Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Υπάρχει και δεύτερη προθεσμία για το δικαίωμα απαλλαγής ή καταβολής μειωμένου ειδικού τέλους ακινήτων για τους ευπαθείς

Η προθεσμία για το δικαίωμα απαλλαγής ή καταβολής μειωμένου ειδικού τέλους ακινήτων λήγει την Κυριακή και επειδή αρκετοί δικαιούχοι μπορεί να μην προλάβουν, το υπουργείο Οικονομικών δίνει και μια δεύτερη ευκαιρία. Ο δικαιούχος μπορεί να αποστείλει εκπρόθεσμα sms μέχρι τις 30 Νοεμβρίου κι εφόσον η αίτηση του γίνει αποδεκτή θα ληφθεί υπόψη στον αμέσως επόμενο λογαριασμό που θα εκδώσει η ΔΕΗ. Τυχόν επιπλέον ποσό που θα έχει καταβληθεί για το τέλος θα συμψηφιστεί στους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη, της απαλλαγής ή του μειωμένου τέλους δικαιούνται:

-Το μειωμένο τέλος 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιβάλλεται σε πολύτεκνους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, ολικώς τυφλούς και πρόσωπα με κινητική αναπηρία άνω του 80%.

-Απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος οι μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερόμενης εργασίας του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων ή τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και τους άνεργους που επιδοτήθηκαν λόγω τακτικής επιδότησης κατά τουλάχιστον έξι μήνες από τους 12 που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Η απαλλαγή ισχύει εφόσον το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος, δηλαδή το 2010 για το τέλος που πληρώνουμε φέτος, είναι μέχρι 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

-Τόσο το μειωμένο τέλος όσο και η απαλλαγή για τους άνεργους ισχύουν υπό τρεις προϋποθέσεις: η αξία της ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου βάσει της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων του 2008 να είναι μέχρι 150.000 ευρώ, με προσαύξηση 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί, το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή μέχρι 3.000 ευρώ και η επιφάνεια της κατοικίας είναι μέχρι 120 τ.μ. με προσαύξηση 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο παιδί και μέχρι τα 200 τ.μ.

Πηγή: newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου