Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ένας σκύλος θεραπευτικής επαφής (η «BLANCHE» από την Κύπρο)


Η Blanche είναι ένα χαριτωμένο Labrador που έχει δίπλωμα και δουλεύει. Η δουλειά της είναι να καθησυχάζει παιδιά, να παίζει μαζί τους, να είναι παρούσα τόσο στην τάξη όσο και στην αυλή ενός νηπιαγωγείου. Τις ελεύθερές της ώρες, η σκυλίτσα κάνει και επισκέψεις σε παιδιά που βρίσκονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, για να τους φέρει χαμόγελο και να τους στρέψει την προσοχή μακριά από τον πόνο και το φόβο.

Tα σκυλιά εκτός από σούπερ κυνηγοί και καλοί σύντροφοι, έχουν λόγω της εξυπνάδας και τους ενστίκτου τους πολλές άλλες χρησιμότητες. Συνοδεύουν τυφλούς και ανάπηρους, ανιχνεύουν ζωντανούς ανθρώπους κάτω από συντρίμμια και χιονοστιβάδες, μυρίζονται ασθένειες όπως τον καρκίνο και άλλα πολλά. Αν και στην Κύπρο δεν υπάρχει ακόμα υποδομή για σκύλους που συνοδεύουν τυφλούς, αφού και η είσοδός τους απαγορεύεται σχεδόν παντού, δεν είναι τόσο δύσκολο με λίγη καλή θέληση να γίνουν αποδεκτοί, τουλάχιστο οι σκύλοι θεραπευτικής επαφής. Τι σκυλιά είναι αυτά; Είναι τα τετράποδα που έχουν πολύ καλό χαρακτήρα, έχουν περάσει από «ψυχολογικό» τεστ και η δουλειά τους είναι να μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Ένα τέτοιο σκυλί είναι η πεντάχρονη Blanche, που «εργάζεται» στο νηπιαγωγείο Montessori στη Λευκωσία.      
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑ
Η ιδιοκτήτρια της Blanche, Monika Filkova, είναι νηπιαγωγός και ήθελε ένα σκυλί που να τη συνοδεύει στο σχολείο. Πήρε ένα Labrador μόλις δυο μηνών και άρχισε να το παίρνει παντού μαζί της, ενώ του έκανε αργότερα συνηθισμένα μαθήματα υπακοής. Επειδή η Monika πρόσεξε τον πολύ καλό και ήπιο χαρακτήρα της σκυλίτσας και ήθελε να έχει την αναγνωρισμένη απόδειξη ότι η Blanche μπορεί να συναναστρέφεται άφοβα με παιδιά, την πήρε για ένα εξειδικευμένο τεστ στην Πράγα. Στον οργανισμό Helping Paws, η Blanche δοκιμάστηκε για την αντίδρασή της σε ξαφνικούς και δυνατούς θορύβους, δίπλα από δεκανίκια και αναπηρικά καροτσάκια, για τη συμπεριφορά της γύρω από άλλα ζώα και την «τοποθέτησή» της δίπλα από άνθρωπο. Σε αυτήν την άσκηση πρέπει το σκυλί να ξαπλώσει για 30 λεπτά δίπλα από άτομο που βρίσκεται σε κρεβάτι ή ματ, με σκοπό να ζεστάνει ένα μέρος του σώματος του ασθενούς. Αφού λοιπόν το σκυλί περάσει διάφορες δοκιμασίες εξετάζεται και για τη σχέση και την επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του, και αν όλα πάνε καλά περνά την εξέταση και παίρνει δίπλωμα ως Therapy Dog. Για να το αναγνωρίζει κανείς εύκολα φορά μία κίτρινη ζακέτα πάνω στην οποία αναφέρεται η ιδιότητά του.
THE NANNY 
Ο ρόλος της Blanche στο νηπιαγωγείο είναι πολυδιάστατος. Υποδέχεται τα παιδιά το πρωί. Τα επισκέπτεται στις τάξεις. Παίζει μαζί τους μέσα ή έξω στην αυλή. Όταν ακούει αναστάτωση πλησιάζει την πηγή της και καθησυχάζει, ηρεμεί, αποσπά την προσοχή των παιδιών. Συνήθως όταν τη χαϊδεύουν το κλάμα εξαφανίζεται και το πρόβλημα γρήγορα ξεχνιέται. Κάποτε ξαπλώνει και καλεί τα παιδιά να της χαϊδέψουν την κοιλιά. Άλλοτε τους φέρνει ένα από τα παιχνίδια της και τους προσκαλεί να παίξουν. Αν είναι κουρασμένη απομακρύνεται και ξαπλώνει σε μια γωνιά έχοντας όμως, το νου της πάντα στα παιδιά. Στην πραγματικότητα δεν κλείνει μάτι εν ώρα καθήκοντος, αλλά όταν φθάσει σπίτι και βγάλει τη ζακέτα… τελείωσε!  «Με την παρουσία ενός σκύλου» μας λέει η Monika «τα παιδιά μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρνονται σωστά στα ζώα. Μαθαίνουν ότι το ζώο επικοινωνεί με τη γλώσσα του σώματος και έτσι πρέπει να την παρατηρούν για να μάθουν τι θέλει και τι χρειάζεται το ζώο σε μια δεδομένη στιγμή, αλλά και να το σέβονται».  Βέβαια, το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι με τα καμώματά της και την ίδια της την παρουσία κάνει τα παιδιά να γελούν και να περνούν ευχάριστα την ώρα τους. «Η Blanche κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα, χαρούμενα», τονίζει η Monika. «Τα βοηθά να ξεπερνούν το άγχος του χωρισμού με τους γονείς και να συνηθίζουν το σχολείο, αλλά και να χαίρονται όταν έρχονται. Το σύστημα με τη χρήση των ζώων λειτουργεί εδώ και χρόνια σε χώρες του εξωτερικού και βασίζεται στο γεγονός ότι η παρουσία ενός σκύλου έχει θετική επιρροή στη σωματική και ψυχική κατάσταση του ανθρώπου. Τα σκυλιά θεραπευτικής επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, σχολεία, λογοθεραπευτικά κέντρα και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη για να ξαναγεννηθεί ένα χαμόγελο…
Πηγή : http://www.sigmalive.com, 22/3/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου