Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Αρχείο δελτίων ειδήσεων με διερμηνεία ΕΝΓ.

Η ΕΡΤ έχει συμπεριλάβει στο ψηφιακό της αρχείο και δελτία ειδήσεων με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Ακολουθούν πληροφορίες από το infosoc.gr:
Περίπου 750 ώρες περιεχομένου από βίντεο και φιλμ, υλικό από 1136 εκπομπές και πάνω από 5000 φωτογραφίες, από αγαπημένες σειρές, ντοκιμαντέρ, μουσικές και παιδικές εκπομπές, εκπομπές για το θέατρο, τις τέχνες, τον αθλητισμό και την ενημέρωση, είναι πλέον διαθέσιμα στους επισκέπτες του ψηφιακού αρχείου της ΕΡΤ, στη διεύθυνση www.ert-archives.gr.

Σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής μας παράδοσης τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίας, "παντρεύονται" με τις νέες τεχνολογίες και δημιουργούν μια σύγχρονη ηλεκτρονική multimedia βιβλιοθήκη με πολύτιμες πληροφορίες για το σύνολο των έργων που παρουσιάζονται σ' αυτήν.

Ανεκτίμητη Αξία 
Ο νέος δικτυακός κόμβος, τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά πάνω από 4000 άτομα, σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του έργου «Ανάδειξη του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ στην Κοινωνία της Πληροφορίας για τον Πολιτισμό». 

Η αξία του έργου είναι ανεκτίμητη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το αρχείο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης συγκεντρώνει το 70% του συνόλου του ελληνικού οπτικοακουστικού υλικού. Και η δωρεάν προβολή του στο Internet αναμένεται να βοηθήσει στη διάδοση της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας και στην παραγωγή νέου πολιτιστικού προϊόντος από τη χρήση του υπάρχοντος υλικού, αλλά και να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, των ερευνητών, των δημοσιογράφων και των φοιτητών.

Επιπλέον, η ΕΡΤ μέσω αυτού του έργου διαφυλάττει το πολύτιμο οπτικοακουστικό υλικό από τη φυσική φθορά μέσω συστημάτων και διαδικασιών ψηφιοποίησης ενώ παράλληλα προοσθέτει αξία στο εν λόγω υλικό μέσω της συστηματικής ηλεκτρονικής τεκμηρίωσής του.

Χρηματοδότηση 
Το έργο ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνίας της Πληροφορίας» της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών μέσω χρηματοδότησης συνολικού ύψους 1.950.000 Ευρώ από το Μέτρο 1.3.

Πρόκειται για δύο συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (80%) και εθνικούς πόρους (20%). Το ένα αφορά το βίντεο και τη φωτογραφία και το άλλο αφορά το φιλμ. 

Πλοήγηση 
Μπαίνοντας κάποιος στην πρώτη σελίδα του www.ert-archives.gr το πρώτο πράγμα που παρατηρεί είναι το απλό στήσιμο με ελάχιστα γραφικά και λιτό αλλά εύχρητο μενού πλοήγησης.

Ολη η ουσία βρίσκεται στην κατηγορία "Το Αρχείο online". Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί σ' αυτό είτε επιλέγοντας το "Αλφαβητικό Ευρετήριο" είτε χρησιμοποιώντας την "Αναζήτηση".

Ολο το υλικό έχει αρχειοθετηθεί σε δύο βασικές κατηγορίες: "Βίντεο / Φιλμ" και "Φωτογραφία". Επιλέγοντας την εκπομπή από τον αλφαβητικό κατάλογο, αυτή προβάλλεται στην οθόνη του υπολογιστή, ενώ παράλληλα πλαισιώνεται από χρηστικές πληροφορίες όπως η περιγραφή της εκπομπής με χρονολογία, συντελεστές κ.λπ., κεφάλαια, σημειώσεις πάνω στα κεφάλαια και ανάλυση των κεφαλαίων της εκπομπής. 

Το ίδιο συμβαίνει και στην κατηγορία "Φωτογραφίες", όπου κάθε φωτογραφία συνοδεύεται από μια σειρά πληροφοριών που έχουν να κάνουν με την αρχειοθέτησή της, τη χρονολογία λήψης, τον φωτογράφο, το γεγονός που απαθανατίζει και διάφορα άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι εκπομπές και τα φιλμ προβάλλονται online στην οθόνη του υπολογιστή μέσω του windows media player και δεν υπάρχει η δυνατότητα κατεβάσματος (download) στον σκληρό δίσκο, ενώ οι φωτογραφίες είναι "προστατευμένες" με ψηφιακή υπογραφή (υδατογράφημα).

Προς το παρόν, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα, έχει ψηφιοποιηθεί ένα μόνο μέρος του συνόλου του αρχειακού υλικού της ΕΡΤ, ενώ σκοπός είναι το αρχείο να ενημερώνεται συνεχώς με νέο ψηφιοποιημένο και τεκμηριωμένο υλικό, ώστε σταδιακά και μέσα στα επόμενα χρόνια να αποκτήσει ψηφιακή μορφή όλο το οπτικοακουστικό αρχείο της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Πέρα από το ίδιο το αρχείο, στην ιστοσελίδα www.ert-archives.gr ο επισκέπτης μπορεί επίσης να βρει επιπλέον πληροφορίες για το όλο εγχείρημα, ένα οδηγό βοήθειας για την πλοήγησή του και την προβολή του υλικού, ένα γλωσσάρι για την ευκολότερη κατανόηση των όρων που εμφανίζονται σε όλο το site, καθώς και έναν εύχρηστο κατάλογο με απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις (FAQ). 

Τέλος, μπορεί να βρει πληροφορίες τεχνικής φύσης για τα εργαλεία, τα λογισμικά, τα λειτουργικά συστήματα και τα συστήματα ασφαλείας που χρησιμοποιεί ο κόμβος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου