Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη σωστή διατροφή



Η υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών είναι πρωταρχικής σημασίας για εμάς και τα παιδιά μας, αφού μια τέτοια διατροφή, σε συνδυασμό με καθημερινή άσκηση και μείωση των καθιστικών δραστηριοτήτων, αποτελεί τα καλύτερα εχέγγυα για υγεία και ευεξία.
Για να αποκτήσει, όμως, κάποιος ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες πρέπει να εκπαιδευτεί και, μάλιστα, από την παιδική ηλικία, ώστε οι γνώσεις του να αποτελέσουν παρακαταθήκη για την ενήλικη ζωή του. Ο καλύτερος τρόπος εκπαίδευσης του παιδιού δεν έγκειται στην παροχή πληροφοριών και θεωρητικών γνώσεων, αλλά στην ενασχόλησή του με διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Το Ιδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΙΑΔ), φιλοδοξώντας να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στον χώρο της εκπαίδευσης των παιδιών και των εφήβων, διαμόρφωσε ένα πολυδιάστατο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς, καθώς και το παιδικό περιοδικό, «Διατροφούπολη» και την παιδική ιστοσελίδα του ιδρύματος Παιδικός Κόσμος ΙΑΔ, που μπορούν τα παιδιά να επισκεφθούν μέσω της ιστοσελίδας του ΙΑΔ, www.iad.gr.

Διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα ΙΑΔ

«Είμαι όπως τρώω...»
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είμαι όπως τρώω...» διαμορφώθηκε σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και απευθύνεται στα παιδιά Α' Δημοτικού έως Α' Γυμνασίου. Στόχος τού εν λόγω προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει τα παιδιά, μέσω της συμμετοχής, της παρατήρησης και της φαντασίας, σε θέματα που σχετίζονται με την αξία της ισορροπημένης διατροφής, τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, τα υλικά και τις μεθόδους παρασκευής και συντήρησης του φαγητού και τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας. Ενα σημαντικό τμήμα του προγράμματος έχει ως στόχο να ενημερώσει τα παιδιά ότι η διατροφή αποτελεί στοιχείο του πολιτισμού, καθώς σχετίζεται άμεσα με τη θρησκεία, την οικογένεια, τη γεωγραφία, την τέχνη, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου. Και όλα αυτά μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες και παιχνίδια, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

«Ανακαλύπτω τον κόσμο της διατροφής στο Παιδικό Μουσείο»
Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, αλλά και σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να βρουν, μέσα από παιχνίδι με πραγματικά αντικείμενα των συλλογών, μέσα από έρευνα (αξιοποίηση έντυπων και ηλεκτρονικών πηγών) και παρατήρηση των εκθεμάτων, απαντήσεις στα ερωτήματά τους σχετικά με τις ομάδες των τροφίμων, τη σημασία της μεσογειακής διατροφής, της καθημερινής άσκησης, της ασφάλειας και της υγιεινής στα τρόφιμα. Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιχνίδια για την αναγνώριση των ομάδων τροφίμων και της διατροφικής τους αξίας, τη δημιουργία ενός ισορροπημένου γεύματος, την εξοικείωση με κριτήρια ασφαλούς επιλογής και κατανάλωσης τροφίμων κ.ά.

«Ταξιδεύω στον κόσμο των τροφίμων και μαθαίνω να τρέφομαι σωστά»
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι μια συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιδρύματος ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ. Το πρόγραμμα, που στηρίζεται στα εκπαιδευτικά εργαλεία του ΙΑΔ, ξεκίνησε φέτος να υλοποιείται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την επιστημονική ευθύνη του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και τη συνεργασία του Τμήματος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου. Στόχος του είναι να εκπαιδεύσει τα παιδιά στις βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής, την αξία της σωματικής δραστηριότητας, τη σημασία της ασφάλειας των τροφίμων και να τα ευαισθητοποιήσει σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων. Η εκπαίδευση γίνεται με ζωντανά διαδραστικά παιχνίδια, παιχνίδια στον υπολογιστή και επισκέψεις σε σχετικούς χώρους (π.χ. εργαστήρια) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γ' έως Στ' Δημοτικού και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου.

«Το παιδί στον μαγικό κόσμο των τροφίμων»
Το νέο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. Το πρόγραμμα απευθύνεται αρχικά σε μαθητές Ε' και Στ' Δημοτικού και Α' Γυμνασίου και θα επεκταθεί σύντομα και στις άλλες τάξεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στόχος του είναι να προσφέρει ενημέρωση και εκπαίδευση στα παιδιά της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης σε θέματα που αφορούν τη διατροφή, τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας, την ασφάλεια και την τεχνολογία των τροφίμων, αλλά και να στηρίξει το έργο των εκπαιδευτικών στα διάφορα προγράμματα αγωγής υγείας που υλοποιούνται στα σχολεία. Το πολυδιάστατο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωριμία βήμα προς βήμα με μια παραγωγική διαδικασία (γιαούρτι), επαφή με ένα χημικό εργαστήριο, καθώς και συμμετοχή σε πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπως «φτιάξε το πιάτο σου», «μάθε για τις ετικέτες των τροφίμων», «η σημασία των θρεπτικών συστατικών» κ.ά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος, www.iad.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου