Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Καταδικάστηκε μητέρα που είχε πείσει το παιδί της ότι είναι ανάπηρο

Σε πάνω από τρία χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε μητέρα η οποία παρίστανε ότι ο υγιής γιος της είναι «το πιο άρρωστο παιδί στη Βρετανία» και χρειαζόταν να τρέφεται με καθετήρα και να πηγαίνει στο σχολείο με αναπηρικό καροτσάκι – το παιδί είχε πειστεί ότι είναι σοβαρά άρρωστο.
Σε μια περίεργη απάτη που διήρκεσε έξι χρόνια, η Lisa Hayden-Johnson ισχυριζόταν ότι ο γιος της είχε νόσους απειλητικές για τη ζωή του και χρησιμοποιούσε αυτή τη φαντασίωση για να εισπράττει δωρεές και δώρα και να συναντά τη βασιλική οικογένεια, πολιτικούς και διασημότητες.
Η 35χρονη μητέρα και ο γιος ήταν είχαν φωτογραφηθεί μαζί με τη Δούκισσα του Γιορκ Σάρα Φέργκιουσον, τον πρώην υπουργό Υγείας Τόνι Μπλερ και τον κριτή του «X-Factor» Σίμον Κόουελ.
Ισχυριζόταν ότι ο γιος της έπασχε από διάφορες νόσους, όπως διαβήτη, εγκεφαλική παράλυση και κυστική ίνωση.
Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι η μητέρα απολάμβανε την απάτη, την οποία περιέγραψε ως μια «σαδιστική» προσπάθεια να αποκτήσει δημοσιότητα και οικονομικές ανταμοιβές.
«Η κατηγορούμενη οργάνωσε, ενορχήστρωσε και διασφάλισε μια αγωγή ιατρικής, σωματικής και ψυχολογικής κακομεταχείρισης που συνιστούσε ένα μαρτύριο 24 ώρες την ημέρα, το οποίο έπληττε κάθε πλευρά αυτής της νέας και ευάλωτης ζωής» δήλωσε ο εισαγγελέας στο δικαστήριο.
«Ως αποτέλεσμα της σαδιστικής κατασκευής ανύπαρκτων συμπτωμάτων, η κατηγορούμενη πέτυχε πολύ δημοσιότητα και κρατική προσοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης με μέλος της βασιλικής οικογένειας και στη συνέχεια με τον τότε υπουργό Υγείας.»
Η κ. Hayden-Johnson, μητέρα δύο παιδιών, από το Devon της νοτιοδυτικής Αγγλίας, συσσώρευσε δωρεές σε μετρητά και δώρα από φιλανθρωπικές οργανώσεις, ανάμεσα στα οποία και δύο κρουαζιέρες, ενώ κατάφερε να κερδίσει ο γιος της ένα βραβείο παιδικού θάρρους.
Συχνά τον περιέγραφε ως «το πιο άρρωστο παιδί στη Βρετανία» πρόσθεσε ο εισαγγελέας.
Το παιδί, το οποίο είχε πειστεί ότι είναι πραγματικά σοβαρά άρρωστο, υποβλήθηκε σε 325 ιατρικές επισκέψεις, οι οποίες περιελάμβαναν εξετάσεις αίματος και ενδοφλέβιες θεραπείες. Τρεφόταν μέσω καθετήρα και κινούταν με αναπηρικό καροτσάκι. Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι το αγόρι «δεν έπασχε ποτέ από καμία από αυτές τις διαταραχές ή αναπηρίες και ότι τα συμπτώματα που ανέφερε η κατηγορούμενη ήταν φανταστικά».
Η αστυνομία βρήκε στο δωμάτιο του παιδιού ένα νοσοκομειακό κρεβάτι, διατροφική αντλία, μάσκα οξυγόνου και ιατρικές προμήθειες.
Η κ. Hayden-Johnson καταδικάστηκε σε κάθειρξη τριών ετών και τριών μηνών, αφού παραδέχθηκε τις κατηγορίες για σκληρότητα κατά παιδιού και παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης. Το αγόρι έχει τεθεί σε θετή φροντίδα από το 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου