Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Οι προσπάθειες για προσβάσιμο τουριστικό προϊόν ανά την Ελλάδα

Μια νέα δυναμική στοιχειώδους τουλάχιστον σεβασμού των δικαιωμάτων των τουριστών με αναπηρία μοιάζει να αναπτύσσεται από φέτος σε τουριστικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα. Με τις όποιες αδυναμίες της, η κουλτούρα παροχής κάποιων βασικών υπηρεσιών προς τα “εμποδιζόμενα άτομα” διεκδικεί πλέον χώρο στην σκέψη και τους σχεδιασμούς των παρόχων τουριστικών υπηρεσιών.

“Η κρίση στο τουριστικό προϊόν, γεννώντας την ανάγκη αναβάθμισης και προσέλκυσης νέων αγορών, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για παρεμβάσεις προσβασιμότητας που επί χρόνια δεν έχουν γίνει”, αποτιμά ο πρόεδρος της εθνικής ομοσπονδίας κινητικά αναπήρων Νίκος Σκόνης, συμπληρώνοντας : “Αρκεί να υπάρξει σοβαρότητα και τήρηση των σχεδιαστικών προδιαγραφών, να μην επικρατήσει η λογική των παρεμβάσεων για το θεαθήναι”.
Μιά ενδεικτική αποτίμηση του επιπέδου των παρεμβάσεων σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, δικαιώνει τόσο την αισιοδοξία ότι “κάτι νέο γεννιέται”, όσο και τις επιφυλάξεις περί αξιοπιστίας των προδιογραφών του.
*Σταθμός πρώτος, οι παραλίες της Αχαίας, όπου το φετινό καλοκαίρι η παρουσία λουομένων με αναπηρία είναι εμφανέστερη από ποτέ. Αποκλειστικός υπαίτιος, ένας ... μηχανισμός. Πρόκειται για την πρωτοποριακή διάταξη που σχεδίασε και υλοποίησε το τμήμα μηχανολόγων πανεπιστημίου Πατρών με χρηματοδότηση της νομαρχίας Αχαϊας και η οποία προσφέρει την δυνατότητα στους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου να γευτούν τις χαρές της θάλασσας χωρίς την μεσολάβηση άλλου προσώπου. Η διάταξη είναι κινητή, η τοποθέτησή της δεν απαιτεί καμμιά παρέμβαση στον χώρο της παραλίας, θεωρείται παγκόσμια ευρεσιτεχνία, ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές χώρες και την Κύπρο για αξιοποίησή της. “Πρώτοι πρέπει να την γευτούν οι περισσότεροι δυνατοί άνθρωποι με αναπηρία στην χώρα μας. Ο καινοτομικός παγκόσμια χαρακτήρας της διάταξης, μπορεί να δώσει το έναυσμα για επιπρόσθετες δημόσιες υποδομές προσβασιμότητας, μόνο βούληση απαιτείται ”, δίνει το μήνυμα ο πρόεδρος των ελλήνων κινητικά αναπήρων.

* Λίγα χιλιόμετρα από το παραλιακό μέτωπο της Αχαϊας, στο πανέμορφο νησί της Κεφαλλονιάς, η παραλία του Μύρτου υποδέχτηκε κάμποσες τα τελευταία χρόνια παρεμβάσεις ώστε να γίνει πρότυπο προσβασιμότητας για τους αναπήρους επισκέπτες της. Ομως, δυστυχώς, κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες που πανεύκολα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί θολώνουν την εικόνα. Οι χώροι παρκαρίσματος των αναπηρικών οχημάτων είναι κατά κανόνα κατειλλημμένοι, οι ξύλινοι διάδρομοι πρόσβασης δεν απολήγουν στην θάλασσα αλλά μερικά μέτρα κοντύτερα, η προτεραιότητα στους ΑμεΑ για τις αναπηρικές τουαλέτες και ντουζιέρες δεν προστατεύεται. “Κρίμα” αποτιμά ο επί χρόνια επισκέπτης τετραπληγικός Α. Κουζέλης, “υπάρχουν οι βασικές έστω υποδομές, αλλά δεν προστατεύονται”.

*Σε πολύ μικρότερους ποσοτικά τόπους τουριστικής υποδοχής, τα συστατικά της νέας κουλτούρας διευκόλυνσης της πρόσβασης μοιάζουν φέτος να επιδρούν στους σχεδιασμούς με αξιοθαύμαστη ένταση. “Οι διευκολύνσεις που βίωσα για πρώτη φέτος φορά μετακινούμενος από Κύμη σε Σκύρο ήταν ... αποκάλυψη” μας λέει ο Α. Ρέλλας, μόνιμος χρήστης τα τελευταία χρόνια της συγκεκριμένης γραμμής. Αμεση εξυπηρέτηση στο λιμάνι και το πλοίο, προτεραιότητα στο παρκάρισμα του αναπηρικού αυτοκινήτου, πλήρης προστασία των θέσεων στάθμευσης, πλήρεις διευκολύνσεις για όλες τις μετακινήσεις. Ακόμα πιό εντυπωσιακή η πληροφορία που μας έρχεται από την ... λιλλιπούτεια (τουριστικά) Ηρακλειά, της άγονης γραμμής των Μικρών Κυκλάδων. Πρώην εργαζόμενη στην “Ε” η Αλεξ. Πέτκου έχει ρίξει θεμέλια για μικρό ξενοδοχείο που θα λειτουργήσει από την ερχόμενη περίοδο. Πρώτο μέλημα της – μας δηλώνει – “η συμπερίληψη όλων των προδιαγραφών προσβασιμότητας στην κατασκευή: Δύο στα δέκα δωμάτια προσβάσιμα, προσβάσιμοι κοινόχρηστοι χώροι και λειτουργίες, προσβάσιμο πουλμανάκι για μεταφορές, έως και προμήθεια αναβατορίου για ανεμπόδιστη είσοδο των κινητικά αναπήρων στην θάλασσα”. “Ο μόνος δρόμος για την βιωσιμότητα, είναι η αξιοπιστία των υπηρεσιών. Δεν αρκεί η προσέλκυση, επιβάλλεται και η ικανοποίηση των αναγκών όλων των επισκεπτών, περιλαμβανομένων αυτών με αναπηρία ” εξηγεί . Αξίζει να σημειωθεί ότι η επένδυση της νεαρής κοπέλας στο “προσβάσιμο τουριστικό προϊόν” γίνεται χωρίς την παραμικρή βοήθεια των αρμοδίων τουριστικών υπηρεσιών, αποτελεί προσωπική επιλογή.

*Η προσαρμογή σε μιά νέα, πιό αναβαθμισμένη κουλτούρα παροχής προσβάσιμων στους επισκέπτες ΑμεΑ τουριστικών υπηρεσιών, μοιάζει σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες αντιστόφως ανάλογη με το μέγεθος και την διαχρονική ελκτικότητα του τουριστικού προορισμού. Στα μεγάλα Κυκλαδονήσια και Δωδεκάνησα το παραμικρό βήμα προόδου δεν έχει γίνει . “Σε όλα τα αμιγώς τουριστικά νησιά της χώρας μας, δεν έχει δημιουργηθεί ούτε μιά προσβάσιμη παραλία, δεν έχει τοποθετηθεί σε μόνιμη βάση ούτε ένα αναβατόριο για την πρόσβαση των κινητικά αναπήρων στο υγρό στοιχείο”, μας ενημερώνει χαρακτηριστικά η ομοσπονδία κινητικά αναπήρων. Ο πραγματικός τραγέλαφος, όμως, εξακολουθεί να βασιλεύει στην αθηναϊκή μεγαλού(τερατού)πολη, όπου η μιά και μοναδική προσβάσιμη παραλία – άλλοθι στην περιοχή του πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας αδυνατεί στο ελάχιστο να “κρύψει”την παντελή έλλειψη προσβασιμότητας του παραλιακού μετώπου στο σύνολό του. Αντί στοιχειωδών υποδομών, ζουν και βασιλεύουν απίστευτες κακοτεχνίες στα όρια του τερατουργήματος που φέρουν την διακριτική σήμανση “για την πρόσβαση των ΑμεΑ” πλην όμως στην πράξη περιπαίζουν κάθε έννοια σεβασμού προς τον επισκέπτη με αναπηρία. “Πρέπει άμεσα να εξαφανιστούν”, δηλώνει οργισμένος ο πρόεδρος των κινητικά αναπήρων Ν. Σκόνης, “την ώρα που τα στοιχεία μιάς νέας κουλτούρας πρόσβασης μοιάζουν έστω αργά και δειλά να διεισδύουν, μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω”...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου