Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Προσπαθώ να περπατήσω στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Πόσο εφικτό είναι για ένα άτομο με αναπηρία να κινηθεί στους πιο προνομιούχους και προικισμένους πεζόδρομους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και να φτάσει μέχρι τη θάλασσα; Πόσο εφικτό είναι για μια μητέρα με παιδικό καροτσάκι, για δυο μικρά παιδιά, για έναν ηλικιωμένο ή για ένα νεαρό «αρτιμελές και υγιές» ζευγάρι να κάνει το ίδιο; Στα παραπάνω ερωτήματα θα προσπαθήσουν να απαντήσουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, με τίτλο «Προσπαθώ να περπατήσω στο κέντρο της Θεσσαλονίκης», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 7 μ.μ. στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας», στο Ολύμπιον, στη Θεσσαλονίκη.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας 2010 του ΑΠΘ και διοργανώνεται από τη ΜΚΟ «Αναπηρία Σήμερα» και την «Αρχιτεκτονική επιτόπου». Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πολλά εμπόδια, νόμιμος και παράνομος εξοπλισμός δρόμου, χαράξεις κυκλοφορίας, μικρές ή μεγάλες καταλήψεις, μηχανήματα, κάδοι σκουπιδιών, πινακίδες, εμποδίζουν αυτήν την ευχάριστη, αρχικά, κίνηση με τα πόδια σε μια από τις πιο ιστορικές πλατείες της Μεσογείου, την πλατεία Αριστοτέλους.

Η «Αρχιτεκτονική επιτόπου» βιντεοσκόπησε σε απόλυτα φυσικές συνθήκες, χωρίς προσχεδιασμό και ειδικά εφέ, την κίνηση του Φώτη Μπίμπαση, ενεργού πολίτη που κυκλοφορεί με μπαστουνάκι, γιατί δε βλέπει. Οι πρώτες λήψεις, χωρίς επεξεργασία, σχεδόν αμοντάριστα πλάνα, θα προβληθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με όσους παρευρεθούν. Την προβολή και τη συζήτηση συντονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Γιάννης Χατζηγώγας, μαζί με φοιτητές των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων και Κινηματογράφου του ιδρύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου