Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Δέσμευση της Κύπριας υπουργού εργασίας Σ. Χαραλάμπους

Η Κύπρος θα κυρώσει μέσα στους επόμενους μήνες την Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και το προαιρετικό της πρωτόκολλο, ανοίγοντας τον δρόμο για εφαρμογή στη νομοθετική πράξη της δικαιωματικής προσέγγισης των θεμάτων αναπηρίας.


Η σαφής και ρητή παραπάνω δέσμευση, μεταφέρθηκε στον υπεύθυνο της σελίδας από την υπουργό εργασίας της Κύπρου Σωτηρούλα Χαραλάμπους, στο περιθώριο ημερίδας που διεξήχθη την Παρασκευή 12 Μαρτίου στην δημοσιογραφική εστία Λευκωσίας. Η ημερίδα είχε ως βασικό θέμα την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις αρχές του άρθρου 12 της σύμβασης και την δικαιϊκή αναβάθμιση των πολιτών με νοητική υστέρηση που αυτό θα σημάνει.
Δυο λόγια ουσίας για την επικείμενη στην Κύπρο κύρωση της διεθνούς σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Εξ’ ορισμού σημαίνει προσαρμογές της εθνικής νομοθεσίας όπου και όταν αυτό απαιτείται, ώστε να εξασφαλίζεται στο έπακρο η αντιμετώπιση των ανθρώπων με αναπηρία ως υποκειμένων δικαιωμάτων. Σημαίνει ,επίσης, απόλυτη δυνατότητα άσκησης ένδικων μέσων από τους ανθρώπους με αναπηρία σε περίπτωση καταπάτησης των δικαιωμάτων τους. Σημαίνει, τέλος, ανάγκη εξέλιξης και προσαρμογής της κοινωνίας στο σύνολό της σε ότι αφορά την δικαιωματική προσέγγιση των θεμάτων αναπηρίας, μιάς και το νέο πλαίσιο δικαίου που γεννά η κύρωση της σύμβασης δεν αφορά μόνο τα ΑμεΑ αλλά όλη την κοινωνική συνύπαρξη. 
Πολύ πιο “φρέσκια” – χρονολογικά – από την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, η Κύπρος δια της υπουργού εργασίας Σ. Χαραλάμπους δεσμεύτηκε για την τάχιστη κύρωση της σύμβασης, ανταποκρινόμενη στο καθολικό (προς όλες τις χώρες μέλη) αίτημα του πανευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος. Στην Ελλάδα το ζήτημα παραμένει εκρεμμές παρά τις σχετικές προεκλογικές δεσμεύσεις της παρούσας κυβέρνησης. Το προκύπτον ερώτημα: Η Κύπρος δείχνει τον προοδευτικό δρόμο, στην Ελλάδα άραγες θα τον ακολουθήσουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου