Καθηλωμένοι μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες για τουλάχιστον 4-6 ώρες είναι οι περισσότεροι μαθητές του δημοτικού το Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Ζέτα Μακρυπούλια και ο Νίκος Καρβέλας είναι περισσότερο αναγνωρίσιμοι από τον Οδυσσέα Ελύτη, την Ειρήνη Παπά και την Ελλη Λαμπέτη, όπως προκύπτει από έρευνα του Δικτύου Αγωγής Τηλεόρασης.
Η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Σερρών οργάνωσε το πρώτο πανελλαδικής εμβέλειας Δίκτυο Αγωγής Τηλεόρασης, με στόχο να μετατρέψει τους μικρούς τηλεθεατές από παθητικούς δέκτες σε ενεργητικούς κριτές των τηλεοπτικών προγραμμάτων και από απλούς καταναλωτές εικόνας σε δημιουργικούς παραγωγούς.
Την τελευταία τριετία έχουν αναπτυχθεί δράσεις σε 400 σχολεία της χώρας, με τη συμμετοχή 8.000 και πλέον μαθητών, ενώ οργανώθηκαν επτά εκπαιδευτικές διημερίδες και ένα πανελλήνιο συνέδριο. Αύριο και μεθαύριο 35 εκπαιδευτικοί της κεντρικής Μακεδονίας θα παρακολουθήσουν επιμορφωτική διημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στο 4ο Δημοτικό Σχολείο της Θέρμης.
Οι παιδαγωγικές δράσεις που προτείνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα χρησιμοποιούν ως εργαλεία το θεατρικό παιχνίδι, την καλλιτεχνική έκφραση, την παντομίμα, τη μουσική, το γραπτό λόγο, το διάλογο, τον καθοδηγούμενο αυτοσχεδιασμό και τα παιχνίδια ρόλων. Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν διαθεματικό χαρακτήρα, εμπλέκοντας όλα τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στο σχολείο, όλους τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας και τους γονείς.
«Η τηλεόραση δεν έχει μπει μόνο στο σπίτι μας, αλλά και στην ψυχή μας. Εχει σχέση με την ψυχική μας υγεία», ανέφερε στον «Α» ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Σερρών, Χρήστος Κρυστάλλης, και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε αυτό το πανίσχυρο μέσο, αλλά τουλάχιστον πρέπει να προσπαθήσουμε ως εκπαιδευτικοί, ως γονείς και ως πολίτες».
Η έρευνα
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008 σε δείγμα 451 μαθητών από δημοτικά της Βόρειας Ελλάδας, το 68,5% των παιδιών παρακολουθεί τηλεοπτικά προγράμματα 1-3 ώρες καθημερινά. Τα Σαββατοκύριακα η τηλεόραση παίρνει «φωτιά», καθώς οι τρεις στους τέσσερις μαθητές είναι «κολλημένοι» στη μικρή οθόνη για τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες την ημέρα. Είναι σημαντικό ότι στην κατηγορία «περισσότερο από τρεις ώρες» συγκεντρώνεται πάνω από το 40% των ερωτηθέντων. Ολα τα παιδιά παρακολουθούν παιδικά προγράμματα, ενώ επτά στα δέκα προτιμούν ελληνικές σειρές, έξι στα δέκα τηλεπαιχνίδια και περισσότερα από τα μισά «ψηφίζουν» ξένες ταινίες περιπέτειας και δράσης. Το 41% των ερωτηθέντων έχουν περισσότερες από δύο τηλεοράσεις στο σπίτι.
Η δύναμη της τηλεόραση αποτυπώνεται και σε ένα ακόμη εύρημα. Τα παιδιά ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν (σε φωτογραφίες) τηλεοπτικά πρόσωπα, σε μεγαλύτερο βαθμό, σε σχέση με σημαντικές προσωπικότητες του τόπου. Τις πρώτες θέσεις κατέχουν η Αλίκη Βουγιουκλάκη (92,6%), ο Νίκος Καρβέλας (79,6%), η Ζέτα Μακρυπούλια (77,3%) και η Ρούλα Βροχοπούλου (71,3%), ενώ μικρότερα ποσοστά μαθητών αναγνώρισαν τον Ελύτη (10,2%), την Ελλη Λαμπέτη (9,4%), την Ειρήνη Παπά (8,7%) και τον Μάνο Χατζιδάκι (6,9%). Εξαίρεση αποτελεί η μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που αναγνωρίζεται από επτά στους δέκα μαθητές.
Σύμφωνα με το συντονιστή του Δικτύου Αγωγής Τηλεόρασης και εκπαιδευτικό Γιάννη Πούλιο, μέσα στους στόχους είναι η επέκταση των δράσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για την προσχολική ηλικία, η γεωγραφική του επέκταση σε όλες τις περιοχές της χώρας και η δημιουργία ιστοσελίδας οπτικοακουστικής αγωγής.
Πηγή: Αγγελιοφόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου