Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Εκπαιδευτικά παιχνίδια made in Cyprus κατακτούν τον κόσμο

Η ιστορία της κυπριακής Engino αποτελεί πηγή έμπνευσης και αποδεικνύει πως με γνώση, μεθοδικότητα, υπομονή και πίστη στο προϊόν, μια κυπριακή επιχείρηση μπορεί να ξεχωρίσει και να κάνει τη διαφορά ακόμα και στο ανταγωνιστικό περιβάλλον εκτός Κύπρου. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως το εργοστάσιο και η παραγωγή εξ ολοκλήρου, βρίσκονται στην Κύπρο.

Πλέον η Εngino εξάγει τα παιχνίδια της σε περισσότερες από 50 χώρες ενώ συνεργάζεται με τα Υπουργεία Παιδείας σε Κίνα, Βραζιλία, Αμερική και Νότια Αφρική.

Μιλώντας στο Οικονομικό Ένθετο της εκπομπής Alpha Ενημέρωση, ο Ιδρυτής και Διευθύνων σύμβουλος της ENGINO Κώστας Σίσαμος, μιλά για την σημασία των παιχνιδιών στην εκπαίδευση, την πορεία της εταιρείας και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Παιχνίδι και εκπαίδευση μπορούν να συνυπάρξουν;

Το παιχνίδι έχει δύο ρόλους. Ο ένας είναι η εκπαίδευση ο άλλος η διασκέδαση. Όταν συνδυάσεις τα δύο τότε αποτελεί το ιδανικό εργαλείο για τα παιδιά.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως το εργοστάσιο και η παραγωγή είναι στην Κύπρο. Δεδομένου και του αυξημένου κόστους ήταν εύκολη απόφαση;

Όταν ξεκίνησε η Εngino, η παραγωγή γινόταν στη Κίνα όπως γίνεται με όλα τα προϊόντα ανά τον κόσμο. Πριν 12 χρόνια λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζαμε με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, αποφασίσαμε να κάνουμε μια επένδυση και να μεταφέρουμε την παραγωγή στην Κύπρο, κάτι το οποίο προκαλούσε έκπληξη.

Εμείς κάναμε τη μελέτη μας και διαπιστώσαμε ότι δεν είναι τόσο τραγική η διαφορά του κόστους όπως νομίζει ο κόσμος. Υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα στη Κύπρο και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για μας ήταν ότι θα είχαμε άμεσο έλεγχο της παραγωγής μας. Ίσως ο λόγος που επιβιώσαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν επειδή είχαμε τον απόλυτο έλεγχο σε όλα τα στάδια από την παραγωγή μέχρι την πώληση.

Η δυσπιστία στην Κύπρο και η αναγνώριση στο εξωτερικό

Στην Κύπρο υπάρχει ανταπόκριση στα εκπαιδευτικά παιχνίδια; Σε άλλες χώρες είναι μέρος της εκπαίδευσης και δικά σας παιχνίδια βρίσκονται σε σχολεία άλλων χωρών. Εμείς που βρισκόμαστε;

Η Κύπρος είναι μια πολύ μικρή αγορά, από την αρχή η εταιρεία είχε στόχο το εξωτερικό. Έχουμε πουλήσει σε πάνω από 50 χώρες και το προϊόν μας έχει ενταχθεί σε Υπουργεία Παιδείας από την Κίνα, τη Βραζιλία μέχρι και την Αμερική και την Νότια Αφρική. Η Κύπρος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Υπάρχει αγάπη από τον κόσμο, έχουμε κατάστημα δικό μας και βλέπουμε την ανταπόκριση. Ο τρόπος που κάνει αγορές η Κύπρος είναι με κεντρικές διαδικασίες. Στην αρχή, υπήρχε μια δυσκολία και ήθελαν να χρησιμοποιούν προϊόντα του εξωτερικού γιατί δεν πίστευαν ότι ένα κυπριακό προϊόν θα μπορούσε να έχει τις δυνατότητες, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επιλεχθεί το Engino για τα STEM σχολεία του Υπουργείου Παιδείας.

Γεγονός το πρώτο κατάστημα στην Αγγλία

Τι προσφέρουν τα δικά σας παιχνίδια και ποια τα σχέδια για το μέλλον;

Όλα μας τα παιχνίδια στηρίζονται στο λογισμικό σύστημα Engino όπου τα παιδιά μπορούν να κατασκευάζουν μοντέλα τεχνολογικά και να μαθαίνουν είτε μηχανική, είτε για ηλιακή ενέργεια, είτε για προγραμματισμό ρομποτικών. Άρχικά δουλεύαμε με το μοντέλο Β2Β από επιχείρηση σε επιχείρηση, τα τελευταία όμως χρόνια βλέπουμε ότι αυτό το μοντέλο δεν δουλεύει όσο δούλευε παλιά για διάφορους λόγους, με κύριο τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τα online καταστήματα οπότε πλέον πάμε απευθείας στον καταναλωτή.

Εστιαζόμαστε τώρα στο να ανοίγουμε δικά μας καταστήματα. Ήδη έχουμε καταστήματα σε Λεμεσό και Λευκωσία και πουλήσαμε και το πρώτο franchise στην Αγγλία. Οπότε είμαστε από τις λίγες κυπριακές εταιρείες που επεκτείνονται με τη μέθοδο franchise στο εξωτερικό.



Της Κωνσταντίνας Νεοφύτου
Πηγή: alphanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου