Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Aπολυτήριο λυκείου, χωρίς πανελλαδικές

Οσοι τελειόφοιτοι της Γ΄ Λυκείου δεν επιθυμούν να συνεχίσουν στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν από φέτος τη δυνατότητα να μη συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αντίθετα, μέσω των ενδοσχολικών εξετάσεων μπορούν να αποκτήσουν το απολυτήριο λυκείου. Αυτό εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, όπως ανακοίνωσε χθες, λίγο πριν από την ολοκλήρωση του σχολικού έτους.
Ειδικότερα, με το ισχύον σύστημα, μόνο οι μαθητές της τελευταίας τάξης των εσπερινών Γενικών Λυκείων και οι μαθητές που έχουν αναπηρία 67% και άνω μπορούν να αποκτήσουν απολυτήριου λυκείου χωρίς να συμμετάσχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις. Και όμως, από τους περίπου 80.000 μαθητές που φοιτούν στην Γ΄ Λυκείου κάθε χρόνο, ένα ποσοστό δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει τις σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά επιλέγει την επαγγελματική απασχόληση ή, ενδεχομένως, σπουδές στο εξωτερικό. Μάλιστα, με την καθιέρωση νέων δομών εκπαίδευσης (τυπικής ή άτυπης), που συνδέονται με την επαγγελματική απασχόληση, ένα πρόσθετο ποσοστό μαθητών της Γ΄ Λυκείου ενδέχεται να εγκαταλείψει την ιδέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ετσι, πλέον το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προωθήσει ρύθμιση (πιθανότατα στο νομοσχέδιο για τη νέα δομή των πειραματικών σχολείων), βάσει της οποίας:

- Οι μαθητές της Γ΄ Τάξης του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου θα μπορούν να πάρουν απολυτήριο Λυκείου αφού συμμετάσχουν στις εξετάσεις όλων των μαθημάτων σε ενδοσχολικό επίπεδο. Η ρύθμιση θα ισχύσει από φέτος.

- Στους κατόχους του απολυτηρίου θα δίνεται η δυνατότητα τα επόμενα έτη να πραγματοποιήσουν σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμμετέχοντας στις εξετάσεις των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων της Γ΄ Τάξης Γενικού Λυκείου και, σύμφωνα με τη βαθμολογία τους, να διεκδικήσουν θέση σε σχολές επιλογής τους.

- Το απολυτήριο που θα αποκτηθεί με συμμετοχή στις εξετάσεις όλων των μαθημάτων, σε ενδοσχολικό επίπεδο, θα είναι ισότιμο με τα απολυτήρια που αποκτώνται με εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η σχετική ρύθμιση ίσχυσε για δύο χρόνια και στο σύστημα των Δεσμών. Βέβαια, επισημαίνεται ότι η ευεργετική ρύθμιση για τους μαθητές ανακοινώθηκε καθυστερημένα (απομένουν λιγότερο από 4 εβδομάδες μαθήματος), καθώς πολλοί τελειόφοιτοι που επιθυμούν να πάρουν απολυτήριο με έναν αξιοπρεπή βαθμό έχουν ήδη παρακολουθήσει φροντιστηριακά μαθήματα για να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Επιστολή διαμαρτυρίας
Τέλος, χθες, η ΟΛΜΕ έστειλε επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διαμαρτυρόμενη για την περικοπή των κονδυλίων που προβλέπονται για τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών, όπως μεταξύ σχολείων για τη συμπλήρωση ωραρίου ή για τη συμμετοχή τους σε πολυήμερες εκδρομές. Επίσης, όπως αναφέρει η ΟΛΜΕ, «είναι απαράδεκτο να μεθοδεύεται από προϊσταμένους (π.χ. στην Ξάνθη η παραίτηση από την ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση, με υπεύθυνες δηλώσεις των συναδέλφων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου