Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Φωνητική υπαγόρευση στην ελληνική γλώσσα

Εδώ και αρκετά χρόνια κυκλοφορεί από την MLS η εφαρμογή Talk & Write που είναι ένα πρόγραμμα φωνητικής υπαγόρευσης για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο πρόγραμμα για κάθε άνθρωπο με αναπηρία, αλλά και για κάθε άνθρωπο που είναι αναγκασμένος να γράφει μακροσκελή κείμενα.

Τι είναι η φωνητική υπαγόρευση;
Το Talk & Write δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη Η/Υ να μιλά στο μικρόφωνο και η ομιλία του να μετατρέπεται σε γραπτό κείμενο. Το Talk & Write μετατρέπει την ομιλία σε κείμενο μόνο όταν πρόκειται για το Microsoft Word και για το Microsoft Outlook. Είναι επίσης δυνατή η φωνητική υπαγόρευση στο Notepad καθώς επίσης και στο περιβάλλον του Windows Explorer.
Πώς δουλεύει;
Πίσω από το Talk & Write βρίσκεται ένα λεξικό που στην ουσία είναι η μεγάλη δύναμη του Talk & Write. Όσο πιο πλήρες είναι το λεξικό, τόσο λιγότερα λάθη μετατροπής της ομιλίας σε κείμενο γίνονται.
Το Talk & Write δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να προσθέτει τις δικές του λέξεις. Όταν πρόκειται για ελληνικές λέξεις τότε το Talk & Write τις αναγνωρίζει αυτόματα. Όταν πρόκειται για ξένες λέξεις, τότε χρειάζεται ο χρήστης μέσα από ένα πολύ εύκολο εργαλείο να ηχογραφήσει με τη φωνή του την εκφώνηση της λέξης.

Το λεξικό μεταφέρεται από υπολογιστή σε υπολογιστή και με αυτό τον τρόπο που δεν χάνονται οι αλλαγές που έχουν γίνει στο λεξικό κάθε φορά που ο χρήστης κάνει format στον υπολογιστή του.

Η χρήση του Talk & Write στην πράξη:

Το Talk & Write είναι ένα απελευθερωτικό εργαλείο για κάθε άνθρωπο με τετραπληγία που δυσκολεύεται να πληκτρολογήσει μακροσκελή κείμενα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Όταν έχει εγκατασταθεί με τον σωστό τρόπο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τότε κάνει τα λιγότερα δυνατά λάθη. Σύμφωνα με την MLS οι απαιτήσεις από ηλεκτρονικό υπολογιστή δεν είναι υψηλές και το Talk & Write μπορεί να δουλέψει ακόμη και σε ένα σχετικά αργό φορητό υπολογιστή.

Όταν όμως πρόκειται για χρήστες που έχουν απαιτήσεις από το κείμενο τότε χρειάζεται οπωσδήποτε κάποιες παρεμβάσεις στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Η ιδανική διάταξη του ηλεκτρονικού υπολογιστή για το Talk & Write:

Στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ έχουμε δοκιμάσει το Talk & Write σε όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft ξεκινώντας από τα Windows ΧΡ και φτάνοντας στα Windows 7, τα οποία συγκεκριμένα έχουν κάνει το Talk & Write σχεδόν τέλειο και υπερβολικά γρήγορο.
Μέχρι και τα Windows Vista υπήρχαν κάποια προβλήματα που είχαν να κάνουν με την ταχύτητα της αναγνώρισης της ομιλίας και της μετατροπής της ομιλίας σε κείμενο. Αυτά τα προβλήματα πλέον δεν υπάρχουν στα Windows 7.
Μόλις εγκαταστήσαμε το Talk & Write σε Windows 7 καταλάβαμε την διαφορά. Βέβαια το μηχάνημα που εγκαταστάθηκε το Talk & Write είναι ένα μηχάνημα με τετραπλό πυρήνα και 4GB μνήμη.
Ταυτόχρονα το μηχάνημα έχει για κάρτα ήχου την Soundblaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro και για μικρόφωνο το επιτραπέζιο μικρόφωνο MD 431 II Sennheiser που θεωρείται ένα από τα καλύτερα μικρόφωνα για φωνητική υπαγόρευση.
Αμέσως μόλις εγκαταστάθηκε και αφού έγιναν οι πρώτες ρυθμίσεις της κάρτας ήχου το Talk & Write δούλεψε κανονικά, υπερβολικά γρήγορα και πάνω απ’ όλα χωρίς λάθη.
Το Talk & Write δοκιμάστηκε και σε φορητό υπολογιστή Lenovo με το επίσης επιτραπέζιο μικρόφωνο Buddy Desktop και σε περιβάλλον Windows Vista και δούλεψε επίσης πάρα πολύ καλά και χωρίς λάθη, αρκεί η στάθμη της αναγνώρισης του ήχου να είναι ψηλά.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά καλά μικρόφωνα κεφαλής που είναι σε πολύ προσιτές τιμές. Τα επιτραπέζια μικρόφωνα είναι αξιοπρόσεκτα πολύ καλά και η εκφώνηση χωρίς πολλά λάθη ακόμη και σε περιβάλλοντα με θόρυβο.

Το μειονέκτημα του:
Το πιο μεγάλο του μειονέκτημα είναι πως το λεξικό της αρχικής εγκατάστασης είναι υπερβολικά φτωχό και χρειάζονται να προστεθούν πολλές λέξεις. Αυτή η διαδικασία είναι σχετικά επίπονη και εάν η MLS ήταν πιο επιμελής θα μπορούσε να έχει ένα πολύ καλύτερο λεξικό ώστε να διευκολυνθεί ο χρήστης από τα πρώτα βήματα της χρήσης του Talk & Write.
Όταν πλέον προστεθούν οι άγνωστες λέξεις στο λεξικό το μόνο πρόβλημα που μπορεί να συναντήσει ο χρήστης είναι μερικά λάθη που οφείλονται στην γραμματική της εφαρμογής που πάλι με μικρές παρεμβάσεις στον κώδικα η MLS θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ιδανικό πακέτο για τη διευκόλυνση ακόμη και του απείρου χρήστη.

Τα πλεονεκτήματα του:
Το Talk & Write είναι ιδανικό για παραγωγικό γράψιμο. Δύσκολα μπορεί να γίνει δημιουργικό γράψιμο με το Talk & Write γιατί είναι υπερβολικά δύσκολη η συντήρηση του λεξικού και η πρόσθεση των νέων λέξεων.
Πάντως για παραγωγικό γράψιμο κειμένων είναι ιδανικό.

Στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ χρησιμοποιούμε το Talk & Write από τότε που βγήκε στην ελληνική αγορά και πραγματικά έχει λύσει τα χέρια των χρηστών του.
Η MLS θα πρέπει να πάρει στα σοβαρά το Talk & Write επειδή εκτός των ανθρώπων με σοβαρές αναπηρίες από το Talk & Write θα διευκολυνθούν και πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι όπως για παράδειγμα δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, καθώς επίσης και όλοι οι άλλοι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τυποποιημένο λόγο στα γραπτά τους κείμενα.

Το κόστος για την αγορά του Talk & Write είναι περίπου στα 120 € και διατίθεται από όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα.
Το ενημερωμένο λεξικό του Talk & Write βρίσκεται πάντα διαθέσιμο για κατέβασμα στο http://www.disabled.gr/

Πηγή: ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Αύγουστος 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου