Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

4ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία

4ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία
Ο Όμηρος στον 21ο αιώνα: Προφορική θεωρία, Νεοανάλυση, Ερμηνεία.

Κεντρική θέση στον παγκόσμιο φιλολογικό χάρτη των κλασικών σπουδών καταλαμβάνει για τέταρτη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη χάρη στο 4ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία με θέμα την ομηρική φιλολογία που διοργανώνει ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου της Γένοβας από 28 έως 30 Μαΐου 2010 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. 
Με το συνέδριο αυτό συνεχίζεται ένας θεσμός που εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το Δεκέμβριο του 2007 με στόχο να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη κέντρο των διεθνών φιλολογικών εξελίξεων προσελκύοντας με ετήσια περιοδικότητα κορυφαίους ανά τον κόσμο κλασικούς φιλολόγους και συμβάλλοντας στην ενίσχυση του διαλόγου πάνω στα κεντρικότερα ζητήματα που απασχολούν την τρέχουσα φιλολογική έρευνα. Το κύρος της διοργάνωσης επισφραγίζεται από το γεγονός ότι τα πρακτικά του συνεδρίου δημοσιεύονται από τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο της Ευρώπης στις ανθρωπιστικές σπουδές, De Gruyter. 
Στο τέταρτο αυτό συνέδριο με τίτλο «Ο Όμηρος στον 21ο αιώνα: Προφορική θεωρία, Νεοανάλυση, Ερμηνεία» θα συμμετάσχουν 31 κλασικοί φιλόλογοι από ολόκληρο τον κόσμο εκπροσωπώντας 26 πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Την ευθύνη και τον συντονισμό του Συνεδρίου έχουν ο καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Αντώνης Ρεγκάκος και ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Χρήστος Τσαγγάλης.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 28 Μαΐου στις 09.15 π. μ. στο Αμφιθέατρο «Μανόλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τις εισαγωγικές ομιλίες του καθηγητή Αντώνη Ρεγκάκου και του ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη, ενώ την εναρκτήρια ομιλία θα εκφωνήσει ο κορυφαίος Γερμανός ομηριστής Wolfgang Kullmann, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Freiburg. Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονται οι σπουδαιότεροι ομηριστές της εποχής μας και εκλεκτοί εκπρόσωποι της διεθνούς ομηρολογίας • ενδεικτικά αναφέρουμε τον Gregory Nagy, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τον Martin West, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τον Egbert Bakker, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Γέιλ, τον Richard Hunter, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ κ.ά. 
Το συνέδριο αποσκοπεί στην κριτική επανεξέταση της προόδου που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τις δύο κυριότερες ερμηνευτικές σχολές της ομηρικής φιλολογίας: τη Νεοανάλυση και την Προφορική Θεωρία. Με το συνέδριο αυτό, η Νεοανάλυση, θεμελιωμένη από τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ι.Θ. Κακριδή πριν από 80 περίπου χρόνια, ξαναγυρίζει στην πατρίδα της. Όχι μόνη όμως αλλά μαζί με την Προφορική Θεωρία, την πιο γόνιμη μέθοδο ανάλυσης των επών στον αγγλόφωνο κόσμο. Καθώς όμως Νεοανάλυση και Προφορική Θεωρία συνιστούν μια μάλλον ατίθαση ομηρολογική συνωρίδα, το συγκεκριμένο συνέδριο επιχειρεί να αναδείξει πιθανούς τρόπους προσέγγισής τους μέσα από τη μελέτη μεθοδολογικών αλλά και ερμηνευτικών διπόλων που σχετίζονται με τις σχολές αυτές (προφορικότητα-εγγραμματοσύνη, ποιητές-ποιητική παράδοση, λογότυποι και τυπικά μοτίβα, δημόσιες απαγγελίες και γραπτή σύνθεση κλπ.).


Πηγή: cityportal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου