Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Πολυμήχανοι 15χρονοι

Δύο ρομποτάκια διαφορετικών γενεών, που ανιχνεύουν τις δασικές πυρκαγιές, κατασκεύασαν μαθητές του 17ου γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Είναι μόνον μία από τις δεκάδες ευρεσιτεχνίες των πολυμήχανων παιδιών, τις οποίες θα ζήλευαν ακόμη και ενήλικες και που θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες στα δύο προσυνέδρια του 3ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής. 
Το θέμα της εργασίας ήταν η κατασκευή δύο πειραματικών ρομποτικών πυροσβεστικών οχημάτων που έχουν τη δυνατότητα να κινούνται αυτόνομα σε ένα δάσος και να προειδοποιούν για πιθανές πυρκαγιές (σε μία διαφορετική έκδοση θα μπορούσαν και να τις κατασβήνουν). Για την κατασκευή των οχημάτων χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικές γενιές ρομποτικών συστημάτων της LEGO, η RCX και η NXT. Παρότι η εργασία έγινε, για να παρουσιαστεί στο συνέδριο πληροφορικής, η ιδέα, όπως αναφέρουν, γεννήθηκε πριν από έναν χρόνο. 
Ουσιαστικά, όπως σημειώνει ο διευθυντής του γυμνασίου Χαράλαμπος Παμπουκίδης, η εργασία άρχισε ως μέρος ενός ευρύτερου περιβαλλοντικού προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2009-2010 από τη Β1 τάξη του σχολείου με θέμα “Δασικές πυρκαγιές”. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος κατασκευάστηκε ένα ρομποτικό όχημα βάσει του συστήματος RCX της LEGO, το οποίο κινούταν αυτόνομα, και όταν συγκρουόταν με κάποιο εμπόδιο, έκανε μανούβρες. Όταν η θερμοκρασία ξεπερνούσε την προκαθορισμένη, το όχημα έμπαινε σε κατάσταση συναγερμού. Περιστρεφόταν γύρω από τον εαυτό του, εξέπεμπε έναν επαναλαμβανόμενο ήχο και άναβε ένα λαμπάκι. Στην τρέχουσα χρονική περίοδο (το τμήμα πλέον έγινε Γ1) κατασκευάστηκε πάλι ένα αντίστοιχο όχημα με το εξελιγμένο όμως ρομποτικό σύστημα ΝXT της LEGO. Οι επιπλέον δυνατότητές του επικεντρώνονται στο διαφορετικό τρόπο και τα διαφορετικά υλικά κατασκευής του, στο φιλικότερο περιβάλλον προγραμματισμού, στην οπτική αναγνώριση εμποδίων, στην εκπομπή έγχρωμου φωτός, στην εμφάνιση εικονικού μηνύματος στην οθόνη του μικροϋπολογιστή και τέλος στη δυνατότητα ομιλίας. Με την πειραματική κατασκευή των πυροσβεστικών ρομποτικών οχημάτων, όπως αναφέρουν οι μαθητές, γίνεται αυτόματα και μία σύγχρονη καταγραφή της εξέλιξης της τεχνολογίας. Στα θετικά στοιχεία που αποκόμισαν οι μαθητές από την ενασχόλησή τους με το θέμα των δασικών πυρκαγιών συμπεριλαμβάνεται και η ευαισθητοποίησή τους σε περιβαλλοντικά θέματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και το τραγουδάκι “Πυρκαγιές” (βασισμένο στη μουσική της “Συννεφούλας” του Δ. Σαββόπουλου) που έγραψαν και θα παρουσιάσουν στο αυριανό προσυνέδριο: “Καίγεται ένα δάσος αχ καρδούλα μου, κι εσύ κάθεσαι ψυχούλα μου, δίχως τραγούδι, δάσος και ζωή, δεν είν’ άνοιξη πλέον αυτή”. 

Τα συνέδρια. Το προσυνέδριο των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης θα γίνει αύριο, από τις 8.45 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου. Η προσυνεδριακή εκδήλωση των αντίστοιχων διευθύνσεων δυτικής Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, στις 9 π.μ., στην αίθουσα θεάτρου “Χρήστος Τσακίρης” του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Σταυρούπολης. Να σημειωθεί ότι το 3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που θα διεξαχθεί στις 4 και 5 Μαΐου, διοργανώνεται από την Περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και τους σχολικούς συμβούλους σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και το Σωματείο “Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου