Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς μπορούν οι δουλειές στο σπίτι να βελτιώσουν τη συμπεριφορά των παιδιών με ΔΕΠΥ.

 


Οι δουλειές στο σπίτι δεν είναι ένα αναπόφευκτο κακό, αλλά μια ευκαιρία για το παιδί σας με ΔΕΠΥ να μάθει να είναι υπεύθυνο, να αναπτύξει δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την ανεξαρτησία του και να εξασκηθεί στην αυτο- πειθαρχία. Δείτε πώς μπορείτε να αναθέτετε στο παιδί εργασίες με συγκεκριμένο χρόνο εκτέλεσης. 

Πρεμιέρα την Τρίτη για το ψηφιακό φροντιστήριο

Στο digitalschool.gov.gr, οι περίπου 120.000 μαθητές της Γ' Λυκείου μπορούν να εγγραφούν και να έχουν πρόσβαση δωρεάν σε ζωντανές παραδόσεις μαθημάτων τα απογεύματα

Επίσημη πρεμιέρα για τους μαθητές της Γ' Λυκείου θα κάνει την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου το Ψηφιακό Φροντιστήριο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Παιδείας ως «η μεγάλη καινοτομία» της φετινής σχολικής χρονιάς.

Προειδοποίηση για την ψυχική υγεία των γονέων στις ΗΠΑ- Ο υπερβολικός ζήλος γίνεται επικίνδυνος

Σε μια σπάνια προειδοποίηση για θέματα δημόσιας υγείας, ο Γενικός Χειρουργός των Ηνωμένων Πολιτειών, Dr. Vivek M. Murthy, τόνισε πρόσφατα ότι το γονεϊκό καθήκον σήμερα είναι υπερβολικά δύσκολο και αγχωτικό. Παρά το γεγονός ότι οι ανησυχίες για την ευημερία των οικογενειών δεν είναι κάτι νέο, οι σημερινοί γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς προκλήσεις και πιέσεις.

Αυτισμός: Υπάρχει τρόπος να τον αναγνωρίσουν οι γονείς από νωρίς; H πρώιμη ένδειξη που αλλάζει τα δεδομένα

Για πολλά χρόνια, οι ειδικοί αναζητούν τρόπους να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια αυτισμού στα παιδιά, αφού η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξή τους. Παρόλο που οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί παρατηρούν συχνά διάφορες συμπεριφορές που τους ανησυχούν, όπως η έλλειψη βλεμματικής επαφής ή η έμφαση σε λεπτομέρειες αντί για το γενικό νόημα, η αναγνώριση των πρώιμων ενδείξεων του αυτισμού παραμένει δύσκολη και περίπλοκη. Ωστόσο, μια νέα έρευνα φέρνει ένα νέο «εργαλείο» που θα μπορούσε να διευκολύνει αυτήν τη διαδικασία, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μιμούνται τη γλώσσα των γονιών τους.

Το success story των Ελλήνων μαθητών στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα

Λίγο πριν μεταβούν στην Αρχαία Ολυμπία προκειμένου να λάβουν μέρος στον διεθνή τελικό της Οικονομικής Ολυμπιάδας, πέντε αγόρια –που μόλις έχουν τελειώσει το λύκειο– πήγαν για ένα διήμερο προετοιμασίας στην Κέρκυρα. Πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, ο καιρός παρέμενε ζεστός, το τοπίο ανείπωτης ομορφιάς κι όμως δεν ήταν ώρα για διακοπές.

Σχολεία 2024: Ποιες απουσίες μαθητών δεν προσμετρώνται στο τέλος της χρονιάς

Στο ΦΕΚ 5130/10-9-2024 "Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην έναρξη και λήξη του σχολικού και διδακτικού έτους, στις αργίες, στις διακοπές, στις εγγραφές, στις μετεγγραφές, στη φοίτηση, στις απουσίες, στα παιδαγωγικά μέτρα, στον χαρακτηρισμό της διαγωγής και στην οργάνωση των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης" περιλαμβάνεται ανάμεσα σε άλλα και το νέο πλαίσιο για τις απουσίες των μαθητών.

Σχολεία: Δεν θα γίνουν μαθήματα στις 27 Σεπτεμβρίου

Τα σχολεία της χώρας, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, άνοιξαν στις 11 Σεπτεμβρίου.

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου δεν θα γίνουν μαθήματα στις σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό, λόγω της «Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού».

Θεσσαλονίκη: Συνάντηση ανθρώπων, πολιτισμών, γλωσσών και ιστοριών στο Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ Αφήγησης

Παραμύθια, θρύλοι και μύθοι που ταξίδεψαν από τα βάθη των αιώνων μέχρι το σήμερα, μέσω δύσης, ανατολής, βορρά και νότου, φτάνουν για μία ακόμη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, που γίνεται τόπος συνάντησης ανθρώπων, πολιτισμών, γλωσσών και ιστοριών.

Εμφυτεύματα όσφρησης- Ευοίωνες οι προοπτικές για τους ασθενείς βάσει διεθνούς έρευνας

Ένα σημαντικό ιατρικό σεμινάριο λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, με επιστήμονες από πέντε κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης. Πρόκειται για την 4η συνάντησή τους, καθώς συμμετέχουν σε ένα πρότζεκτ για την κατασκευή μιας συσκευής που θα δώσει όσφρηση σε αυτούς που δεν έχουν.

Jοbslink – Mια πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για άτομα με αυτισμό


Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Δημιουργούνται λαχανόκηποι σε τρία δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης

Τη δημιουργία λαχανόκηπων σε τρία δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης: το 41ο, 31ο και το 53ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, ανακοινώνει η περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία. Η δράση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Σχολικές Κοινότητες (εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά) την Α' Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση Σχολικών Κοινοτήτων σε θέματα περιβάλλοντος, διατροφής και αειφορίας.

Οι έφηβοι της Εποχής των Παγετώνων περνούσαν παρόμοια στάδια εφηβείας με τους σημερινούς

Παρόμοια στάδια εφηβείας περνούσαν οι έφηβοι πριν από 25.000 χρόνια με τους σημερινούς, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Human Evolution».

Στοιχεία για τα στάδια της εφηβείας βρέθηκαν στα οστά 13 ανθρώπων ηλικίας 10-20 ετών του Πλειστόκαινου. Οι ερευνητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Μονακό και της Ιταλίας και με επικεφαλής την παλαιοανθρωπολόγο Έιπριλ Νόουελ του Πανεπιστημίου της Βικτόρια στον Καναδά, βρήκαν στα οστά συγκεκριμένους δείκτες που τους επέτρεψαν να αξιολογήσουν την πρόοδο της εφηβείας.

Σχολική προσαρμογή: Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να προσαρμοστούν στο νέο σχολικό περιβάλλον

 

Μη αναγνώριση προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση στις προσλήψεις εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία (ΣτΕ Ολ. 1251-1254/2024)

Είναι καταρχήν νόμιμη η διαφοροποίηση της προϋπηρεσίας που έχει παρασχεθεί στη δημόσια εκπαίδευση σε σχέση με εκείνην στην ιδιωτική, όμως, η καθ’ ολοκληρίαν μη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας

Τα smartphones δεν κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα

Λίγες ημέρες έμειναν πριν ηχήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς και ήδη, ένα θέμα συζητείται έντονα μεταξύ μαθητών και γονέων: Το «κινητό στην τσάντα».

Σε χώρες του εξωτερικού υπάρχει νόμος που απαγορεύει στους μαθητές να φέρνουν τα κινητά τους στα σχολεία, ενώ κάποια σχολεία εφαρμόζουν την πολιτική του να απαγορεύεται η μη ακαδημαϊκή χρήση τους ή να χρησιμοποιούνται μόνο για ώρα ανάγκης.

Ο εθισμός των παιδιών στα smartphones

 

Λιραγλουτίδη: Έρχεται φάρμακο απώλειας βάρους και για παιδιά

Μια νέα μελέτη εξετάζει την αποτελεσματικότητα της λιραγλουτίδης για την απώλεια βάρους σε παιδιά, προσφέροντας πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τον τρόπο αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας.

1ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Οι Ζωές των Αναπήρων Μετράνε: εξετάζοντας κριτικά τον μισαναπηρισμό στην Εύβοια»

Έρχεται το 1ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Οι Ζωές των Αναπήρων Μετράνε: εξετάζοντας κριτικά τον μισαναπηρισμό στην Εύβοια». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 19-21 Οκτ. 2024 διαδίκτυακα και στα γραφεία του Πανευβοϊκού Συλλόγου Πολίτης ΑμεΑ, δίπλα στο δημαρχείο της Χαλκίδας, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων και ανάπηρων ακτιβιστών. Οι προεγγραφές ξεκίνησαν και εστάλησαν προσκλήσεις σε πολιτικούς και βουλευτές από όλες τις παρατάξεις.Κρατήσεις θέσεων στο 2221112558, 2221404435.

“Η αγκαλιά τους είναι φάρμακο”: Προσωπικό και εθελοντές κοπιάζουν για τα… χαμόγελα των παιδιών στον Φοίνικα!

Το thestival.gr στο σπίτι του “Χαμόγελου του Παιδιού” στη Θεσσαλονίκη

«Όλοι ξέρουμε, συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο (…). Σκεφτείτε λοιπόν και αφήστε τα λόγια. Ας ενωθούμε κι ας δώσουμε ό,τι μπορούμε. Όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο».

Υπόθεση σοκ στη Μαλαισία: 400 παιδιά κακοποιούνταν σε ιδρύματα - Συνελήφθησαν 170 ύποπτοι

Οι αρχές της Μαλαισίας διέσωσαν εκατοντάδες παιδιά και εφήβους που πιστεύεται ότι έπεσαν θύματα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης στα φιλανθρωπικά ιδρύματα που τα φιλοξενούσαν, και δεκάδες ύποπτοι έχουν συλληφθεί, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Τι κάνατε σήμερα στο σχολείο;

Πώς πέρασες σήμερα; Τι κάνατε στο σχολείο; Έπαιξες στο διάλειμμα; Σηκώθηκες στο μάθημα;

Ένας βομβαρδισμός ερωτήσεων που συνήθως εξαπολύεται μόλις το παιδί βγει από την αυλή του σχολείου ή κατεβεί από το σχολικό λεωφορείο. Ερωτήσεις που αντανακλούν τη δική μας αγωνία και άγχος για το αν όλα πήγαν καλά.

Υπουργείο Παιδείας: Πότε λήγει το νέο διδακτικό έτος στα Γυμνάσια και Λύκεια

Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε  στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης:

Το σχολικό έτος για τα δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.), Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.), Γυμνάσια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.), Λύκεια Eιδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.), Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια- Λύκεια (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ) και Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.), ημερήσια και εσπερινά, αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους.

Μεγαλύτερος χρόνος χρήσης οθονών από τα μικρά παιδιά συνδέεται με φτωχότερες γλωσσικές δεξιότητες

Τα μικρά παιδιά, των οποίων οι γονείς χρησιμοποιούν πολύ οθόνες, περνούν και αυτά πολύ χρόνο σε οθόνες και φαίνεται να δυσκολεύονται στις γλωσσικές δεξιότητες, όπως προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Developmental Psychology».

ΟΠΕΚΑ: Αυξάνονται τρία επιδόματα - Οι αλλαγές και τα νέα εισοδηματικά κριτήρια

Σε εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της οικογένειας, τα οποία ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το Σάββατο προχώρησε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Όπως ανακοίνωσε αυξάνονται έως 16 % τα τρία βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ - τέκνων, στέγασης και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) - το 2025 ενώ αυστηροποιούνται τα κριτήρια για τη χορήγηση των επιδομάτων με στόχο τη δικαιότερη απονομή, ώστε να περιοριστούν οι στρεβλώσεις που έχουν εντοπιστεί.

Πότε πρέπει να γίνεται εξέταση από εξειδικευμένο παιδοκαρδιολόγο;

Ευτυχώς, οι καρδιακές παθήσεις είναι σπάνιες στον παιδιατρικό πληθυσμό. Η επίπτωση των συγγενών καρδιοπαθειών είναι 8-10 περιστατικά ανά 1.000 γεννήσεις, με διπλάσια πιθανότητα αν υπάρχει ήδη πάθηση στην οικογένεια.

Τέλος τα social media για τα παιδιά στην Αυστραλία – Διχάζει το ανατρεπτικό νομοσχέδιο

Η Αυστραλία βάζει φρένο στην αλόγιστη χρήση των social media από τους ανήλικους με έναν νόμο που διχάζει την κοινή γνώμη.

Συγκεκριμένα θα ορίσει ανάμεσα στα 14 και τα 16 χρόνια την ελάχιστη ηλικία για να μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί φέτος σε ισχύ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, ο οποίος θα προτιμούσε να δει τους νέους να παίζουν «στα γήπεδα» μάλλον, παρά μπροστά στις οθόνες τους.

Αθλητικές Ακαδημίες ΑΠΘ: Ένα σύγχρονο κέντρο για τη φυσική υγεία και ευεξία των παιδιών

Ένα σύγχρονο κέντρο σωματικής ευεξίας και γυμναστικής, οι Αθλητικές Ακαδημίες του ΑΠΘ βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε ένα εύκολα προσβάσιμο χώρο από όλους τους δημότες. Μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, τένις, μουσικοκινητική αγωγή, κλασικά αθλήματα, καράτε και ενόργανη γυμναστική είναι οι δραστηριότητες που προσφέρονται στις Ακαδημίες, στις οποίες βρέθηκε η κάμερα της ΕΡΤ καταγράφοντας εντυπωσιακές εικόνες από τα γήπεδα και τις υποδομές.

Παρίσι: Σκληρή η καθημερινότητα για τα ΑμεΑ

Ο μεγαλύτερος αγώνας δρόμου μετ' εμποδίων στο Παρίσι δεν ήταν μέρος του αγωνιστικού προγράμματος των Παραολυμπιακών Αγώνων – αντιθέτως είναι μία καθημερινή πρόκληση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας.

3 πράγματα που πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας για να ζήσουν καλά με ένα ηλικιωμένο κατοικίδιο

Το γνωρίζουμε από την πρώτη στιγμή αλλά δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε. Και το βάζουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας κάνοντας ότι δεν ισχύει. Δυστυχώς τα αγαπημένα μας κατοικίδια έχουν συγκριτικά με εμάς πολύ λίγα χρόνια ζωής. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα τα έχουμε πολύ κοντά μας.

Το ζήτημα της ευτυχίας και η νέα σχολική χρονιά

Η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία είναι ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό μέτρο, αλλά δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών σχολείων.

«Το ζήτημα της ευτυχίας νομίζω ότι απουσιάζει τελείως από το ‘πρόγραμμα σπουδών’ των σχολείων σας» έλεγε πρόσφατα πανεπιστημιακός μεγάλου Αμερικανικού πανεπιστημίου που κάθισε στο τραπέζι κεντρικού καφέ της πόλης απέναντι σε μια παρέα εκπαιδευτικών οι οποίοι σύντομα έστρεψαν τις σκέψεις τους στο θέμα της περιόδου: την έναρξη μιας νέας σχολική χρονιάς.

«Θεσσαλονίκη Για Όλους»: Πρόταση της Αναστασίας Αστερίου για τη σωστή κατασκευή ραμπών για ΑμεΑ

Τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να κατασκευαστούν στον δήμο Θεσσαλονίκης πολλές ράμπες για Άτομα με Αναπηρία και να είναι όλες χρήσιμες, προτείνει στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, η Κοινοτική Σύμβουλος με τη δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Για Όλους», στο Ε’ Κοινοτικό Διαμέρισμα, Αναστασία Αστερίου.

Ο Δήμος Παύλου Μελά δημιούργησε κοινωνική δομή για άτομα με αναπηρία

Η κοινωνική δομή «Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Δήμου Παύλου Μελά» εγκαινιάστηκε χθες στον Δήμο Παύλου Μελά. Πρόκειται για δύο διαμερίσματα, στα οποία θα διαμένουν πέντε άτομα με νοητική υστέρηση. Για τη δημιουργία της δομής ο Δήμος Παύλου Μελά αξιοποίησε δύο ιδιόκτητα διαμερίσματα στην περιοχή των Αμπελώνων, στη Σταυρούπολη. Τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης εγκαινίασε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Διαβάζοντας και κατανοώντας

Η φτωχή εργαζόμενη μνήμη είναι μια από τις βασικές δυσκολίες των παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, καθιστώντας την ανάγνωση δύσκολο έργο για πολλούς μαθητές. Δείτε πώς η ενεργή ανάγνωση μέσα στην τάξη και τα συχνά διαλείμματα μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να κατανοεί καλύτερα τις λέξεις στις σελίδες που διαβάζει.

Τι ακριβώς σημαίνει καλό σχολείο – Τι έδειξε το crash test σε Ελλάδα, Σουηδία, Νορβηγία

Σε ποιους άξονες κινούνται επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα στην ΕΕ - Μια σύγκριση του ελληνικού με το σουηδικό και το νορβηγικό μοντέλο εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Τι ακριβώς σημαίνει εκπαιδευτική επιτυχία; Ο 13χρονος Γιάννης δεν προβληματίστηκε ποτέ πραγματικά. Γιατί να τον νοιάζει έτσι μονοδιάστατα η επιτυχία; Κάθε μέρα πηγαίνει στο σχολείο του, το ωράριο δεν είναι πάντα ίδιο, έχει τις δικές του ευθύνες, παίζει πολλές ώρες στην ύπαιθρο, στο δημοτικό μόνο έμαθε να μαγειρεύει, να φυτεύει, να πλέκει, να ράβει κουμπιά, να χρησιμοποιεί ραπτομηχανή και αργαλειό, τεχνικές ζωγραφικής, αγγειοπλαστικής, ξυλοτεχνία, να ανάβει φωτιά, να σβήνει φωτιά, να παίζει σαξόφωνο, να οργανώνει ένα σχέδιο συγκέντρωσης χρημάτων για την μπάντα του σχολείου του… Φέτος μεγάλωσε: έγινε 13 ετών.

«Η πρώτη μου ημέρα στο σχολείο…» – Εξι άνθρωποι μιλούν στην «Κ»

Φοράω λευκό κάπρι, μπλούζα μαρινιέρα, τα μαλλιά μου είναι πιασμένα αλογοουρά. Στερεωμένη στους ώμους μου είναι η τσάντα με τα φαρδιά, μαλακά λουριά της. Στα χείλη μου σχηματίζεται ένα διάπλατο, κουτσοδόντικο χαμόγελο. Στα πόδια μου μπλέκεται η Λάρα, το ενός έτους κόλεϊ της οικογένειας. Κι εγώ ποζάρω στον φακό της μητέρας μου χαρούμενη στο μπαλκόνι, εκείνο το πρωινό πριν ξεκινήσω την Α΄ Δημοτικού στη Θεσσαλονίκη.

Έρευνα δείχνει πώς η πανδημία μπορεί να επηρέασε τον εγκέφαλο των εφήβων - Ποιες οι διαφορές σε κορίτσια και αγόρια

Mια νέα μελέτη δείχνει πώς η πανδημία μπορεί να επηρέασε τον εγκέφαλο των εφήβων, καθώς οι επιστήμονες μελετούν τις επιπτώσεις της στη ζωή της νέας γενιάς.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στους εφήβους ήταν βαθιές. Πολυάριθμες μελέτες έχουν καταγράψει αναφορές για προβλήματα με την ψυχική τους υγεία, την κοινωνική τους ζωή και πολλά άλλα.

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη Νεάπολη

Οι εγγραφές για το Σχολικό Έτος 2024 – 2025 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης (Νεάπολης) έχουν ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιούνται καθημερινά, απογευματινές ώρες (5-8 μ.μ.) στον χώρο του σχολείου στην περιοχή Στρ. Στρεμπενιώτη (1ο και 3ο Γυμνάσιο Νεάπολης).

Διαμεσολάβηση στο σχολείο: Τα παιδιά μπορούν και θέλουν, εμείς;

Όταν λέμε «διαμεσολάβηση στο σχολείο» εννοούμε μία συγκεκριμένη διαδικασία, κατά την οποία μαθητές/μαθήτριες (κατά προτίμηση ηλικίας 11 ετών και πάνω), που έχουν κάποια διαφωνία ή σύγκρουση, προσπαθούν μέσω διαλόγου και με την βοήθεια των (ειδικά εκπαιδευμένων) συμμαθητών/συμμαθητριών τους, διαμεσολαβητών/διαμεσολαβητριών, να βρουν την κατάλληλη λύση.

Ξεκίνημα με αναπτυξιακά τμήματα για το τμήμα μπάσκετ Νοητικής Αναπηρίας

Η αγωνιστική σεζόν 2024-2025 ξεκινάει και το τμήμα Μπάσκετ Ν.Α. του Παναθηναϊκού προετοιμάζεται και παράλληλα δημιουργεί νέα αναπτυξιακά τμήματα με παιδιά ηλικιών 10-17 ετών.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν – Η σκληρή πραγματικότητα για τα άτομα με αναπηρία συνεχίζεται

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ολοκληρώθηκαν σε κλίμα συγκίνησης για όλο τον κόσμο. Οι αθλητές τράβηξαν τα βλέμματα και εδώ και κάποιες ημέρες βρέθηκαν στο επίκεντρο απολαμβάνοντας την προσοχή και τον θαυμασμό. Η καθημερινότητα για τα άτομα με αναπηρία, όμως, είναι διαφορετική, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό βιώνει κοινωνική απομόνωση και φτωχή ποιότητα ζωής, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Σχολεία: Στις πόσες απουσίες θα μένουν οι μαθητές στην ίδια τάξη

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου άνοιξαν τα σχολεία με τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία με αλλαγές που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, και τις απουσίες.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και τη νέα σχολική χρονιά το πρώτο κουδούνι θα αφορά την καθιερωμένη τελετή του αγιασμού. Μετά τον αγιασμό οι μαθητές θα παραλάβουν τα νέα σχολικά τους βιβλία καθώς και το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων.

Τρίτη η Εθνική με Αμαξίδιο στη Βουλγαρία, 56-48 την Πολωνία στον μικρό τελικό

Την τρίτη θέση στο τουρνουά της Βουλγαρίας κατέκτησε η Εθνική μπάσκετ με Αμαξίδιο, καθώς νίκησε στον μικρό τελικό την Πολωνία με 56-48.

Ολοκλήρωσε έτσι με επιτυχία την παρουσία της σε ένα πολύ δυνατό τουρνουά, που έλαβαν μέρος οκτώ ομάδες.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Καλή σχολική χρονιά!

 

Η φωτογραφία αυτή ήταν για πολλά χρόνια φυλαγμένη 
μαζί με τις υπόλοιπες οικογενειακές μας. 
Η δασκάλα που βλέπετε 
είναι η γιαγιά μας, Ευλαμπία Φράγκου. 


Μὲ νέα χαρὰ ξαναγυρίζω
στὸ ἀγαπημένο μου σχολειό.
Σὲ ξαναβρίσκω μὲ λαχτάρα.
μικρὸ θρανίο μου παλιό.

Άδεια σχολικής παρακολούθησης: Ποιοι τη δικαιούνται, πότε χορηγείται – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι γονείς

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση από τον εργοδότη άδειας σχολικής παρακολούθησης για τους γονείς παιδιών μέχρι 18 ετών, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, δίνει η ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων (www.kepea.gr) εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Panic Button ανηλίκων: H εφαρμογή Safe Youth απευθύνεται σε γονείς και παιδιά - Πώς λειτουργεί

«Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια τόσο των γονέων όσο και των παιδιών», δήλωσε στο EΡΤΝews η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου μιλώντας για το «Safe Youth». Μια ψηφιακή εφαρμογή σε κινητό που στοχεύει στην προστασία των ανηλίκων από κακοποιητικές συμπεριφορές που θα υλοποιηθεί από την Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η εφαρμογή, στα πρότυπα του Panic Button θα είναι διαθέσιμη προς το τέλος του τρέχοντος μήνα με στόχο να συνδυαστεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και θα παρέχει στα παιδιά και στους γονείς τους τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τις αρχές σε περιπτώσεις βίας ή κακοποίησης.

Παίζει τους υπολογιστές στα δάχτυλα αλλά δεν… δακτυλογραφεί

Γιατί η γενιά Ζ, τα παιδιά της ψηφιακής εποχής, δυσκολεύεται να πληκτρολογήσει ακόμη και 15 λέξεις σε ένα λεπτό.

Οταν η Λόλα Ράινχαρντ άνοιξε τον φορητό υπολογιστή της και άρχισε να επεξεργάζεται την ιστοσελίδα της επιχείρησής της, είδε τη μητριά της να γουρλώνει τα μάτια της. Η 24χρονη Ράινχαρντ, που δουλεύει ως freelance φωτογράφος και barista μερικής απασχόλησης στο Σιάτλ, κοιτούσε επίμονα τον υπολογιστή της ψάχνοντας το επόμενο γράμμα στο πληκτρολόγιο, καθώς δεν ξέρει τυφλό σύστημα.

Επιζώντες έφηβοι (συζητούν Νίκη Κωνσταντίνου Σγουρού και Μαρία Τοπάλη)

Η Νίκη Κωνσταντίνου Σγουρού και η Μαρία Τοπάλη συζητούν για τα “Αμφίβια” του Γιώργου Παναγιωτάκη. (Πατάκης)

Η Μαρία στη Νίκη:

Ένα πράγμα που συχνά με διώχνει από την ελληνική πεζογραφία, για παιδιά, για εφήβους, για ενήλικες, είναι το ίδιο που με διώχνει – επίσης συχνά- από το ελληνικό σινεμά: μια αίσθηση του αφύσικου στη γλώσσα. Διάλογοι ξύλινοι, που μοιάζουν να υπάρχουν μονάχα μέσα στα βιβλία και στο σινεμά. Και μια αφήγηση που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τα στερεότυπα αυτής της άτιμης της «έκθεσης ιδεών», που λέγαμε παλιά, εσείς θα το λέτε κάπως αλλιώς. Μια αφήγηση που στερείται τα βασικά ζητούμενα της λογοτεχνίας: ιδιοσυγκρασιακό ύφος και δυνατό ρυθμό.

Εργαζόμενοι αυτοκινητοβιομηχανίας μαθαίνουν νοηματική γλώσσα για επικοινωνία με κωφούς συναδέλφους

Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς τη νοηματική γλώσσα για να καταλάβει τι αισθάνεται ο Μάικλ Κόνολι για τις προσπάθειες των συναδέλφων του να καταρρίψουν τα εμπόδια που θέτει η κώφωσή του.

Όταν ρωτήθηκε τι γνώμη έχει για την απόφαση των συναδέλφων του να μάθουν τη βρετανική νοηματική γλώσσα, ο 45χρονος εργάτης αυτοκινήτων στο εργοστάσιο της Nissan στο Σάντερλαντ της Αγγλίας, χαμογέλασε και έδειξε ένα παγκόσμιο σύμβολο: Δύο αντίχειρες προς τα πάνω.

Έκθεση - κόλαφος για την έμφυλη ισότητα: Ένα δισ. γυναίκες και κορίτσια στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα

Πάνω από 850 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν σε χώρες που έχουν χαρακτηριστεί «πολύ φτωχές» όσον αφορά στην ισότητα των φύλων, σύμφωνα με νέα έκθεση. Εκεί, γυναίκες και κορίτσια υποβάλλονται σε αριθμό περιορισμών και καταχρήσεων, όπως αναγκαστικές κυήσεις, γάμους σε παιδική ηλικία και αποκλεισμό από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ποδηλασία Δρόμου: «Χρυσός» ο Χιώνης στην 5η θέση ο Αγγελίδης στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Πολωνία

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Παναγιώτης Χιώνης, στο αγώνισμα του σπριντ, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Κωφών 2024, που διεξάγεται από προχθες (9/9) έως την Κυριακή (15/9), στην πόλη Swietokrzyskie της Πολωνίας.

Παιδιά: Το απλό τρικ που μπορεί να τα απαλλάξει από την ίωση 2 μέρες νωρίτερα

Ένα απλό τρικ, που συνιστούν εδώ και δεκαετίες οι γιατροί, μπορεί να μειώνει κατά δύο ημέρες τη διάρκεια της ίωσης στα παιδιά. Το τρικ είναι οι ρινικές πλύσεις που όλοι οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν στο σπίτι.

Ένα δίκτυο του εγκεφάλου είναι σημαντικά μεγαλύτερο στα άτομα με κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο εγκεφαλικό δίκτυο είναι σημαντικά μεγαλύτερο στα άτομα με κατάθλιψη, σε σχέση τους ανθρώπους που δεν έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια. Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Προετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά...


 

Μια ψυχολόγος συμβουλεύει κάθε «πρωτάκι» από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο

«Κάθε αρχή και δύσκολη» είναι μια φράση που θα περιέγραφε ιδανικά τον Σεπτέμβριο στην παιδική και εφηβική ηλικία, όταν φτάνει η στιγμή που μαγιό και πετσέτες αρχίζουν να μαζεύονται, μαζί όμως και τα «μυαλά» που ταξίδεψαν το καλοκαίρι και τώρα πρέπει να επιστρέψουν για τη νέα σχολική χρονιά.

Συναισθηματική νοημοσύνη: Έχεις ως γονέας;

Ένας γονέας είναι σημαντικό να είναι οπλισμένος με υπομονή, διορατικότητα και συναισθηματική νοημοσύνη για να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που θα επιτρέπει στο παιδί του να ανθίσει. Οι γονείς που κατέχουν συναισθηματική νοημοσύνη δεν έχουν απλώς την ικανότητα να αναγνωρίζουν τα δικά τους συναισθήματα, αλλά και των παιδιών τους και είναι σε θέση να ανταποκρίνονται σε αυτά.

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πολλά χαμόγελα από την παρουσία των Ελλήνων αθλητών και τα 13 μετάλλια

Από πλευράς συνολικής συγκομιδής δεν ήταν η καλύτερη παρουσία της χώρας μας καθώς τόσο στην Αθήνα (20) όσο και στο Τόκιο (24) είχαμε περισσότερα μετάλλια. Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψιν το μέγεθος του ανταγωνισμού, καθώς το παραολυμπιακό κίνημα δυναμώνει σε όλο τον κόσμο, τα 13 μετάλλια που κατέκτησε η χώρα μας στο Παρίσι έχοντας μία αποστολή 40 ατόμων (37 αθλητές και αθλήτριες και 3 συνοδούς) είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική.

Πρωτέας Βούλας: Μπάσκετ για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Για τρίτη συνεχή χρονιά ο Πρωτέας Βούλας δίνει μαθήματα συμπερίληψης λειτουργώντας τμήμα μπάσκετ για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού.

Το συγκεκριμένο τμήμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως και 13 ετών και έχει στόχο τη συμπερίληψη ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, όπως είναι τα παιδιά με αναπηρία, μέσα από τον κόσμο του αθλητισμού και την συνεκπαίδευση. Οι προπονήσεις πραγματοποιούνται από εξειδικευμένη προπονητική ομάδα, που περιλαμβάνει προπονητή Ειδικής Αγωγής και εξειδικευμένο εργοθεραπευτή.

Πανελλήνια συγκέντρωση σχολικών ειδών από το Κέντρο Υποστήριξης Ευάλωτων Οικογενειών, Παιδιών & Νέων

Το Κέντρο Υποστήριξης Ευάλωτων Οικογενειών, Παιδιών & Νέων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και φέτος, με συνέπεια διοργανώνει πανελλαδική εκστρατεία συγκέντρωσης σχολικών ειδών έως και τις 30 Σεπτεμβρίου για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών που αδυνατούν και μας καλεί όλους να συνδράμουμε για να ξεκινήσει ακόμη μια σχολική χρονιά με αξιοπρέπεια και χαμόγελα!

Πρόσβαση σε μουσεία: Δεν είναι πάντα απλή υπόθεση

Αγαπάει τον αθλητισμό – είναι μάλιστα παραολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας. Στον ελεύθερο χρόνο του θα βρεθεί και σε κάποιο θέατρο ή συναυλία, αλλά όχι το ίδιο συχνά. Οταν πάντως πριν από μερικά χρόνια άρχισε να επισκέπτεται με την οικογένειά του αρχαιολογικές τοποθεσίες, διαπίστωσε ότι η προσβασιμότητά τους δεν είναι απλή υπόθεση.

Οργή από γονείς και ακτιβιστές στην Ιαπωνία για τις γυμνόστηθες ιατρικές εξετάσεις στα σχολεία

Μαθητές και μαθήτριες στην Ιαπωνία, ηλικίας από πέντε έως 18 ετών, αισθάνονται αμηχανία και συχνά τους δημιουργείται ψυχολογικό τραύμα επειδή υποχρεούνται να γδύνονται από τη μέση και πάνω για τις ετήσιες ιατρικές εξετάσεις.

Από αποθηκάριος σε super market, xρυσός Παραολυμπιονίκης o Θανάσης Κωνσταντινίδης

O Θανάσης Κωνσταντινίδης είναι ο πιο επιτυχημένος Παραολυμπιονίκης μέχρι τώρα για την Ελλάδα στους Αγώνες του Παρισιού, με ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο.

Με νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ ήταν ο νικητής στον τελικό της σφαιροβολίας F32. Στον τελικό έριξε κατά σειρά 11.17, 11.57, 10.94, 11.92 και 11.93 μέτρα στην τελευταία βολή κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.

Η Κίνα τερματίζει τις υιοθεσίες παιδιών της από Δυτικούς

Η Κίνα σκοπεύει να σταματήσει να βγάζει παιδιά προς διεθνή υιοθεσία, τερματίζοντας έτσι μια πρακτική που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες μωρά, κυρίως εγκαταλελειμμένα κορίτσια, να μεγαλώνουν στη Βρετανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες Δυτικές χώρες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. 

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Βιβλιοπαρουσίαση: “Δεν ξέρεις τι είναι πόλεμος” (“You Don’t Know What War Is”)

 Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, δέκα ημέρες μετά τα γενέθλιά της, η δωδεκάχρονη Yeva Skalietska ξυπνά από τον δυνατό, μεταλλικό ήχο που κατακλύζει τους δρόμους της πόλης της, το Χάρκοβο. Μέχρι εκείνη την ημέρα, ούτε εκείνη γνώριζε τι είναι πόλεμος. Αυτό όμως άλλαξε μέσα σε μια στιγμή. 

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία με 11 αλλαγές

Τις έντεκα αλλαγές στα σχολεία, που θα ισχύσουν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Επίλογος» και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Εκδήλωση: The importance of libraries for childrens and teens

Η Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, το ηλεκτρονικό περιοδικό για το παιδικό βιβλίο «Κόκκινη Αλεπού» και η Athens Comics Library σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και τη NORLA (Norwegian Literature Abroad) διοργανώνουν διήμερη εκδήλωση με κεντρικό θέμα τη σημασία των βιβλιοθηκών στη ζωή των παιδιών και των εφήβων.

Ύπνος: Πώς επηρεάζεται από τις οθόνες – Ο παράγοντας της ώρας

Σύμφωνα με νέα μελέτη δεν παίζει τόσο ρόλο το αν οι έφηβοι χρησιμοποιούν γενικώς οθόνες, αλλά η ώρα που τις χρησιμοποιούν σε ό,τι αφορά τον απρόσκοπτο ύπνο τους - με βάση τα ευρήματα, οι οθόνες πρέπει να εξοστρακιστούν από το κρεβάτι

Θεατρικά Εργαστήρια της ομάδας "Εν Δυνάμει" και του ΚΘΒΕ: Μία αγκαλιά για τα ΑΜΕΑ

Η ομάδα "Εν Δυνάμει" σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) συνεχίζει τη δημιουργική της πορεία, προσφέροντας φέτος έναν νέο κύκλο δράσεων. Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκονται τα θεατρικά εργαστήρια για άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ), τα οποία απευθύνονται σε νέους/ες ηλικίας 18 ετών και άνω.

«Στικάκια» νικοτίνης: Η ανεξέλεγκτη μόδα που απειλεί τη GenZ

Εσείς ξέρετε τι είναι τα «στικάκια» νικοτίνης; Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ενώ οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν τα παραδοσιακά προϊόντα νικοτίνης, όπως τα ηλεκτρονικά και μη τσιγάρα, μόνο 1 στους 4 περίπου μπορεί να αναγνωρίσει την ταχέως αυξανόμενη απειλή που προκύπτει από τα «στικάκια» νικοτίνης, μια σχετικά νέα μορφή, που καταναλώνεται δια του στόματος. Αυτά τα διακριτικά, ολοένα και πιο δημοφιλή προϊόντα φαίνεται να προσελκύουν ένα σημαντικό κοινό, προερχόμενο κυρίως από τη γενιά Ζ, δηλαδή εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά: Προλαμβάνονται όταν τα βρέφη τρώνε αυγά και φιστίκια σύμφωνα με Βρετανική μελέτη

Σε ένα αναπάντεχο εύρημα κατέληξαν Βρετανοί επιστήμονες. Μειώθηκαν οι τροφικές αλλεργίες στα παιδιά από τότε που στη Βρετανία συμβουλεύουν τους γονείς να δίνουν αυγά και φιστίκια στα βρέφη έως 12 μηνών!

Ο Doraemon, ο Nobita και οι φίλοι τους ταξιδεύουν στην Αρχαία Ελλάδα!


Από τις 10 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να δέχεται εκ νέου ασθενείς το Κέντρο Αποκατάστασης Αμυνταίου

Σε διαμαρτυρία για το κλείσιμο της μονάδας κλειστής νοσηλείας του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης Αμυνταίου (ΚΕ.Φ.Ι.Απ) προβαίνουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, η διοίκηση του νοσοκομείου Φλώρινας στην οποία υπάγεται η οργανική μονάδα του ΚΕΦΙΑΠ «αποφάσισε το κλείσιμο της κλινικής η οποία λειτουργεί αδιαλείπτως τα τελευταία 13 χρόνια με 30 κρεββάτια, προσφέροντας στους πολίτες υψηλές και εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας αποκατάστασης». Οι εργαζόμενοι του Κέντρου επισημαίνουν ότι «η ιατρική ομάδα του ΚΕ.Φ.Ι.Απ ενώ έδωσε εξιτήρια στους νοσηλευόμενους ασθενείς λόγω ολοκλήρωσης των θεραπευτικών τους προγραμμάτων από την άλλη απάντησε αρνητικά στις αιτήσεις εισαγωγής ασθενών» με αποτέλεσμα η κλινική να κλείσει και το προσωπικό της να βρίσκεται χωρίς αντικείμενο εργασίας.

Προβολή: Για τον αυτισμό, για γονείς και εκπαιδευτικούς

 

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

8 συμβουλές για την οργάνωση της σχολικής τσάντας του παιδιού σας

Το σακίδιο είναι ένας σημαντικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο σπίτι και στο σχολείο για όλους τους μαθητές. Αν το παιδί σας όμως δυσκολεύεται στην οργάνωση, θα δυσκολεύεται και να το κρατάει τακτοποιημένο. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου θα μετατραπεί σε ένα χάος από σκουπίδια και τσαλακωμένα χαρτιά, όπου δεν θα μπορεί κανείς να βρει τίποτα. Και ο κρίκος θα σπάσει.

Χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς για τον Νάσο Γκαβέλα

Ο Νάσος Γκαβέλας, πραγματοποιώντας μία μυθική κούρσα, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού στα 100 μέτρα (Τ11), διατηρώντας τα σκήπτρα του από το Τόκιο.

Γιατί η Σουηδία σβήνει τις οθόνες για τα μικρά παιδιά

Τα νήπια πρέπει να ΜΗΝ παρακολουθούν καθόλου οθόνες: Αυτή είναι η οδηγία των αρχών της Σουηδίας προς τους γονείς, η οποία γνωστοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Τα παιδιά κάτω των δύο ετών θα πρέπει να μένουν εντελώς μακριά από τα ψηφιακά Μέσα και την τηλεόραση, δήλωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας.

YouTube: Περιορίζει την έκθεση εφήβων σε βίντεο σχετικά με το βάρος και τη φυσική κατάσταση

Η πλατφόρμα του YouTube αναμένεται να σταματήσει να εμφανίζει στις προτάσεις της σε εφήβους βίντεο που εξιδανικεύουν συγκεκριμένα πρότυπα φυσικής κατάστασης, σωματικού βάρους ή σωματικών χαρακτηριστικών.

Σχολεία: Υγειονομικοί έλεγχοι ενόψει έναρξης των μαθημάτων

Υγειονομικοί έλεγχοι προγραμματίζονται ή ήδη διενεργούνται στα σχολεία όλων των βαθμίδων και των ειδικών κατηγοριών, ημερήσια και νυχτερινά, δημόσια και ιδιωτικά και τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς για το σχολικό έτος 2024-2025.

Στεγάστε τους επιτέλους, μας (σας) υπηρετούν!

«Ντροπή να κοιμάμαι στο αυτοκίνητο διότι μου ζητάνε 400 ευρώ για ένα στούντιο και αδυνατώ να δίνω τόσα λεφτά για ένα σπίτι». 

Με την παραπάνω ανάρτηση εκπαιδευτικού που διορίστηκε σε δημοτικό σχολείο στη Ρόδο, και ψάχνει να βρει σπίτι έως 300 ευρώ γιατί μέχρι τόσα μπορεί, ξεκινάει η σχολική χρονιά φέτος. Ακόμα μία όπου το πρόβλημα εμφανίζεται ξανά και παραμένει άλυτο. 

Υπουργείο Παιδείας: Όλες οι άδειες που δικαιούνται μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και ΕΕΠ - ΕΒΠ

Το υπουργείο Παιδείας κοινοποίησε αρχεία με όλες τις άδειες που δικαιούνται μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ)

Η πρώτη τάξη χωρίς δάσκαλο στο Ηνωμένο Βασίλειο- Λειτουργεί αποκλειστικά με τεχνητή νοημοσύνη

Από αυτόν τον μήνα, το David Game College, ένα ιδιωτικό κολέγιο στο Λονδίνο, εγκαινιάζει μια «εναλλακτική μορφή εκπαίδευσης» με «όλα τα βασικά μαθήματα στην τάξη να διδάσκονται αποκλειστικά από προσαρμοστικές πλατφόρμες μάθησης που καθοδηγούνται από τεχνητή νοημοσύνη».

Αντώνης Καργιώτης: Ένας χρόνος από τη δολοφονία του – Παρέμβαση του Δημήτρη Παπανικολάου για τον αυτισμό

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τον τραγικό θάνατο του Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά. Ένας χρόνος, μέσα στον οποίο η κοινωνία προσπαθεί ακόμη να συνειδητοποιήσει ότι ένας άνθρωπος έφυγε από τη ζωή εξαιτίας του σκληρού προσώπου που εξακολουθούν να δείχνουν ορισμένοι στη διαφορετικότητα. Γιατί αυτό ήταν ο Αντώνης Καργώτης: Διαφορετικός. Κι αυτή του τη διαφορετικότητα την όφειλε στο γεγονός πως προφανώς ανήκε στο φάσμα του αυτισμού, κάτι που πιθανώς δεν γνώριζε ούτε ο ίδιος, πολλώ δε μάλλον οι άνθρωποι του πλοίου που ευθύνονται για τον θάνατό του.

Το δερματικό πρόβλημα στα παιδιά που μας ανησυχεί αυτό το διάστημα

Το διάστημα αυτό οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις είναι συχνές στο δέρμα των παιδιών και πολλοί γονείς έχουν έρθει αντιμέτωποι με αυτό το μεγάλο και επίμονο πρόβλημα. Αν και ο σταφυλόκοκκος είναι βακτηρίδια που βρίσκονται στο δέρμα των περισσότερων ανθρώπων χωρίς να προκαλούν κάποια ασθένεια, από την άνοιξη και μέχρι το φθινόπωρο βρίσκει ευνοϊκές συνθήκες να «εισβάλλει» στον οργανισμό των παιδιών από το δέρμα τους.

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των παιδικών χαρών στον δήμο Σιντικής Σερρών

Αναστέλλεται η λειτουργία των 21 παιδικών χαρών του δήμου Σιντικής στις Σέρρες, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Σιντικής, Γιώργος Τάτσιος.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφενός θα γίνουν εργασίες σε όλες τις παιδικές χαρές και αφετέρου θα πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες πιστοποιήσεις για την ασφάλεια των παιδιών, οι οποίες -όπως αποκάλυψε- έχουν λήξει.

Η ισότητα των φύλων καθυστερεί ή οπισθοδρομεί για 1 δισ. γυναίκες και κορίτσια

Περισσότερες από 850 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν σε χώρες που χαρακτηρίζονται ως «πολύ φτωχές» για την ισότητα των φύλων, αναφέρει μια νέα έκθεση, με αποτέλεσμα να υποβάλλονται σε μια σειρά από πιθανούς περιορισμούς και κακοποποιήσεις, όπως αναγκαστικές εγκυμοσύνες, παιδικούς γάμους και μπλόκο από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το πρόβλημα με τους Παραολυμπιακούς

ΚΑΘΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ η ίδια –ανομολόγητη– αμηχανία. Λίγο καιρό μόνο μετά την υπερπαραγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και τον υπερκορεσμό του κοινού, ακολουθεί το παραπαίδι τους (το δηλώνει και η ονομασία), οι Παραολυμπιακοί.

Υπόμνημα ΕΣΑμεΑ στον πρωθυπουργό: Απροσπέλαστα τα εμπόδια για την εύρεση εργασίας

Την αύξηση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, στο εργατικό δυναμικό της χώρας με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, ζητάει η Εθνική Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) με υπόμνημά της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ιαπωνία: Εννιάχρονος έσωσε ηλικιωμένη με άνοια και η Αστυνομία τον ευχαρίστησε

Ένας 9χρονος δέχτηκε επιστολή επιβράβευσης από την αστυνομία του Ναγκασάκι μετά τη βοήθεια που προσέφερε σε ηλικιωμένη με άνοια που είχε χαθεί.

Ο Ριοτάρο Ναγκαχάμα, ένας μαθητής της τετάρτης δημοτικού γύριζε σπίτι του το απόγευμα της 18ης Αυγούστου, όταν τον σταμάτησε μια γυναίκα στα 80 της, που φαινόταν σε σύγχυση.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί το άγχος που νιώθει για την επιστροφή του στο σχολείο


Η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα στρεσογόνα περίοδος για κάποια παιδιά και τις οικογένειές τους. Μπορεί να υπάρχουν μεγάλες αλλαγές όπως η μετάβαση σε ένα νέο σχολείο ή η ύπαρξη περισσότερων του ενός εκπαιδευτικών. Τα παιδιά που μαθαίνουν και σκέφτονται διαφορετικά μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωμένα για το αν θα τα καταφέρουν.

Ανεβαίνοντας στο Φαλακρό με αμαξίδιο - Ορειβατική δραστηριότητα για άτομα με αναπηρία και μη

Ένα διαφορετικό πρωινό Κυριακής, γεμάτο από ζωή, αισιοδοξία και ...καθαρό αέρα, πρόκειται να ζήσουν άτομα με αναπηρία από την περιοχή της Δράμας. Το ραντεβού έχει δοθεί στο καταφύγιο του Φαλακρού Όρους, όπου μαζί με άλλους συμπολίτες τους θα ζήσουν από κοινού μία ορειβατική εμπειρία, θα γνωριστούν καλύτερα και θα ανακαλύψουν ο ένας τις μοναδικές ανάγκες του άλλου.

Παιδική παχυσαρκία: Παράγοντας κινδύνου για αυτές τις αυτοάνοσες παθήσεις – Ο ρόλος του εντέρου

Μια αθέατη, μέχρι πρότινος, σχέση μεταξύ της παιδικής παχυσαρκίας και των αυτοάνοσων δερματικών παθήσεων αναδεικνύει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Investigative Dermatology. Αυτή η μεγάλης κλίμακας μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Εθνικού Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου της Σεούλ, ανέλυσε τα δεδομένα περισσότερων από 2,1 εκατομμύρια παιδιών μεταξύ 2009 και 2020, προσφέροντας νέες γνώσεις σχετικά με το πώς οι διακυμάνσεις του σωματικού βάρους επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης δερματικών παθήσεων.

Nαι ή όχι smartphones στα σχολεία;

H καθολική απαγόρευση των smartphones στα σχολεία με βρίσκει αντίθετη. Γενικά με βρίσκει αντίθετη η αυστηροποίηση του πλαισίου συμπεριφοράς και των ποινών για τους μαθητές, διότι πιστεύω ότι ως κοινωνίες και ως κράτη πρέπει να κάνουμε το σχολείο πιο ελκυστικό, όχι πιο τρομακτικό για τα παιδιά μας. Ούτε πιο τιμωρητικό ούτε πιο ασφυκτικό.

Απίστευτες καταστάσεις στο Ειδικό Γυμνάσιο Αθηνών: Παιδιά "παρκαρισμένα" στην εγκατάλειψη

Τρεις μητέρες παιδιών που φοιτούν στο Ειδικό Γυμνάσιο Αθηνών αποκαλύπτουν την άγνωστη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν εντός του σχολείου τα παιδιά τους, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τσαπατάκης: Το life story του Παραολυμπιονίκη

Ο Αντώνης Τσαπατάκης για όσους δεν τον ξέρουν είναι ένας «γίγαντας» από τα Χανιά, ύψους 1.88μ, ο οποίος κινείται από το 2006 με αναπηρικό αμαξίδιο.

Ακόμη και στο αμαξίδιο δείχνει τεράστιος. Είναι ένας αγαθός «γίγαντας» με τεράστια δύναμη ψυχής που δεν το βάζει κάτω με τίποτα και δίνει με τη ζωή του καθημερινά μαθήματα σε όλους εκείνους που τα έχουν όλα και θέλουν ακόμα περισσότερα.

Νότια Κορέα: Κρίση deepfake πορνογραφίας με ανήλικα θύματα

Τα deepfakes, η πλειονότητα των οποίων συνδυάζει το πρόσωπο ενός πραγματικού προσώπου με ένα ψεύτικο, σεξουαλικά εκμεταλλεύσιμο σώμα, παράγονται όλο και περισσότερο με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης – και έχουν προκαλέσει κρίση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Νότιας Κορέας, όπου φοιτήτριες και ανήλικες μαθήτριες πέφτουν θύματα σεξουαλικών εκβιασμών.

«Θα αποκτήσω νέα καρδιά» – Η ιστορία του 6χρονου που συγκλόνισε το TikTok

Ο John-Henry μπήκε στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση τον Δεκέμβριο του 2023 και μετά από αρκετούς μήνες έλαβε τα ευχάριστα νέα.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο ενός 6χρονου αγοριού, που μόλις έχει μάθει ότι θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς και θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία για να ζήσει.

Η Ιρλανδία ερευνά τη σεξουαλική κακοποίηση στα θρησκευτικά σχολεία: Πάνω από 2.400 καταγγελίες

Υπήρξαν σχεδόν 2.400 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση σε περισσότερα από 300 σχολεία που διοικούνται από θρησκευτικά τάγματα στην Ιρλανδία, σύμφωνα με έκθεση που ανατέθηκε από την ιρλανδική κυβέρνηση.

Ο Δήμος Κιλκίς ενισχύει τα Άτομα με Αναπηρία

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, οι συμμετέχοντες στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Δήμου Κιλκίς για άτομα με αναπηρία ετοιμάστηκαν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, φορώντας τα χαρακτηριστικά καπελάκια με το λογότυπο του Δήμου. Το πρόγραμμα αυτό, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στον διευρυμένο Δήμο Κιλκίς, αποτελεί κοινωνική παρέμβαση, η οποία έχει ως στόχο την ψυχαγωγία, την αναψυχή, αλλά και την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των ωφελούμενων.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

5 πράγματα που δεν πρέπει να λέτε στα παιδιά με Δυσκολίες Μάθησης και Προσοχής για την επιστροφή τους στο σχολείο.

 Θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας με Δυσκολίες Μάθησης και Προσοχής κατά την μετάβασή του από το καλοκαίρι στο σχολείο. Ωστόσο, είναι πολύ εύκολο να του στείλετε μηνύματα που αντί να το βοηθάνε, του κάνουν κακό. Δείτε φράσεις που λέμε συνήθως, καθώς και ποιες θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Ασημένιος ο Τσαπατάκης στα 100 μ. πρόσθιο

Ο Αντώνης Τσαπατάκης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό των 100 μέτρων πρόσθιο στην κατηγορία SB4 των Παραολυμπιακών Αγώνων, που διεξάγονται στο Παρίσι.

Θανάσης Κωνσταντινίδης: Ο 54χρονος παραολυμπιονίκης με τα παγκόσμια ρεκόρ κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο και στο Παρίσι


Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές με αναπηρία, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους αγώνες του Παρισιού, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά τη θέση του στην παγκόσμια ελίτ των Παραολυμπιονικών.

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ασημένιο μετάλλιο για την εκπληκτική Μανθοπούλου στα 100μ


Η απίθανη 19χρονη Λήδα Μανθοπούλου, στην πρώτη της εμφάνιση σε Παραολυμπιακούς Αγώνες έγραψε ιστορία κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στα 100μ (Τ38) με 12.49 κάνοντας και πάλι ατομικό ρεκόρ!

Έλενα Παπασταματοπούλου: Η φοιτήτρια Ιατρικής από το Αιτωλικό που κατέκτησε το χάλκινο στο Παρίσι

Η Έλενα Παπασταματοπούλου, μια ανερχόμενη δύναμη στο παγκόσμιο para taekwondo, χάρισε στην Ελλάδα το δεύτερο της μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, κατακτώντας το χάλκινο στην κατηγορία +65 κιλών (Κ44).

Συναντήσεις προετοιμασίας υποψήφιων γονέων από τον δήμο Θεσσαλονίκης

Πέντε δίωρες συναντήσεις (μία την εβδομάδα) διοργανώνει το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του δήμου Θεσσαλονίκης, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση υποψηφίων γονέων σε θέματα όπως: «Βρίσκομαι σε εγκυμοσύνη», μαθαίνω για το σώμα μου, την ψυχολογία μου, την γέννα μου, το παιδί μου, τον θηλασμό.

Ο Γιάννης έγινε Ironman για τα παιδιά με διαβήτη

Είχε όλα τα συμπτώματα του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1, αλλά τότε δεν τα γνωρίζαμε. Δίψαγε πολύ, είχε πολυουρία και είχε σταματήσει να τρώει. Ηταν Δεκαπενταύγουστος, είχε πολλή ζέστη και τα είχαμε αποδώσει εκεί. Οπως σας είπα, ήταν μόνο 9 μηνών, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι ακριβώς νιώθει, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουμε πάρα πολύ. Τη φέραμε στο νοσοκομείο σχεδόν λιπόθυμη». Εχουν περάσει δέκα χρόνια ακριβώς από τότε, το παιδί είναι μια χαρά, αλλά ο Γιάννης Βίδρας ακόμη δυσκολεύεται με την ανάμνηση. Σήμερα αγωνίζεται, στην κυριολεξία, ώστε κανείς γονιός να μη βρεθεί σε παρόμοια θέση.

Τι θα έλεγε ένας δάσκαλος στους γονείς των μαθητών του αν δεν φοβόταν ότι θα έχει επιπτώσεις

Ένα εξαιρετικά επίκαιρο ερώτημα τέθηκε στο Reddit προς τους δασκάλους: Τι θα έλεγαν στους γονείς των μαθητών τους αν δεν φοβόνταν ότι θα έχουν επιπτώσεις; Καθώς πλησιάζει η νέα σχολική χρονιά, καλό είναι να προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση των ανθρώπων που αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των παιδιών μας και να τα δούμε και από τη δική τους οπτική. Ιδού λοιπόν πέντε από τις απαντήσεις τους.

«Η Κυρά της Ελευσίνας και άλλες ιστορίες»– Μιλώντας στα παιδιά για την αρχαία ελληνική τέχνη και την αρχαιοκαπηλεία

Στα τέλη του 18ου αιώνα μια μεγάλη στροφή προς την ελληνική αρχαιότητα συντελείται στην Ευρώπη. Οι λόγιοι της εποχής, οι καλλιτέχνες, οι ακαδημαϊκοί, τα σαλόνια των ευγενών στη δυτική Ευρώπη ανακαλύπτουν εκ νέου την Ελληνορωμαϊκή εποχή. Οι τολμηροί περιηγητές αφήνουν την ασφάλεια και την πολυτέλεια των αρχοντικών τους, των πανεπιστημιακών αιθουσών της Εσπερίας και έρχονται στην Ιταλία και φυσικά στην τουρκοκρατούμενη τότε Ελλάδα για να δουν από κοντά τα μέρη όπου είναι σπαρμένα με αρχαίες πέτρες, πολύ περισσότερες από τα βρώσιμα σπαρτά.

Λειτουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ στο Νότιο Αιγαίο 2021-2027

Στο πλαίσιο της στήριξης και ενίσχυσης των κοινωνικών δομών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος απευθύνει πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021-2027», που αφορούν στη «Λειτουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Παίζουμε: Math answer or die

Ο μαθητής μας Σ. μάς προτείνει ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια.

Τελευταία περνάω πιο πολλή ώρα στον υπολογιστή. Βέβαια προσπαθώ να μην πάει χαμένη. Γι’ αυτό κάποιες φορές παίζω εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Καλλιτεχνικός Μαθητικός Διαγωνισμός: «Το ΙΘΤΠ στη γειτονιά των Καπναποθηκών»

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης θα εορτάσει τα 25 χρόνια πολιτιστικής ζωής διοργανώνοντας επετειακό αφιέρωμα με ποικίλες δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει καλλιτεχνικό διαγωνισμό για μαθητές και μαθήτριες από 6 έως 18 ετών, με θέμα τις Καπναποθήκες της Ξάνθης.

Παιδιά: Είναι η πιο δυνατή μορφή αγάπης η γονεϊκή; Έρευνα απαντά

Νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Aalto της Φινλανδίας εξέτασε 55 άτομα ηλικίας 28 έως 53 ετών που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί και δήλωναν ερωτευμένα με τον σύντροφό τους έτσι ώστε να εντοπίσουν ποια μορφή αγάπης πυροδοτεί πιο έντονα περιοχές του εγκεφάλου και είναι ενδεχομένως η πιο δυνατή.

Τι κάνεις όταν κακοποιούν μπροστά σου ένα παιδί;

Την ώρα που έπινα έναν πρωινό καφέ, στο διπλανό μου τραπέζι καθόταν μια οικογένεια. Μητέρα, πατέρας, δύο μεγάλες κόρες με τα παιδιά τους, στο καρότσι το ένα, γύρω στα πέντε το άλλο. Φωνακλάδες, Ελληνοαμερικανοί πρώτης γενιάς οι γονείς, το καταλάβαινες από την προφορά, είχαν έρθει να περάσουν το καλοκαίρι στο χωριό τους. 

Το κινητό απαγορεύεται, στα παιδιά ποιος θα το πει;

Το κινητό στην τσάντα», αλλά πώς ακριβώς; Με την τσάντα κλειστή; Με το κινητό κλειστό; Στο αθόρυβο; Σε λειτουργία πτήσης; Με τα smartwatch τι γίνεται; Και ποιος θα… το πει στα παιδιά; Με ερωτήματα –και μια υπόνοια σαρκασμού– υποδέχεται η εκπαιδευτική κοινότητα τις χθεσινές εξαγγελίες για απαγόρευση χρήσης και εμφανούς κατοχής κινητών στο σχολείο.

Εθνική Βιβλιοθήκη: Εικαστικά, μουσική, δημιουργική γραφή, ιστορία, επιστήμες – Ξεκινούν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους

Δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά και εφήβους στην Εθνικής Βιβλιοθήκη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διοργανώνονται όλη τη σχολική χρονιά. Ποιες δράσεις περιλαμβάνουν, πότε ξεκινούν οι δηλώσεις συμμετοχής.

Μηνιγγίτιδα Β’: Άρχισε η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά έως 18 μηνών

Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ξεκίνησε από τους παιδιάτρους η συνταγογράφηση του εμβολίου BEXSERO κατά της Μηνιγγίτιδας Β', σε παιδιά κάτω των 18 μηνών.

Τεό Κιουρέν: Στα 6 ακρωτηριάστηκε στα άνω και κάτω άκρα, στα 24 είναι το πρόσωπο των Παραολυμπιακών Αγώνων - "Όχι ήρωας, απλώς κολυμβητής

Η Libération, η γαλλική εφημερίδα που συνηθίζει να κάνει πολύ δυνατά πρωτοσέλιδα αναδεικνύοντας την εικόνα που περιγράφει πληρέστερα τη σημαντικότερη είδηση της μέρας, δεν θα μπορούσε να μην επιλέξει τη φωτογραφία του Τεό Κιουρέν τη στιγμή που βγαίνει από ένα κατακόκκινο ταξί επενδυμένο με τους Φρύγες, τις μασκότ των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών στο Παρίσι.

Unicef: Περισσότερα από 2.000 παιδιά στη Γαλλία είναι αναγκασμένα να κοιμούνται στον δρόμο

Μια «απαράδεκτη» κατάσταση: περισσότερα από 2.000 παιδιά είναι αναγκασμένα να κοιμούνται στον δρόμο, σύμφωνα με την Unicef France, η οποία προειδοποίησε σήμερα για τις «καταστροφικές» συνέπειες μιας «άστεγης» παιδικής ηλικίας.

Mpox: 4+6 συμβουλές προς τους γονείς από την πρόεδρο των Παιδιάτρων Β. Ελλάδος

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες εβδομάδες τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) όσο και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αλλά και τον ΕΟΔΥ μετά την ραγδαία εξάπλωση του ιού Mpox – Ευλογιά των Πιθήκων, καθώς η νέα μετάλλαξη του ιού επιτρέπει την μετάδοση, υπό προϋποθέσεις, από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο τo καμπανάκι γίνεται ηχηρότερο για τις ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά και τις εγκύους.

Γάζα: Επεκτείνεται ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας 640.000 παιδιών

Τα Ηνωμένα Έθνη σε συνεργασία με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές ξεκίνησαν χθες τους εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας 640.000 παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ και την Χαμάς να συμφωνούν σε σύντομες παύσεις των εχθροπραξιών προκειμένου να διεξαχθεί η εκστρατεία εμβολιασμού.