Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Τα ιταλικά σχολεία απαγορεύεται να κλείνουν πλέον για το Μπαϊράμι

Η μεγαλύτερη ισλαμική θρησκευτική γιορτή είναι το Ιντ αλ-αντχά, γνωστό και ως Μπαϊράμι, που σημαίνει «γιορτή των θυσιών» και σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού. Μέχρι σήμερα, στην Ιταλία, τα σχολεία έκλειναν για μια ημέρα, προκειμένου οι μουσουλμάνοι μαθητές να γιορτάσουν το Μπαϊράμι με τις οικογένειές τους. Τώρα, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε ότι αυτό θα σταματήσει. 

Οι νέοι κανόνες ανακοινώθηκαν, όπως γράφουν οι Times, από τον Τζουζέπε Βαλντιτάρα, τον υπουργό Παιδείας, μετά το κλείσιμο ενός σχολείου κοντά στο Μιλάνο στις 10 Απριλίου, την ημέρα του Ιντ. «Από εδώ και στο εξής δεν θα επιτρέπεται πλέον να κλείνει ένα σχολείο για να σηματοδοτήσει αργία που δεν αναγνωρίζεται από το κράτος», ξεκαθάρισε ο Βαλντιτάρα. 

Οι δάσκαλοι στο σχολείο της μεικτής εθνοτικής κοινότητας του Πιολτέλο είπαν ότι δεν άξιζε να ανοίξει το σχολείο στις 10 Απριλίου, καθώς το 40% των μαθητών ήταν μουσουλμάνοι και ήταν απίθανο να παρευρεθούν. Το σχολείο επικαλέστηκε έναν κανόνα για τις ad hoc διακοπές που χρησιμοποιούνταν συχνά από τα σχολεία στην Ιταλία για να επιτρέψουν στους μαθητές να κάνουν σκι. 

Παρά την υποστήριξη της απόφασης από τον Σέρτζιο Ματαρέλα, τον πρόεδρο της Ιταλίας, οι υπουργοί της κυβέρνησης της Μελόνι καταδίκασαν την εφαρμογή της αργίας ως «αντίστροφη ενσωμάτωση», προειδοποιώντας ότι αναγκάζει σε μουσουλμανικές πρακτικές παιδιά καθολικών σχολείων, αντί να διδάσκει στα παιδιά των μεταναστών την ιταλική κουλτούρα. 

«Δεν πρόκειται πλέον για μουσουλμάνους μαθητές που πρέπει να αφομοιώσουν τη γλώσσα και τις παραδόσεις μας, αλλά οι ιταλοί μαθητές διδάσκονται τρόπους που είναι αντίθετοι με τον πολιτισμό και τις αξίες μας», δήλωσε η Ιζαμπέλα Τοβαλιέρι, μέλος της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, που συμμετέχει στον κυβερνώντα συνασπισμό της Μελόνι. 

Ο Σαλβίνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός, προχώρησε περαιτέρω, προσθέτοντας: «Ο Βαλντιτάρα έκανε καλά που είπε ότι τα ιταλικά σχολεία δεν μπορούν να εκτεθούν στον ισλαμικό φανατισμό, που είναι ο πραγματικός κίνδυνος το 2024». 

Η Μπιάνκα Κάζα, εθνική συντονίστρια της Ιταλικής Ενωσης Σπουδαστών, χαρακτήρισε τη δήλωση του Σαλβίνι «καθαρό ρατσισμό», προσθέτοντας ότι τα σχολεία της Ιταλίας πρέπει να προσπαθήσουν να είναι «το πρώτο μέρος όπου τα παιδιά θα μάθουν να χτίζουν μια κοινότητα και να δείχνουν αλληλεγγύη μεταξύ των λαών». 

Η Τζιάνα Φρακάσι, επικεφαλής του συνδικάτου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της Γνώσης, ισχυρίστηκε ότι ο Βαλντιτάρα επιδιώκει να προσελκύσει δεξιούς ψήφους για τη Λέγκα, της οποίας είναι μέλος, εν όψει των εκλογών για την Ευρωβουλή, τον ερχόμενο Ιούνιο. 

«Υπενθυμίζουμε στο υπουργείο ότι το κλείσιμο έγινε για οργανωτικούς και διδακτικούς λόγους, λόγω μεγάλης απουσίας μαθητών, και όχι για να εισαχθεί νέα αργία», είπε. 

Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου