Η πρώτη εφαρμογή που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να τροφοδοτήσει ένα εργαλείο εναλλακτικής και επαυξητικής επικοινωνίας (AAC) για αυτιστικά άτομα, αλλά και άτομα χωρίς ομιλία, παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον Howard Shane, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και πρώην διευθυντή του Autism Language Program και του Center for Communication Enhancement Νοσοκομείο Παίδων στη Βοστώνη.
Το QuickPic AAC δημιουργήθηκε από τον Shane και την Christina Yu από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και τον Mauricio Fontana de Vargas, έναν ερευνητή αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή (HCI). Η εφαρμογή διευκολύνει την άμεση δημιουργία προβολών θεματικών—συνόλων λεξιλογίου που σχετίζονται με μια συγκεκριμένη εικόνα— εργασία που έως σήμερα επιστήμονες χρειάζονταν έως και μισή ώρα για να δημιουργήσουν. Για παράδειγμα, εάν μια θεραπεύτρια θέλει η πελάτισσά της να δουλέψει για να δημιουργήσει προτάσεις και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με ένα πάρτι γενεθλίων, το QuickPic μπορεί να αναζητήσει στο διαδίκτυο μια φωτογραφία ενός παιδιού που σβήνει κεριά γενεθλίων ή ακόμα και να ανεβάσει μια φωτογραφία από το πάρτι γενεθλίων αυτού του παιδιού. Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη ερμηνεύει την εικόνα και την οργανώνει σε μια οθόνη δίπλα σε εικονίδια εικόνας που αντιπροσωπεύουν τις σχετικές λέξεις που μπορεί να επιλέξει η χρήστρια, όπως κορίτσι, αγόρι, ψήσιμο, κόψιμο, φως, φύσημα, νόστιμο, κέικ, κ.λπ. Υπάρχει δυνατότητα συμπερίληψης φίλων και μελών της οικογένειας μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής αναγνώρισης προσώπου.
«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν φτιάχνει την πρόταση», μου εξήγησε ο Shane σε μια συνέντευξη. "Το παιδί πρέπει πάλι να επιλέξει από τα εικονίδια για να δημιουργήσει μια πρόταση."
Για τα αυτιστικά παιδιά - εκείνα των οποίων το λεξιλόγιο κυριαρχείται συνήθως από ουσιαστικά - αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Αλλά είναι μια κριτική ικανότητα. Ο Shane σημειώνει ότι η έρευνα έχει βρει ότι η σύνταξη είναι «σαν το ιερό δισκοπότηρο… Αν μπορούμε να διδάξουμε σύνταξη σε αυτιστικά παιδιά, μπορούμε να επεκτείνουμε πολύ την ικανότητά τους να κατανοούν και να χρησιμοποιούν τη γλώσσα». Δεδομένου ότι πολλά αυτιστικά παιδιά έχουν καλύτερη οπτική από ακουστική επεξεργασία, εργαλεία όπως η προβολή θεμάτων μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Η δημιουργία τους μέσω μιας εφαρμογής όχι μόνο ελευθερώνει τον χρόνο των λογοπαθολόγων για πιο άμεση αλληλεπίδραση με τον πελάτη, αλλά αυξάνει την προσβασιμότητα σε γονείς, δασκάλους και άλλους που μπορεί να θέλουν να δημιουργήσουν νέες οθόνες θεμάτων για να προωθήσουν τη συνομιλία σε πιο φυσικές ρυθμίσεις.
Μόνο η αρχή
Ίσως αυτό φαίνεται σαν μια υποβαθμισμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης - σε τελική ανάλυση, το QuickPic AAC εξορθολογίζει ένα υπάρχον εργαλείο, δεν δημιουργεί κάτι εντελώς νέο. Αλλά ο Shane πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα «φέρει την επανάσταση στον κλάδο».
«Όπως γνωρίζετε, η AAC μπορεί να δημιουργήσει μια συνθετική φωνή που μιλάει», είπε. «Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μετρήσεις της φωνητικής σας οδού για να δείξει πώς θα ακουγόταν η φωνή σας αν μπορούσατε να μιλήσετε. Θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει κάποιες βασικές λέξεις που επιλέγει ο χρήστης - για παράδειγμα, γιαγιά, τρένο, ευχαριστώ - για να δημιουργήσει ένα συνεκτικό μήνυμα."
Ωστόσο, ο αυξανόμενος ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι χωρίς κινδύνους. Ως ένας από τους πιο μακροχρόνιους και πιο ένθερμους επικριτές της διευκολυνόμενης επικοινωνίας - μια παρέμβαση κατά την οποία ένας διευκολυντής χωρίς αναπηρία βοηθά ένα άτομο που μιλάει ελάχιστα ή δεν μιλάει, γράφει λέξεις σε έναν πίνακα γραμμάτων ή πληκτρολόγιο - ο Shane ξέρει πόσο εύκολο είναι να επηρεαστεί η αυθεντικότητα του μηνύματος.
«Προφανώς, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι αυτιστικοί χρήστες είναι αυτοί που δημιουργούν πραγματικά τα δεδομένα», τόνισε. «Αλλά διακυβεύονται πάρα πολλά για να μην ενσωματωθεί η τεχνητή νοημοσύνη στο AAC. Υπάρχουν λίγα πράγματα που αλλάζουν περισσότερο τη ζωή από το να δώσεις σε κάποιον που δεν μπορούσε να επικοινωνήσει πριν την ικανότητα να το κάνει».
Απόδοση του άρθρου Autism App Targets the "Holy Grail" of Communication
Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη ερευνήτρια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου