Το πρώτο μονοπάτι στην Ελλάδα για άτομα με προβλήματα όρασης δημιούργησαν στον υγρότοπο της Βραυρώνας Αττικής η Ορνιθολογική και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Οι δύο φορείς εργάστηκαν για μήνες και δημιούργησαν έναν περίπατο «φιλικό» για τους τυφλούς, οι οποίοι θα μπορούν από σήμερα να γνωρίσουν το φυσικό πλούτο του υγροτόπου και να χαλαρώσουν στη φύση.
Το μονοπάτι, συνολικού μήκους 500 μέτρων, ξεκινά από το Μουσείο της Βραυρώνας, συνεχίζει ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου και καταλήγει λίγο μετά τον ποταμό Ερασίνο. Είναι εξοπλισμένο με ειδικό σύστημα ξενάγησης για άτομα με προβλήματα όρασης το οποίο περιλαμβάνει ειδικές πινακίδες, ανάγλυφα σχεδιασμένες για ψηλάφηση, οι οποίες θα παρέχουν πληροφορίες για τον υγρότοπο, τα υγρολίβαδα, τις καλλιέργειες και τους θαμνώνες. Επίσης, το μονοπάτι διαθέτει σύστημα προσανατολισμού καθώς και ηχο-ακουστικό σύστημα, ώστε ο επισκέπτης να ακούει χαρακτηριστικά πουλιά του υγροτόπου.
Η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει σήμερα τη δυνατότητα παροχής πληροφοριών σε μορφές που καλύπτουν ότι χρειάζονται άτομα με διαφορετικές ανάγκες. Η ακουστική περιγραφή είναι για όσους έχουν προβλήματα όρασης, τα «μάτια» τους σε έναν κόσμο τον οποίο δεν μπορούν να δουν. Γι΄ αυτό επιβάλλεται, σε τέτοιους χώρους, οι πληροφορίες να γίνονται αντιληπτές από όλες τις αισθήσεις.
Ο υγρότοπος της Βραυρώνας αποτελεί μια όαση, λίγη ώρα με το αυτοκίνητο έξω από την Αθήνα, η οποία επιτρέπει την επιβίωση προστατευόμενων υδρόβιων οργανισμών όπως η ντάσκα (ενδημικό ψάρι) και η ποταμοχελώνα και σπάνιων ειδών όπως οι νυχτερίδες. Τα υπολείμματα φυσικών παραποτάμιων βιοτόπων που συνεχίζουν να υφίστανται στην περιοχή (δενδρώδεις και θαμνώδεις συστάδες, καλαμώνες) αποτελούν σημαντικό βιότοπο για διάφορα είδη πτηνών, όπως ο μαυροτσιροβάκος, ο μαυρολαίμης, ο καλόγερος κ.ά. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο και πολλά είδη ερωδιών ενώ στους γύρω λόφους φωλιάζουν σπάνια αρπακτικά όπως η αετογερακίνα και ο φιδαετός.
Εγκαίνια την Τετάρτη
Τα εγκαίνια του μονοπατιού για τα άτομα με προβλήματα όρασης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, στις 11.00 π.μ., στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βραυρώνας. Για τη δημιουργία του, οι επιστήμονες της Ορνιθολογικής συνεργάστηκαν με το Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και το Φάρο Τυφλών της Ελλάδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Προστασίας και Ανάδειξης Υγροτόπου Βραυρώνας, το οποίο ξεκίνησε το 2008.
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου