Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ενας μισθός για τα σχολικά είδη

Από 14,65 έως και 226,86 ευρώ χρειάζεται να δαπανήσει μια οικογένεια μόνο για την αγορά των σχολικών ειδών, χωρίς σ' αυτά να περιλαμβάνονται η αγορά σχολικών βοηθημάτων, ξενόγλωσσων βιβλίων, οι φωτοτυπίες κ.λπ. Η δαπάνη για τον οικογενειακό προϋπολογισμό εκτοξεύεται στα ύψη, όταν υπάρχουν δύο ή και περισσότερα παιδιά στην οικογένεια. Ισως να μη φτάνει κι ένας ολόκληρος μισθός, εάν κάποιος επιλέξει την αγορά επώνυμων προϊόντων.


Η έρευνα τιμών για τα σχολικά είδη, που πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), δείχνει ότι οι τιμές στα πιο φτηνά είδη κάθε κατηγορίας (τσάντες, στυλό κ.ά.) μειώθηκαν, με αποτέλεσμα όποιος κάνει προσεκτική έρευνα στα καταστήματα να μπορεί να αγοράσει όλα τα απαραίτητα για το σχολείο με 15 - 20 ευρώ. Αν όμως παρασυρθεί από τις διαφημίσεις και κινηθεί στα επώνυμα προϊόντα, θα χρειαστεί να δαπανήσει μέχρι και 208 - 226 ευρώ.

«Διαπιστώσαμε ότι οι τιμές στα πιο φτηνά είδη μειώθηκαν. Δεν έχουμε κάνει εργαστηριακές αναλύσεις για να δούμε την ποιότητα αυτών των προϊόντων, όμως λόγω της οικονομικής κρίσης εκτιμούμε ότι οι περισσότεροι εισαγωγείς στράφηκαν στα πιο φτηνά προϊόντα, τα οποία φαίνεται να προτιμούν πλέον οι καταναλωτές. Οπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, χρειάζεται καλή έρευνα όχι μόνο για τις τιμές αλλά και για την ποιότητα αυτών των ειδών», σημείωσε ο Νίκος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.

Οι τάσεις της αγοράς δείχνουν ότι οι γονείς εγκαταλείπουν τα προϊόντα της μόδας, τα οποία συνήθως απαιτούν τα παιδιά, λόγω της διαφημιστικής προβολής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μολύβι της μόδας φτάνει να πωλείται έως και 10,30 ευρώ, όταν ένα απλό κοστίζει μόλις 9 λεπτά. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η διαφορά στα στυλό, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 10 λεπτά και φτάνουν μέχρι και τα 48 ευρώ. Η μεγαλύτερη διαφορά καταγράφεται στις τσάντες του δημοτικού, που ξεκινούν από 3 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 102 ευρώ.

Το συνολικό κόστος

Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, ο οικογενειακός προϋπολογισμός για την αγορά σχολικών ειδών για ένα παιδί θα επιβαρυνθεί εφόσον το παιδί πηγαίνει στο δημοτικό, από 14,65 έως 208,88 ευρώ, ενώ πέρσι για τα ίδια προϊόντα το κόστος κυμαινόταν από 21,98 έως 206,85 ευρώ (μεταβολές από -33,35% έως 0,98% αντίστοιχα). Για ένα παιδί γυμνασίου και λυκείου το κόστος κυμαίνεται από 19,64 έως 226,86 ευρώ ενώ πέρσι για όμοια προϊόντα το κόστος κυμαινόταν από 25,36 έως 234,62 ευρώ (μεταβολή από -22,56% έως -3,31% αντίστοιχα).

Το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει ότι απόλυτη σύγκριση μεταξύ των προϊόντων δεν είναι εφικτή, γιατί κάθε χρόνο επικρατούν άλλα είδη και σχέδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου