Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Η θετική επίδραση ενός κατοικίδιου στην ψυχική υγεία του ανθρώπου

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες έρευνες εστιάζουν στα οφέλη που προσφέρουν τα κατοικίδια στην ψυχική υγεία του ανθρώπου.

«Πλέον, από αμέτρητες επιστημονικές μελέτες γνωρίζουμε πως μόνο θετικά μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία των ανθρώπων η επαφή τους με τα ζώα», διευκρινίζει ο πιστοποιημένος θετικός εκπαιδευτής και τεχνικός συμπεριφοράς σκύλων, Μαρίνος Μπούτσης.

Ενημερώνει ότι μελέτες του HABRI (Human Animal Bond Research Institute) της Ουάσινγκτον κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα ζώα βελτιώνουν την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Όπως, για παράδειγμα, απαλύνουν τις ψυχές των ανθρώπων από το άγχος, την κατάθλιψή, το μετατραυματικό στρες. Και γενικότερα, τα κατοικίδια βοηθούν τους ιδιοκτήτες τους να διαχειριστούν δυσάρεστα συναισθήματα.

Επίσης, σύμφωνα με τις μελέτες του Ινστιτούτου, οι βετεράνοι πολέμου που διακατέχονται από μετατραυματικό στρες, αλλά έχουν στον πλευρό τους σκύλο παρουσίασαν βελτίωση. Ποια ήταν τα αποτελέσματα;
– Χαμηλότερα συμπτώματα μετατραυματικού στρες
– Χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης
– Υψηλότερα επίπεδα αίσθησης ικανοποίησης από τη ζωή
– Υψηλότερη ψυχολογική ευημερία
– Χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικής απομόνωσης και μεγαλύτερη ικανότητα συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες
– Υψηλότερα επίπεδα ψυχικής ανθεκτικότητας
– Υψηλότερα επίπεδα συντροφικότητας


«Όλοι οι ψυχικά ευάλωτοι άνθρωποι πρέπει να έχουν ιδιαίτερη φροντίδα και πρόσβαση σε υπηρεσίες για τη βελτίωση της υγείας τους. Η αλληλεπίδραση με τα ζώα συντροφιάς έχει, αποδεδειγμένα, θετικά αποτελέσματα», τονίζει ο κ. Μπούτσης.

Αναφέρει ότι οι έρευνες που υποστηρίζουν τα οφέλη που προσφέρουν τα κατοικίδια ζώα σε άτομα με ψυχικά «τραύματα» όλων των ηλικιών, αλλά και σε ανθρώπους με επιβαρυμένη υγεία, πληθαίνουν.
Οι σκύλοι «γιατροί»

«Τα σκυλιά χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο για διάφορους θεραπευτικούς και υπηρεσιακούς σκοπούς. Καλωσορίζονται σε σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, μονάδες ψυχικής υγείας, κ.α. Βοηθούν, επίσης, παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ομιλία και συναισθηματικές διαταραχές. Φυσικά, δεν είναι μόνο οι σκύλοι που κάνουν «θαύματα». Αλλά και οι γάτες, τα άλογα και άλλα ζώα».

Επίσης, βλέπουμε, εταιρείες να επιτρέπουν τους σκύλους στον χώρο εργασίας», επισημαίνει ο κ. Μπούτσης.
Πώς τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν στην απεξάρτηση από τη διαταραχή του εθισμού;

Ένας κύριος τρόπος, όπως λέει ο κ. Μπούτσης, με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν τα κατοικίδια τους ανθρώπους που βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης είναι η ικανότητα να αγαπούν άνευ όρων.
«Οι σχέσεις με τους ανθρώπους δεν είναι πάντα τόσο απλές. Οι εθισμένοι τείνουν να απογοητεύουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αθετούν τις υποσχέσεις τους, έχουν κακή συμπεριφορά. Και η εμπιστοσύνη μπορεί συχνά να χαθεί. Ωστόσο, ένα κατοικίδιο θα είναι πάντα εκεί για τον ιδιοκτήτη του. Η σχέση αυτή μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρή για ένα άτομο σε απεξάρτηση», διευκρινίζει ο κ. Μπούτσης.

Ένα πρόγραμμα απεξάρτησης απαιτεί πολλή σκληρή δουλειά, επισημαίνει ο κ. Μπούτσης, και τα κατοικίδια μπορούν να προσφέρουν χαλάρωση. Όπως, είναι η ενασχόληση μαζί τους, παίζοντας, μετά από μια κουραστική μέρα.

Παράλληλα, όπως λέει ο κ. Μπούτσης, ένα κατοικίδιο μπορεί επίσης, να κάνει πιο υπεύθυνο έναν άνθρωπο που βρίσκεται στο στάδιο της απεξάρτησης. Η ευθύνη για ένα άλλο ζωντανό πλάσμα είναι ένας τρόπος για να βοηθηθεί και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της απεξάρτησης. Επίσης, τα κατοικίδια ανακουφίζουν από το άγχος, το οποίο είναι ένα από τα κύρια αίτια υποτροπής.


Η πρώτη έρευνα

Σύμφωνα με τον κ. Μπούτση, η πρώτη έρευνα, που αφορούσε τα οφέλη που προσφέρει ένας σκύλος στην ψυχική υγεία του ανθρώπου, ήταν πριν από 30 χρόνια. «Πρωτοπόροι» ήταν ο ψυχολόγος Alan Beck του Πανεπιστημίου Purdue και ο ψυχίατρος Aaron Katcher του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας. Και η μελέτη έδειξε τα εξής, όταν ένας άνθρωπος συναναστρέφεται με έναν σκύλο.
– Μειώνεται η αρτηριακή πίεση
– Επιβραδύνεται ο καρδιακός ρυθμός
– Η αναπνοή επανέρχεται στα κανονικά της επίπεδα
– Μειώνεται η μυϊκή ένταση.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο κ. Μπούτσης τονίζει: «Η επαφή με τα κατοικίδια μειώνει την κατάθλιψη, τη μοναξιά, το άγχος. Τα ζώα δίνουν σκοπό και νόημα στη ζωή και κάνουν τους ανθρώπους πιο κοινωνικούς. Βοηθούν στην αποκατάσταση τοξικομανών. Ωφελούν την ψυχική υγεία παιδιών και ανθρώπων με ψυχικά, κοινωνικά, σωματικά προβλήματα. Μειώνουν τις φοβίες και αυξάνουν την εξωστρέφεια και την αυτοεκτίμηση. Βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία, και ο άνθρωπος αποκτά ενσυναίσθηση και δείχνει εμπιστοσύνη προς τους άλλους».

*Ο κύριος Μαρίνος Μπούτσης μαθήτευσε δίπλα στον Antoine Raymond. Με εμπνευστές τους Βob Βailey, Turid Rugaas και Γιάννη Aραχωβίτη προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει αυτό που ονομάζουμε επιστημονική εκπαίδευση σκύλων.
Έχει αριστεύσει στους τομείς:
• Θετική εκπαίδευση και τεχνικός συμπεριφοράς σκύλων
• Ψυχολογία σκύλων
Είναι μέλος του Ελ.Σ.Ε.Σ.Σ – Ελληνικός Σύλλογος Εκπαίδευσης και Συμπεριφοράς Σκύλων.
Και όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα ζώα και η αγωνία να κατανοήσω τον τρόπο σκέψης τους με οδήγησε στην επαγγελματική ενασχόληση με τον χώρο της εκπαίδευσης και της ψυχολογίας των σκύλων».
Έχει φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο Τμήμα Φυσικής.
Πηγές
1) Journal of Consulting and Clinical Psychology
2) Janet Kemp, RN PhD και Robert Bossarte, PhD

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου