Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Δικαστική καταδίκη της Google στην Ιταλία για δημοσιοποίηση βίντεο με κακοποίηση αυτιστικού παιδιού

Δικαστήριο του Μιλάνου καταδίκασε τρία διευθυντικά στελέχη της Google, επειδή άφησαν να «ανέβει» στο διαδίκτυο ένα βίντεο, το οποίο δείχνει έναν Ιταλό έφηβο που πάσχει από αυτισμό, να γίνεται αντικείμενο κακομεταχείρισης από συνομηλίκους του. Η απόφαση, που δεν έχει διεθνές νομικό προηγούμενο, πρόκειται να προσβληθεί στο εφετείο από την αμερικανική εταιρία, που ανησυχεί για τις συνέπειες.
«Είναι η πρώτη φορά που οποιοσδήποτε υπάλληλος της Google καταδικάζεται για παραβίαση της προσωπικής ζωής του οπουδήποτε στον κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας, ο οποίος, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, έκανε λόγο για «καταπληκτική απόφαση που επιτίθεται στην αρχή της ελευθερίας της έκφρασης».

Κάθε στέλεχος της ιταλικής Google καταδικάστηκε σε έξι μήνες με αναστολή για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του παιδιού, ενώ ένας τέταρτος απαλλάχτηκε. Όλοι όμως καταδικάστηκαν για την κατηγορία της δυσφήμισης.

Το βίντεο, που είχε ληφθεί από κινητό τηλέφωνο, «ανέβηκε» στο Google Video, όπου και παρέμεινε επί δύο περίπου μήνες, στο τέλος του 2006. Έδειχνε τέσσερις μαθητές να τυραννούν έναν αυτιστικό έφηβο μπροστά σε πολλά άλλα παιδιά που δεν επενέβησαν, αλλά απλώς παρακολουθούσαν.

Οι μαθητές αποβλήθηκαν από το σχολείο τους στο Τορίνο μέχρι το τέλος του σχολικού έτους. Η οικογένεια του θύματος απέσυρε την αγωγή της στο τέλος του 2009, όμως η οργάνωση “Vivi Down” υπέρ των δικαιωμάτων των ατόμων με σύνδρομο Ντάουν και ο δήμος του Μιλάνου επέμειναν στις αγωγές τους και δήλωσαν ικανοποίηση από τη δικαστική απόφαση.

«Η απόφαση αναγνωρίζει το δικαίωμα του ατόμου στην προσωπική ζωή του», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης, διευκρινίζοντας ότι δεν αντιτίθεται στην ελευθερία έκφρασης στο Ίντερνετ.

Όμως ο εκπρόσωπος της Google Μπιλ Έκικσον σχολίασε ότι κανείς από τους τέσσερις καταδικασθέντες υπαλλήλους της (ούτε ένας σήμερα δεν ζει και εργάζεται πια στην Ιταλία) δεν είχε ο ίδιος τραβήξει το φιλμ, ούτε το είχε «ανεβάσει» στο διαδίκτυο, ούτε το είχε καν δει πριν.

«Αν είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε και να εγκρίνουμε κάθε φωτογραφία, κάθε βίντεο, κάθε δημοσίευση, τότε το Web, όπως το ξέρουμε, θα σταματήσει να υπάρχει», δήλωσε, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνο προηγούμενο».

Η εταιρία, με δήλωσή της στο googleblog.blogspot.com μετά τη δημοσίευση της καταδικαστικής απόφασης, ανέφερε ότι «το βίντεο ήταν απολύτως αξιοκατάκριτο και το αποσύραμε λίγες ώρες μετά την ενημέρωσή μας από την ιταλική αστυνομία».

Όμως οι ιταλικές δικαστικές Αρχές θεώρησαν την εταιρία υπεύθυνη για αμέλεια, επειδή άφησε το βίντεο περίπου δύο μήνες στο site της, μολονότι αρκετοί χρήστες είχαν στείλει σχόλια και είχαν ζητήσει την απόσυρσή του.

Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή νόμου που θα απαιτεί από τα sites, τα οποία φιλοξενούν βίντεο, να παίρνουν προηγουμένως έγκριση από την αρμόδια Αρχή τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Η Google έχει ήδη δηλώσει την ανησυχία της για τυχόν εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου και για τις επιπτώσεις του στο YouTube και στο Google Video, αλλά επίσης στο Facebook κ.α.

Όμως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έγινε δέκτης σχετικών παραπόνων, δήλωσε ότι θα ασχοληθεί με το ζήτημα. Η Google εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι δεν θα κληθεί σε επίσημη έρευνα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιταλία υποστήριξε τη Google και δήλωσε «απογοητευμένη» από την καταδικαστική απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου, σε μια υπόθεση που θυμίζει την συνεχιζόμενη σκληρή ή κόντρα της αμερικανικής εταιρίας με την κινεζική κυβέρνηση για θέματα λογοκρισίας.

Πηγή : Ελευθεροτυπία, 25/2/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου