Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Σύμπαντα παραμυθιών και ονείρων

Θυμάστε τον φοβερό μάγο Αλμπραντρά, που κατάφερε ν' αρπάξει το σοφό βιβλίο της Σουμουτού της μάγισσας; Ξέρετε τι έγινε όταν άρχισε να το μελετά, ώστε τις αποθήκες του με θησαυρούς αμύθητους να γεμίσει;

Αμ! η άλλη ιστορία με τη χαρούμενη παρέα των παιδιών που συναντά στο Κάστρο της Σουμουτού την Τουρουπίτα, τη Μάγισσα της Κουζίνας;

Μερικές από τις εκφάνσεις της δημιουργικής διαδρομής (από το 1965 ώς και σήμερα) της πολυγραφότατης και πολυβραβευμένης ζωγράφου, εικονογράφου και συγγραφέα βιβλίων για παιδιά και εφήβους Βάσως Ψαράκη (φωτογρ.) που θα φιλοξενηθούν όλο τον Οκτώβριο, στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65), τηλ. 210-3650027-8.

Εκδηλώσεις, εκθέσεις, αφηγήσεις, εργαστήρια, κατασκευές γύρω από τη δημιουργική και παραγωγική πορεία της Βάσως Ψαράκη, η οποία μας λέει: «Φύση, ζώα, φυτά, μικρά σύμπαντα παραμυθιών και ονείρων, τα υφάδια, τα στημόνια και οι ρυθμοί της γλώσσας, νιώθω ότι ενεργοποιούνται κάθε φορά που καλούμαι να αφηγηθώ εικονογραφικά μια ιστορία. Στην παρέα μου έρχονται τότε τα σύνεργα, τα χρώματα μιας πανάρχαιας τέχνης, η ακολουθία της ζωγραφικής που ζητά αφοσίωση, φαντασία, παιδεμό, διαρκή διλήμματα, μέχρι να διεκπεραιωθεί το εικαστικό μου διάβημα. Τα υλικά μου, "οι συνεργάτες μου". Ακουαρέλα, για να αποτυπωθούν τρυφερά συναισθήματα. Τέμπερα, για στέρεες επιφάνειες. Αερογράφος, για να στήσω το σκηνικό περίγραμμα του ονείρου... της μαγείας. Κολάζ, για το παιχνίδι των όγκων. Φωτογραφία, για το πείραμα της τόλμης.

Μικτές τεχνικές, για την πολυπλοκότητα των πραγμάτων. Διαισθάνομαι ότι έτσι κατακτώ και κατοχυρώνω τη διαρκή ευαισθησία ενός ενήλικα, που επιμένει να καλλιεργεί τον λόγο και την εικόνα, επιφυλάσσοντας για το παραμύθι ένα ρόλο επαναστατικό και απελευθερωτικό, και, για μένα, βαθύτατα παρηγορητικό».

* «Η μυστική γλώσσα των μωρών», των Sally & Edwin Kiester, μετάφραση Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου, εκδόσεις Σαββάλας. Ενα χρήσιμο βοήθημα για να καταλαβαίνετε τι προσπαθεί να πει το μωρό σας. Τα μωρά εκφράζονται σε μια «μυστική γλώσσα» που βασίζεται σε κινήσεις και χειρονομίες, χαμόγελα και μουτρώματα, γουργουρίσματα και κραυγές. Το βιβλίο εξετάζει τα σήματα που έμφυτα γνωρίζουν και χρησιμοποιούν τα μωρά για να μας γνωστοποιήσουν τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τα συναισθήματα, τις προτιμήσεις και τις διαθέσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου