Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

2ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο: "Τέχνη και Ψυχιατρική"


Το 2ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα "Τέχνη και Ψυχιατρική" οργανώνει το Ινστιτούτο Έρευνας και Εφαρμογής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας «ΕΠΕΚΕΙΝΑ». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά της Κρήτης, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) από 20 έως 23 Μαΐου 2010 και έχει τεθεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας, Πολιτισμού & Παιδείας και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει θεματικές που αφορούν στη συμβολή της τέχνης στην ψυχική υγεία, την αποκατάσταση και την πρόληψη. Ειδικοί του χώρου από δομές και φορείς ψυχικής υγείας από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παραθέτουν τις απόψεις και την εμπειρία τους σε ζητήματα που άπτονται των πλέον πρόσφατων εξελίξεων στις θεραπείες μέσω τέχνης.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν ο σημαντικότερες τάσεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα στον τομέα της ψυχικής υγείας και της θεραπείας μέσω τέχνης από διακεκριμένους καθηγητές ψυχιατρικής και έμπειρους ερευνητές, θεραπευτές και καλλιτέχνες. Μεταξύ των εισηγητών είναι οι καθηγητές Α. Λιάκος, Γ. Καλλεργης, Α. Καράβατος, Ν. Αγγελόπουλος, Κ. Μπακιρτζής, ο Β. Μαυρέας, η καθηγήτρια ψυχολογίας Φ. Τσαλίκογλου, η ψυχίατρος Κ. Μάτσα, ο γιατρός Σ. Μιχαήλ, ο σκηνοθέτης Γ. Κασπίρης, και πολλοί άλλοι.

Μεταξύ των ξένων που θα δώσουν διαλέξεις και θα συντονίσουν βιωματικά εργαστήρια είναι ο εμπνευστής της ‘μη κατευθυντικής-παρεμβατικής’ ψυχοθεραπείας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris Vin, Michel Lobrot, ο ιδρυτής της Διεθνούς Ακαδημίας για την Υγεία και το Σχεδιασμό, αρχιτέκτονας, καθηγητής Alan Dilani, ο σκηνοθέτης Alfredo de Venuto από το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Laboratorio “Anton Artaud”, η διευθύντρια του Playing Matters ψυχολόγος - δραματοθεραπεύτρια Brenda Meldrum, ο εικαστικός ψυχοθεραπευτής και καλλιτέχνης, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Roger Arguile, κ.α.

Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί βιωματικά εργαστήρια που συντονίζουν έμπειροι θεραπευτές μέσω τέχνης από ένα μεγάλο αριθμό σχολών και τάσεων ‘art therapy’ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ψυχόδραμα, δραματοθεραπεία - παιγνιοθεραπεία, εικαστική ψυχοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, χοροθεραπεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια εναλλακτικών θεραπειών που σχετίζονται με την τέχνη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ποικίλες ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περισσότερα θα βρείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου