Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αγουρα κορμιά, σκληρές γροθιές

Βίντεο παιδιών 8 και 9 ετών που συμμετείχαν σε αγώνες Μεικτής Πολεμικής Τέχνης (Mixed Martial Arts-ΜΜΑ), μέσα σε κλουβιά υπό τις επευφημίες δεκάδων ενήλικων θεατών προκαλεί και διχάζει τη βρετανική κοινωνία.

Πρόκειται για παρεξηγημένο σκληρό άθλημα ή ωμή πρακτική, σημείο των καιρών μας, που θέτει σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών;

Στο βίντεο, που ανέβηκε στο Youtube, τα δύο αγόρια, χωρίς προστατευτικά κεφαλής και στόματος παλεύουν μέσα σε κλουβί, σε κλαμπ της πόλης Πρέστον, και επιδίδονται σε χτυπήματα με χέρια, πόδια, γόνατα, αγκώνες, ρίψεις όλων των ειδών, πτώσεις, πιέσεις, ακόμη και εξαρθρώσεις. «Βαρβαρότητα» χαρακτήρισε τους αγώνες ΜΜΑ ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού, Τζέρεμι Χαντ, δηλώνοντας έκπληκτος για την απουσία σχετικής νομοθετικής ρύθμισης τουλάχιστον αναφορικά με τη συμμετοχή παιδιών.

Στο στόχαστρο, οι γονείς των αγοριών, που δήλωσαν ότι τα παιδιά τους είναι «κατενθουσιασμένα» από τη δραστηριότητα, αλλά και οι θεατές και οι διοργανωτές των παιδικών αγώνων. Οι τελευταίοι υποστήριξαν την ύπαρξη των κλουβιών εξηγώντας ότι «η πάλη είναι σκληρή και σε ένα παραδοσιακό ανοικτό ρινγκ τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο».

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των παιδιών καλούν τους γονείς να μην ωθούν τα παιδιά τους στις Μεικτές Πολεμικές Τέχνες αλλά σε άλλα αθλήματα. «Υπάρχουν τόσα άλλα αθλήματα που προωθούν την άμιλλα, απαιτούν αυτοσυγκράτηση και γυμνάζουν χωρίς να κρύβουν τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών και να ενισχύουν την επιθετικότητα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής οργάνωσης NSPCC.

Υποστηρικές της Μεικτής Πολεμικής Τέχνης τονίζουν ότι πρόκειται για ένα άθλημα, εξίσου ωφέλιμο για παιδιά και για ενηλίκους, που έχει τις ρίζες του σε σύγχρονες πολεμικές τέχνες που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη νοτιοανατολική Ασία στις αρχές του 20ού αιώνα. Και υπογραμμίζουν ότι οι αστυνομικές αρχές του Πρέστον δεν προχώρησαν σε έρευνα, μετά τις καταγγελίες, καθώς «δεν υπάρχει αντικείμενο».

(Πηγές: BBC, www.mixedmartialarts.com, www.metro.co.uk)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου