Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Γιάννης Ζουγανέλης: «Η ισότητα είναι το ζητούμενο»

Ως γόνος αναπήρων,  κωφών συγκεκριμένα, ο Γιάννης Ζουγανέλης δήλωσε ενσυνείδητα κι από τους πρώτους «παρών» στην υπόθεση των Special Olympics. «Εχω βιώσει από πολύ νωρίς, έχω νιώσει στο πετσί μου τον κοινωνικό ρατσισμό, από τον τρόπο με τον οποίο το επίσημο κράτος αντιμετώπιζε επί χρόνια την οικογένειά μου, τον περίγυρό μου», ανέφερε συγκινημένος ο γνωστός πολυτάλαντος καλλιτέχνης, που μολονότι ετοιμαζόταν να βγει στη σκηνή για τις ανάγκες συναυλίας του στη Λάρισα, αμέσως και χωρίς δεύτερη σκέψη αποδέχτηκε την πρόσκληση της «Ε» για κουβέντα σχετικά με τους φυσικούς πρωταγωνιστές των αγώνων, τα παιδιά με νοητική καθυστέρηση.
«Η ισότητα είναι το ζητούμενο. Ως πιο γλυκιά λέξη απ' αυτή την ιστορία, που περικλείει τα πάντα, θεωρώ μία: ανιδιοτέλεια. Μας παρουσιάζεται μοναδική ευκαιρία να δείξουμε ότι είμαστε άνθρωποι. Παιδιά του Θεού είναι κι αυτά, όχι ενός κατώτερου Θεού. Ευκαιρία να εκφράσουμε την αγάπη μας. Κι όσο αγάπη δίνεις στους αδύνατους τόσο μεγαλύτερη δύναμη αποκτάς».

Κύριε Ζουγανέλη, ως έντονα πολιτικοποιημένο άτομο, σε μια δύσκολη περίοδο που δοκιμάζεται ο μέσος Ελληνας πολίτης, ανησυχείτε μήπως οι Αγώνες εκτροχιαστούν από τον σκοπό τους και καταλήξουν ένα ακόμη φεστιβάλ δημοσίων σχέσεων;

«Υπάρχει όντως αυτός ο κίνδυνος, σαφέστατα. Χρειάζεται προσοχή, γιατί το επίκεντρο είναι μόνο τα παιδιά αυτά, που δεν έχουν θυμό, κακίες, άμα τα μαλώσεις ή τα στεναχωρήσεις την άλλη στιγμή το ξεχνάνε. Να σας αναφέρω ένα περιστατικό, που το λέω και συγκινούμαι. Ενα παιδί με κοιτάει στα μάτια και μου λέει: Κύριε Ζουγανέλη, τρέχουν τα σάλια μου από την αγάπη που σας έχω».

Ο Γιάννης Ζουγανέλης, κήρυκας εθελοντισμού, όπως και άλλοι καλλιτέχνες, ετοιμάζεται να δείξει τον καλύτερό του εαυτό στη συναυλία που θα δώσει για τα Special Olympics την 1η Ιουλίου στον περιβάλλοντα χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Μαζί του ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Δημήτρης Σταρόβας, ο Αλκης Κωνσταντόπουλος, οι Onirama.

«Θα είναι ένα πάρτι για τα παιδιά που έχουν σύνδρομο Down, τα παιδιά αυτά που έχουν ανάγκη την αγάπη μας.

Η πρόσκληση, εξυπακούεται, αφορά όλο τον κόσμο. Ολοι είναι καλεσμένοι, να γιορτάσουμε το τέλος του αποκλεισμού και την αρχή της αποδοχής και της ένταξης των παιδιών με πρόβλημα στην κοινωνία μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου