Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

14 tips για ασφαλές κολύμπι στη θάλασσα

Το καλοκαιράκι έφτασε και εσείς είστε έτοιμοι να απολαύσετε μαζί με τα παιδιά σας τον ήλιο, τη θάλασσα, το κολύμπι. Και επειδή έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα με πολλές και πολύ όμορφες παραλίες, είναι πάντα μια πολύ καλή ευκαιρία να εξοικειώσετε το παιδί σας με το υδάτινο στοιχείο, ώστε να κολυμπάει με ασφάλεια στα γαλανά νερά.
1. Ποτέ και για κανένα λόγο μην πιέσετε το παιδί να μπει στο νερό, αν φοβάται. Είναι μια διαδικασία που για κάποια παιδιά χρειάζεται ηρεμία, επιμονή και υπομονή, ώστε να εξοικειωθούν με αυτό.

2. Δεν αρκεί μόνο να επιπλέει στο νερό, αλλά απαιτείται χρόνος και σωστή εκπαίδευση για να μάθει να κολυμπά με ασφάλεια.

3. Για να μάθει σωστή κολύμβηση, γράψτε το παιδί σας σε ειδικά προγράμματα σε πισίνες, όπου διδάσκουν ειδικευμένοι εκπαιδευτές. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει το παιδί, τόσο πιο έτοιμο θα είναι για κολύμπι στη θάλασσα.

4. Παίξτε μαζί του στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό και να μη νιώθει φόβο.

5. Όσο είναι ακόμα μικρό και δεν ξέρει να κολυμπά καλά, χρησιμοποιείτε σωσίβιο ή μπρατσάκια, που θα το βοηθούν καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του μέσα στη θάλασσα.

6. Προσοχή όμως! Τα μπρατσάκια και το σωσίβιο είναι απλώς βοηθητικά και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν μέσα ασφαλούς κολύμβησης και να αντικαταστήσουν την επίβλεψη από κάποιον ενήλικα.

7. Να επιβλέπετε πάντα το παιδί σας, είτε βρίσκεται μέσα είτε κοντά στο νερό. Συμβουλεύστε το να κολυμπά κοντά σας και να μην απομακρύνεται από το σημείο που βρίσκεστε.

8. Μην εφησυχάζετε, ακόμα και αν το παιδί σας ξέρει καλό κολύμπι. Η θάλασσα πάντα κρύβει κινδύνους και όσο είναι ακόμα παιδί πρέπει να το παρακολουθείτε συνεχώς.

9. Αν ξέρει να κολυμπά καλά και θέλει να εξερευνήσει τη θάλασσα, συμβουλεύστε το να παραμένει σε ασφαλή απόσταση, να φορά μάσκα για να προστατεύει τα μάτια του και αναπνευστήρα για να παίρνει αέρα. Επίσης, τα βατραχοπέδιλα θα το βοηθήσουν σημαντικά στο κολύμπι του. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι δεν παραμένει για πολύ κάτω από την επιφάνεια του νερού.

10. Αν η θάλασσα έχει κυματάκι, συμβουλέυστε το να παραμένει στο νερό με την πλάτη στην ακτή, ώστε να μην το “πλακώσει” το κύμα. Και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να το επιβλέπετε.

11. Όσο μεγαλώνει και κολυμπά με παρέα, εξηγήστε του γιατί πρέπει να αποφεύγει επικίνδυνα παιχνίδια, όπως κράτημα αναπνοής, πατητές, κ.ά., αφού αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε πνιγμό.

12. Φροντίστε να μάθετε κάποιες βασικές κινήσεις ναυαγοσωστικής, ώστε σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε, να μπορέσετε να το βοηθήσετε μέχρι να σας παρασχεθεί εξειδικευμένη βοήθεια.

13. Μην ξεχνάτε, ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν με γεμάτο στομάχι. Πηγαίνετε για κολύμπι τουλάχιστον 3 ώρες μετά το φαγητό.

14. Επιλέγετε παραλίες και θάλασσες με καθαρά νερά. Αποφύγετε εκείνες που έχουν βράχια, γνωρίζετε ότι παρουσιάζονται τσούχτρες, μέδουσες, αχινοί, κ.λπ. Προτιμήστε τις παραλίες με ναυαγοσώστη, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πηγή: YesKid

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου