Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Από μικροί στα μυστικά των σεφ

Κοτόπουλο μαριναρισμένο με λάιμ και βασιλικό. Σαλάτα πράσινη με σάλτσα φέτας. Και για γλυκό σορμπέ φράουλας με σοκολάτα. Το μενού εμπνεύστηκε ο top chef Ερβέ Προνζάτο και υλοποίησαν 45 επίδοξοι master chefs, ηλικίας μέχρι 13 χρόνων. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης και συμμετείχαν στο Εργαστήριο Παιδική Μαγειρικής και Διατροφής, που φέτος έγινε στο εστιατόριο «Restaurant on Fire» στο Πανόραμα.
«Η μαγειρική είναι εμπειρία, φαντασία και παιχνίδι», τους είπε ο Ε. Προνζάτο, ο Γάλλος σεφ που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, ενώ έχει βραβευτεί πολλές φορές με Χρυσό Σκούφο. Η κουζίνα του είναι τολμηρή, παίζει με το στοιχείο της έκπληξης, ενσωματώνει τεχνικές της γαστρονομίας και εμφανίζεται ιδιαίτερα ραφινάτη.

Ο ίδιος, μαζί με τους έμπιστους συνεργάτες του, μύησε τα παιδιά στην υψηλή γαστρονομία και τις εκλεπτυσμένες γεύσεις.

Στο κυρίως πιάτο μαγείρεψαν μικρά κεμπάπ και κοτόπουλο μαριναρισμένο με λάιμ και βασιλικό, η σαλάτα ήταν πράσινη με ανάμεικτα λαχανικά και μια δροσερή σάλτσα με βάση τη φέτα, ενώ για γλυκό «έπαιξαν» με τις αγαπημένες τους φράουλες, τις οποίες συνδύασαν μοναδικά με σοκολάτα.

Ευθύνη
Τα μυστικά της ζαχαροπλαστικής μοιράστηκε μαζί τους ο σεφ Αμερίκ Μπρεντέλ, ενώ ο επίσης σεφ Λευτέρης Τριανταφύλλου είχε την ευθύνη για το κυρίως πιάτο και δημιούργησε μαζί με τα παιδιά δύο συνταγές υψηλού βαθμού δυσκολίας, που όμως κέρδισαν τις εντυπώσεις και ικανοποίησαν τον? ουρανίσκο των γονιών τους που τις απόλαυσαν. Στο τέλος του εργαστηρίου, γονείς και παιδιά γεύτηκαν το μενού, με το φιλόξενο προσωπικό του εστιατορίου να τους σερβίρει επαγγελματικά και οι επίδοξοι master chefs δέχτηκαν τα συγχαρητήρια ακόμη και των?συναδέλφων τους.

Το Εργαστήριο Παιδικής Μαγειρικής και Διατροφής του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης και μύησης των παιδιών σε διαφορετικές καθημερινές συνήθειες.

Σε μια κανονική κουζίνα εστιατορίου -διαφορετικού κάθε φορά- τα παιδιά μαγειρεύουν, μαθαίνοντας τα συστατικά των τροφίμων και τις αρχές της υγιεινής διατροφής.

Αυτό που χρειάζεται να έχουν μαζί τους δεν είναι παρά? ποδιά, σκούφο και κέφι για δημιουργία.

Στο τέλος μέσα από την εξερεύνηση της γεύσης και της μυρωδιάς μαθαίνουν μυστικά που μεταβάλλουν τις καθημερινές τους συνήθειες προς όφελος της υγείας τους.

Ως αποτέλεσμα του Εργαστηρίου Παιδικής Μαγειρικής και Διατροφής είναι η σταδιακή μεταβολή των καθημερινών συνηθειών των παιδιών στο κυλικείο του σχολείου, στην κουζίνα του σπιτιού, σε κάθε επιλογή γεύματος.

Χορηγός επικοινωνίας ήταν μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ενώ πολύτιμη ήταν και η συνδρομή του chef του Εργαστηρίου, Στάθη Πασσαλίδη, αλλά και της παιδαγωγού Μαρίας Τσιλβίδου.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου