Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Παγκόσμιος Σαίξπηρ στη νοηματική και με χιπ χοπ!

Η νοηματική, το χιπ χοπ και η διάλεκτος Μαορί είναι μερικοί από τους τρόπους που θα παρουσιαστεί ο Σαίξπηρ στο λονδρέζικο «Globe Theatre», στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του 2012. Ο διευθυντής του, Ντόμινικ Ντρόμγκουλ, έλεγε ότι είναι η πρώτη φορά που ολόκληρο έργο του Σαίξπηρ θα παιχτεί στη βρετανική νοηματική, «περίεργο και πολύ ενδιαφέρον». Το Φεστιβάλ Globe to Globe, παραγωγή του Βασιλικού Σαιξπηρικού Θεάτρου, είναι μέρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Σαίξπηρ, που θα φέρει στο Λονδίνο χιλιάδες καλλιτέχνες του θεάτρου απ' όλα τα μέρη της γης. Περιλαμβάνει 70 παραστάσεις και μια έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο.

Σαίξπηρ σε όλες τις γλώσσες της Γης. Παραστάσεις από το Νότιο Σουδάν (που έγινε ανεξάρτητο κράτος πολύ πρόσφατα) αλλά και από τα πολυτάραχα Βαλκάνια, τη Σερβία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, Σαίξπηρ με αναφορές στον πολιτισμό των Μαορί ή από τη Ζιμπάμπουε, τη Νότια Κορέα από παντού, επί έξι εβδομάδες με ημέρα έναρξης την 23η Απριλίου, που είναι η ημερομηνία γέννησής του.

Παρά τις πολλές γλώσσες, δεν θα υπάρχουν υπέρτιτλοι που θα μεταφράζουν στα αγγλικά γιατί, κατά τον κ. Ντρόμγκουλ, "αποσπούν την προσοχή του κοινού". Είναι απολαυστικό, λέει, να ακούς ιστορίες σε γλώσσες που είναι ξένες στο αυτί γι' αυτό θα στείλει πρεσβευτές του στις κοινότητες μεταναστών του Λονδίνου για να τους ενθαρρύνει να έρθουν να δουν έργα στη γλώσσα τους.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου