Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών

Αναστάτωση έχει προκληθεί σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, καθώς, μετά την ακύρωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Σλοβακία, βρίσκονται στον αέρα και οι υπόλοιπες διοργανώσεις. Σύμφωνα με επιστολή της Διεθνούς Επιτροπής Αθλητισμού Κωφών (ICSD) για τις προσεχείς διοργανώσεις είναι γνωστά ότι:
2013 Αθήνα: Από το 2009 δεν υπάρχει οργανωτική επιτροπή στην Αθήνα. Επίσης, δεν έχει δοθεί επίσημη κυβερνητική υποστήριξη της διοργανωσης και οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Αναμένεται να γίνει σχετική δήλωση από την ελληνική κυβέρνηση τον προσεχή μήνα και παράλληλα εξετάζονται άλλες πόλεις που εναλλακιτκά θα αναλάβουν τη διοργάνωση.

2015 Βανκούβερ: Η οργανωτική επιτροπή διαλύθηκε. Η Ένωση Αθλητισμού Κωφών Καναδά (Canadian Deaf Sports Association) αποσύρθηκε επισήμως από τη διοργάνωση και θα ξανατεθούν υποψηφιότητες των πόλεων που επιθυμούν να αναλάβουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών για το 2015.

2017: η διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας για την ανάληψη της διοργάνωσης είναι ακόμη ανοιχτή. Αναφορικά με την απόσυρση της υποψηφιότητας της Βαρκελώνης, δεν έχει γίνει επίσημη κοινοποίηση. Η ICSD κατανοεί την άρνηση του δημάρχου της Βαρκελώνης να χρηματοδοτήσει τους Αγώνες, αλλά διατηρεί την αισιοδοξία της ότι ενδέχεται να μεταβληθούν όλα με τις προσεχείς δημοτικές εκλογές της 22ας Μαΐου. Το Μπουένος Άιρες εξακολουθεί να διεκδικεί τη διοργάνωση. Η απόφαση θα παρθεί με ψηφοφορία στο Συνέδριο της ICSD που θα γίνει στη Ρώμη 13-15 Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της ISCD, Craig Crowley, δήλωσε ότι η "ICSD κατανοεί πλήρως την αγωνία των κωφών αθλητών παγκοσμίως σχετικά με το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών... Ο αθλητισμός Κωφών αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, που οφείλονται εν μέρει σε αποφάσεις που πάρθηκαν τέσσερα χρόνια πριν. Το μέλλον είναι αβέβαιο, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: η ICSD θα χρειαστεί την υποστήριξη εταίρων του παγκόσμιου αθλητισμού. Και θα χρειαστούμε τις αδιάκοπες προσπάθειες των χωρών-μελών της ICSD για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αυτές".

(δείτε το παραπάνω δελτίο σε Ισπανική Νοηματική Γλώσσα εδώ).
 
Προηγούμενο Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών αναφέρει ότι: 

Συνάντηση με τον Β’ Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Θανάση Βασιλειάδη είχε ο πρόεδρος της ΕΟΑΚ κ. Γιάννης Στουφής στο κτήριο της ΕΟΕ με μοναδικό θέμα συζήτησης τους Deaflympics 2013 που έχουν ανατεθεί στην Αθήνα από το 2007.

Η κυβέρνηση και ειδικότερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έχει δώσει ακόμα οριστική απάντηση στην Διεθνή Επιτροπή Αθλητισμού Κωφών (ICSD) για το αν η Ελλάδα θα διοργανώσει τους συγκεκριμένους αγώνες, ενώ από τους επιτελείς του Υπουργείου εκφράζεται μία αδυναμία για την κάλυψη του κόστους, σύμφωνα με τον πρόσφατο προϋπολογισμό των 24εκ. € που συντάχθηκε από την ομάδα εργασίας του ειδικού γραμματέα διατροφής και άθλησης κ. Κώστα Παταβούκα με την συμμετοχή της ΕΟΑΚ.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΚ ζήτησε από τον κ. Βασιλειάδη την στήριξη της ΕΟΕ ως προς την διεξαγωγή των Deaflympics 2013 και εκείνος από την πλευρά του τόνισε ότι στηρίζει θερμά τους συγκεκριμένους αγώνες σημειώνοντας ωστόσο ότι η ΕΟΕ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για την κάλυψη του προϋπολογισμού. Την στήριξη των Αγώνων ζήτησε και ο εκτελεστικός διευθυντής της ICSD Mark Dolley σε συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον πρόεδρο της ΕΟΑ κ. Σπύρο Καπράλο.

Επειδή ο κ. Dolley περιμένει την τελική απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης εντός των ημερών, η ΕΟΑΚ καθιστά δημοσίως γνωστό ότι ο αρχικός προϋπολογισμός που είχε συντάξει η ομοσπονδία μας για τους Deaflympics 2013 δεν ξεπερνούσε τα 12εκ. €, αλλά έπειτα από την επανεξέταση που έγινε από την ομάδα εργασίας του κ. Παταβούκα, το ποσό αυτό εκτοξεύτηκε στα 24εκ. €!!! 

Η ΕΟΑΚ είναι αποφασισμένη να κρατήσει τους Deaflympics 2013 ακόμα και με 5εκ. € πριμοδότησης από το κράτος και μπορεί να το κάνει με την συμπαράσταση και την απόλυτη στήριξη απ’ όλο το κίνημα Κωφών στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου