Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

DVD - λογοκριτής (Ενσωματωμένο φίλτρο θα κόβει γυμνά, βία και βωμολοχίες)




Καθήσατε ποτέ να παρακολουθήσετε ένα DVD με την οικογένεια πιστεύοντας ότι δεν περιέχει τίποτε που να μπορεί να σας σοκάρει ή να σας φέρει σε αμηχανία και λίγο αργότερα είδατε τους σταρ να γδύνονται ή να τινάζουν στον αέρα τα μυαλά αλλήλων; Αν ναι, έφτασε βοήθεια.
Αμερικανοί ειδικοί δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό φίλτρο ταινιών που «λογοκρίνει» δυνάμει προσβλητικές σκηνές - γυμνό, βία, βωμολοχία.
Το σύστημα ClearΡlay χρησιμοποιεί τεχνολογία που έχει ενσωματωθεί στα DVD πλέιερ της επόμενης γενιάς για να παραλείπει περιεχόμενο βάσει επτά προκαθορισμένων κατηγοριών: βία, αίμα, γυμνό, σεξ, βωμολοχία, βλασφημία και προσβλητικό περιεχόμενο. Η ομάδα που δημιούργησε το ClearΡlay υποστηρίζει ότι πολλές ταινίες χαρακτηρίζονται ακατάλληλες για τους κάτω των 15 ετών εξαιτίας μόνο μιας ή δύο σύντομων σκηνών, οι οποίες μπορούν να απαλειφθούν χωρίς να χαλάσει η υπόλοιπη ταινία. Τα DVD πλέιερ με τεχνολογία ClearΡlay θα διατίθενται προς πώληση στη Βρετανία από τον Ιούλιο. Για να χρησιμοποιούν το σύστημα, τα νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώνουν περίπου 1 στερλίνα την εβδομάδα για να εγγραφούν σ΄ ένα ον-λάιν πρόγραμμα που θα τους επιτρέπει να «κατεβάζουν» τα φίλτρα για τις ταινίες. Υπάρχουν διαθέσιμα φίλτρα για εκατοντάδες ταινίες που κυκλοφορούν ήδη και για τις καινούργιες θα ετοιμάζονται μέσα σε 48 ώρες από την κυκλοφορία τους σε DVD. Τα DVD πλέιερ που θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ClearΡlay θα κοστίζουν περίπου το ίδιο με τα άλλα.
«Γνωρίζουμε από την έρευνά μας ότι οι γονείς ανησυχούν για το ακατάλληλο περιεχόμενο των ταινιών, αλλά δεν θέλουν συγκρούσεις με την κατηγορία ότι ασκούν λογοκρισία μέσα στο σπίτι» λέει ο Άντριου Ντάνκαν, επικεφαλής της Clearplay Ιnternational. «Το σύστημά μας ουσιαστικά βάζει τέλος στους κουραστικούς αυτούς καβγάδες». 
Η εταιρεία ανακοίνωσε πως στο είδος των ταινιών με τις οποίες θα αξιοποιείται το σύστημά της περιλαμβάνονται οι «Αγάπη είναι», «Εξιλέωση», «Μάτριξ» και «Sweeney Τodd». Σύμφωνα με τον διευθυντή του ClearΡlay Σκιπ Ριντλ, «σαφώς υπάρχουν μερικές ταινίες που δεν προσφέρονται για φιλτράρισμα, όμως η μεγάλη πλειονότητά τους προσφέρεται. Συχνά οι σκηνές μιας ταινίας που την κάνουν ακατάλληλη για τους κάτω των 15 ετών είναι λίγες και πολύ σύντομες».

Πηγή : Τα Νέα, 23/3/2010. Για να διαβάσετε το άρθρο, πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου