Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Μιρό και με τη γραφή Μπράιγ

O θαυμαστός κόσμος του Χουάν Μιρό, του μεγάλου Καταλανού ζωγράφου, απλώνεται από χθες στο κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254). Είναι «Ο Μιρό της Μαγιόρκα», μια έκθεση που παρουσιάζεται από τους διοργανωτές, τόσο στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου ξεκίνησε στο Τελλόγλειο Ιδρυμα και σε πέντε μουσεία, και τώρα μοιράζεται σε Αθήνα (Ελληνικός Κόσμος και Ινστιτούτο Θερβάντες) και Κύπρο, ως μια έκθεση για όλους. Κι αυτό δεν είναι κενό νοήματος.

Για πρώτη φορά εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Αγγίζοντας την τέχνη», βασισμένο στην απτική αναπαραγωγή, και αφορά στους επισκέπτες με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Δίπλα σε κάθε μία από τις ελαιογραφίες (έξι στον «Ελληνικό Κόσμο») έχει αναρτηθεί το ίδιο έργο όπου τα περιγράμματα των μορφών και άλλα στοιχεία αποδίδονται με ανάγλυφες γραμμές, ενώ χρησιμοποιούνται χαρτόνια κι άλλα υλικά για την καλύτερη απόδοση και πρόσληψη της τονικότητας των χρωμάτων, των σχημάτων, της τεχνικής του καλλιτέχνη κ.λπ. Επίσης, κείμενα περιγραφής του κάθε έργου παρατίθενται σε γραφή Μπράιγ.
 Τα μοτίβα και οι φιγούρες του Μιρό, η παιγνιώδης και ποιητική διάθεση του καλλιτέχνη προσφέρονται έντονα για εκπαιδευτικά προγράμματα. Εχουν καταρτιστεί τρία προγράμματα για διαφορετικές ηλικίες παιδιών, με σκοπό οι μικροί θεατές να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο του ζωγράφου.

Οι ενήλικες θα απολαύσουν έως τις 30 Μαΐου επίσης 47 πρωτότυπα χαρακτικά από τις σειρές «Τα σκυλιά», «Ιδρυμα Πάλμα» και «Ανθρωποι της θάλασσας», καθώς και φωτογραφίες του Μιρό όταν κατοικούσε στη Μαγιόρκα και εργαζόταν στο περίφημο εργαστήριό του εκεί, το οποίο έχει μείνει ανέπαφο.

Παράλληλα, στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως) παρουσιάζονται, πάντα σε επιμέλεια Μάριου Ελευθεριάδη, χαρακτικά, λιθογραφίες, μακέτες και σχέδια του Μιρό, ενώ στις 12 Μαρτίου εγκαινιάζεται στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας το τρίτο και μεγαλύτερο τμήμα της συνολικής έκθεσης.

Πηγή : Μιρό και με τη γραφή Μπράιγ , Έθνος, 25/2/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου