Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Πρόσωπα: Μαρτίνας Πότσιους

Ο γκαρντ της Ζαλγκίρις με τα 4 δάκτυλα στο αριστερό χέρι του!

Σε ηλικία 12 ετών, στο μάθημα των «τεχνικών», μια λανθασμένη κίνηση είχε ως αποτέλεσμα να ακρωτηριαστούν τρία δάκτυλα του αριστερού χεριού του μικρού Λιθουανού. Οι χειρουργοί, που ανέλαβαν τη δύσκολη επέμβαση, κατάφεραν να σώσουν τα δύο, αλλά ακόμη και τώρα, στα 25 χρόνια του πλέον, λείπουν τα 2/3 από τον μέσο του.
Το σοκ για τον ίδιο και για την οικογένειά του ήταν συντριπτικό. Ο πατέρας του, κ. Γκιντάρας Πότσιους, υπήρξε μπασκετμπολίστας και τα τελευταία έξι χρόνια εργάζεται ως πρώτος προπονητής στην Ακαντέμια, ομάδα της Α2 Λιθουανίας, ενώ η μητέρα του κυρία Γιουράτε είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής. Το σοβαρό ατύχημα αναστάτωσε την ήρεμη ζωή της οικογένειας και η καθημερινότητα του Μαρτίνας ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Ουδείς πίστευε ότι ο μικρός θα κατάφερνε κάποτε να μετατρέψει το «μικρόβιο» του μπάσκετ σε επάγγελμα, αλλά ο ξανθομάλλης γκαρντ έκανε τα αδύνατα δυνατά για να τους διαψεύσει. Οχι μόνο έπαιξε μπάσκετ στην ομάδα του φημισμένου πανεπιστημίου Ντουκ υπό την καθοδήγηση του προπονητή-θρύλου του αμερικανικού μπάσκετ (και της Εθνικής ΗΠΑ) κ. Μάικ Σιζέφσκι, παίρνοντας πτυχίο στις διεθνείς συγκριτικές σπουδές, αλλά αναδείχτηκε τρίτος σκόρερ (μ.ό. 9,5 πόντοι) στην Εθνική Λιθουανίας, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας το περασμένο καλοκαίρι, ενώ είναι ο πρώτος σκόρερ (μ.ό. 11,4 π.) της Ζαλγκίρις Κάουνας στην εφετινή Ευρωλίγκα.

«Η επαφή μου με το μπάσκετ ξεκινά όταν ακόμη ήμουν παιδί. Ο πατέρας μου ήταν μπασκετμπολίστας και τώρα εργάζεται ως προπονητής. Ομολογώ ότι αυτός ήταν το είδωλό μου και κάθε ημέρα που περνά προσπαθώ να του αποδείξω ότι μπορώ να γίνω πολύ καλός παίκτης. Μάλλον θα είναι ευτυχισμένος για μένα τώρα», μας είχε πει στη λεγόμενη «μικτή ζώνη» του γηπέδου «Σινάν Ερντέμ» της Κωνσταντινούπολης μετά τη σαρωτική νίκη (104-85) της Λιθουανίας επί της Αργεντινής στον προημιτελικό του Μουντομπάσκετ. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ο Πότσιους είχε σημειώσει 16 πόντους σε 26’ συμμετοχής αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι όταν υπάρχουν θέληση και καρδιά, τα υπόλοιπα μπορεί και να είναι λεπτομέρειες...

Πηγή: Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου