαν στοιχεία από τις ΗΠΑ και άλλες εννέα χώρες και διαπίστωσαν ότι πράγματι υπάρχει σχέση μεταξύ ηλιοφάνειας και ΔΕΠ/Υ. Θέλοντας να διευρύνουν λίγο περισσότερο την έρευνά τους, οι επιστήμονες εξέτασαν αν υπάρχει η ίδια σχέση με τον αυτισμό και τη μείζονα κατάθλιψη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός μεταξύ των δύο αυτών διαταραχών και της ηλιοφάνειας.

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του περιοδικού, δρ. John Krystal, «η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα, αλλά εγείρει πολλά ερωτήματα χωρίς απάντηση, γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερες έρευνες πάνω στο ζήτημα».

Πάντως, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η μελέτη δείχνει μία σχέση ανάμεσα στην ηλιοφάνεια και στη ΔΕΠ/Υ και όχι μία αιτιώδη συνάφεια, που να αποδεικνύει ότι ο πολύς ήλιος προστατεύει τα παιδιά από την υπερκινητικότητα.

Κανόνη Κατερίνα, kkanoni@eleftherotypia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου