Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Πώς να σταματήσετε τον σκύλο σας να κυνηγάει τα παιδιά

Οι σκύλοι και τα παιδιά μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι. Να αναπτύξουν μια μοναδική σχέση που θα ωφελήσει και τους δύο. Μερικές φορές δημιουργούν αυτή τη σχέση από μόνα τους. Όμως κάποιες άλλες φορές χρειάζονται κάποια βοήθεια για να γίνουν γρήγοροι φίλοι με τα κατοικίδιά τους και να μην υπάρχουν προβλήματα.

Ένα από τα συνηθισμένα αυτά προβλήματα είναι όταν ο ενθουσιασμένος σκύλος θέλει να κυνηγήσει τα επίσης ενθουσιασμένα παιδιά, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να τα δαγκώσει για παιχνίδι. Τα παιδιά φυσικά θα πανικοβληθούν και θα φοβούνται τον σκύλο, με αποτέλεσμα να μην δημιουργήσουν μια καλή σχέση μαζί του. Εκεί πρέπει να επεμβείτε εσείς.

Ακολουθούν 4 πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν ο σκύλος σας θέλει να παίξει λίγο πιο έντονα με τα παιδιά σας ή και με άλλα παιδάκια γενικά.

1. Επιβλέπετε επιμελώς τον σκύλο σας

Οι εκπαιδευτές το λένε συνέχεια αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν τον τηρούν. Ποτέ μην αφήνετε μικρά παιδιά μόνα τους ακόμα και με τον πιο αξιόπιστο και ήρεμο σκύλο.

Αν είστε παρόντες τώρα όταν το παιχνίδι αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, επεμβαίνετε αμέσως και ηρεμείτε τα πράγματα. Χωρίς τη δική σας παρέμβαση, ο σκύλος σας νομίζει ότι επιβραβεύετε αυτή του την ακατάλληλη συμπεριφορά. Οι συμπεριφορές που ενισχύονται είναι πιο πιθανό να επαναλαμβάνονται και να αυξάνονται σε ένταση, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να αλλάξουν ή να σταματήσουν.

Το να κυνηγάς ένα παιδί που τσιρίζει είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι – τουλάχιστον για τον σκύλο και μερικές φορές και για το παιδί – μέχρι να συμβεί όμως ένα δάγκωμα.

2. Φτιάξτε κανόνες και τηρήστε τους

Φυσικά, τα παιδιά πρέπει να μπορούν να τρέχουν χωρίς να ανησυχούν ότι θα ακολουθήσουν πίσω τους σκύλοι. Όμως εσείς πρέπει να ορίσετε ορισμένους αυστηρούς κανόνες για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι άσχημο. Και φυσικά να τους τηρείτε. Γιατί αν δεν τους τηρείτε, δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχουν κανόνες.

Αν ο σκύλος σας αγαπάει τα παιδιά, μπορείτε να επιτρέψετε στα μικρά παιδιά και τους φίλους τους να κάνουν παρέα με τον σκύλο (με επίβλεψη, φυσικά). Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι φίλοι τους μπορούν να κάνουν παρέα με τον σκύλο με λιγότερη επίβλεψη. Σε κάθε περίπτωση, ένας κανόνας του σπιτιού θα πρέπει να είναι ότι πριν από το έντονο παιχνίδι, ο σκύλος πηγαίνει σε ένα ασφαλές μέρος μακριά από τη δράση και παίρνει κάτι ωραίο (για παράδειγμα ένα λούτρινο παιχνίδι) για να μην αισθάνεται τιμωρία. Ένας άλλος κανόνας του σπιτιού είναι να τηρήσετε το εξής: “απολύτως καμία αντιπαράθεση με τον σκύλο ώστε να τον ενθαρρύνουμε να κυνηγήσει ή να δαγκώσει”.

3. Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας να μένει μακριά από τα παιδιά

Όσο καλύτερα εκπαιδευμένος είναι ο σκύλος σας, τόσο πιο εύκολα μπορείτε να επέμβετε ήρεμα και γρήγορα. Δύο βασικές αλλά σημαντικές εντολές οι “έλα” και “κάτω” είναι οι μόνες που χρειάζονται για να σταματήσει το παιχνίδι κυνηγιού και πιθανού δαγκώματος. Οι συμπεριφορές, όπως αναφέραμε, που ενισχύονται είναι πιο πιθανό να επαναλαμβάνονται. Και να επαναλαμβάνονται με ενθουσιασμό. Από την άλλη μην ξεχνάτε να δίνετε κάτι-όπως μια λιχουδιά- στον σκύλο σας όταν είναι υπάκουος.

4. Συμπεριλάβετε στην εκπαίδευση του σκύλου σας και τα παιδιά σας

Ο καλύτερος τρόπος για να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να αλληλεπιδρούν κατάλληλα με τον σκύλο σας είναι να τα συμπεριλάβετε στην εκπαίδευσή του. Μπορείτε να τους μάθετε ακόμη πώς να να μάθουν εκείνα τον σκύλο να κάθεται και γενικά να υπακούει. Διδάξτε τους επίσης πώς να παίζουν ήρεμα μαζί του, προσφέροντάς του μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι για να τον πείσουν να δώσει, για παράδειγμα, κάτι που έχει στο στόμα του.

Στη συνέχεια ενθαρρύνετέ τα να παίζουν παιχνίδια που κατευθύνουν την ενέργειά του – και τα δόντια του φυσικά – προς κάτι άλλο εκτός από το δέρμα ή τα ρούχα τους, όπως μια μπάλα ή ένα φρίσμπι. Όσο καλύτερα μαθαίνετε στα παιδιά σας τι πρέπει να κάνουν, τόσο περισσότερο θα κάνουν αυτό που θέλετε. Ακριβώς όπως και οι σκύλοι!

Φυσικά, δεν συμπαθούν τα σκυλιά όλα τα παιδιά. Αν τα βασικά θεμέλια της σχέσης σκύλου-παιδιού δεν είναι γερά, τότε πρέπει να κάνετε πολύ περισσότερα από τα παραπάνω 4 πράγματα. Αν αυτό συμβαίνει, μην τα αφήνετε να αλληλεπιδρούν μέχρι να συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή θετικής συμπεριφοράς.

Το καλύτερο βέβαια από όλα, όπως καταλαβαίνετε, είναι με το πού θα φέρετε στο σπίτι έναν σκύλο να γίνει η εκπαίδευση αμέσως και να μην αφήσετε να περάσει χρόνος. Όσο περνάει ο χρόνος τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα καθώς κάποιες συμπεριφορές παγιώνονται και δεν είναι εύκολο να αλλάξουν.

Και να ξέρετε: Για όλα αυτά πρέπει να έχετε υπομονή και να αφιερώσετε χρόνο. Τίποτα δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, ειδικά όταν έχει να κάνει με ζώα και παιδιά.

Μυρτώ Τζώρτζου
Πηγή: topetmou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου