Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Κοστίζει μια περιουσία να είσαι παππούς ή γιαγιά

ΛΟΝΔΙΝΟ Το ότι οι γονείς πληρώνουν πολλά για τα παιδιά τους είναι γνωστό. Το ίδιο όμως προκύπτει ότι ισχύει και για τον παππού και τη γιαγιά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Βρετανία από το περιοδικό «Υours», το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες άνω των 50 ετών, το πρώτο εγγονάκι στοιχίζει στον παππού και στη γιαγιά τουλάχιστον 57.000 ευρώ από τη γέννησή του ώσπου να γίνει 18 ετών. Σε ακραίες δε περιπτώσεις το ποσό αυτό μπορεί να εξακοντιστεί ως και τις 138.000 ευρώ. Οι περισσότεροι μάλιστα συχνά εξοικονομούν αυτά τα χρήματα απαρνούμενοι μικρές απολαύσεις της ζωής. 
Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται μόνο παιδικά ρούχα αλλά και σημαντικά έξοδα όπως μέρος των διδάκτρων, κόστος μετακινήσεων και ταξιδιών, ακόμη και το καθημερινό χαρτζιλίκι. 

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βοηθούν οικονομικά τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, ακόμη και αν οι ίδιοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους δικούς τους λογαριασμούς. Πολλοί δεν πάνε διακοπές, πωλούν τα αυτοκίνητά τους, στερούνται ακόμη και συγκεκριμένα φαγητά προκειμένου να βοηθήσουν. 

Περίπου ένας στους τρεις βοηθάει στην αγορά του αυτοκινήτου της οικογενείας και συνεισφέρει στη συντήρησή του, τέσσερις στους δέκα βοηθούν στην αποπληρωμή των χρεών των παιδιών τους ή στην εξόφληση των λογαριασμών τους και το ένα τρίτο βοηθάει στη διακόσμηση και στον εξοπλισμό των σπιτιών των παιδιών τους. Κατά μέσον όρο εξάλλου καταθέτουν υπέρ τους 33.000 ευρώ. Το ένα δέκατο συνεισφέρει κατά μέσον όρο 6.800 

ευρώ ετησίως σε σχολικά δίδακτρα, τα οποία ως την αποφοίτηση του εγγονού μπορεί να φτάσουν τις 48.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού, το ένα τέταρτο των παππούδων και των γιαγιάδων συνεχίζει να βοηθάει ακόμη και μετά την ενηλικίωση του εγγονού ή της εγγονής, συνήθως συμβάλλοντας στην πληρωμή διδάκτρων για τις σπουδές. 

Η έρευνα δείχνει ότι το ένα δέκατο των παππούδων και των γιαγιάδων αποφασίζει να μείνει σε μικρότερα σπίτια για να εξοικονομήσει χρήματα για τα εγγόνια του, ενώ το 6% επιτρέπει στα παιδιά του να επιστρέψουν στο πατρικό σπίτι φέρνοντας μαζί την οικογένειά τους. 

Φυσικά στους υπολογισμούς αυτούς δεν περιλαμβάνεται το κόστος της φύλαξης των παιδιών που αναλαμβάνουν ώστε οι γονείς να μπορέσουν να δουλέψουν χωρίς το επιπλέον έξοδο του παιδικού σταθμού. Αυτό συμβαίνει διότι το 86% των ερωτηθέντων στη σχετική έρευνα δηλώνουν ότι«ποτέ δεν θα ζητούσαν να εισπράξουν αμοιβή γιατί κρατάνε τα εγγόνια τους». 

Πηγή: Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου